Пристрасті по «Роттердаму+»

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Схема «Роттердам+» від самого початку була одною грандіозною спекуляцією, створеною журналістами та різного штибу «експертами», окремі з яких нині працюють у команді чинного президента. Об’єкт спекуляцій сам просився в руки. Збільшення платні за комунальні послуги (у першу чергу – опалення і електроенергія) болюче вдарило по бюджетах українців. Обіцянкою зменшити тарифи оперували на виборах практично всі політичні сили, опозиційні до п’ятого президента України Петра Порошенка.

Характерно – обіцянки зменшити тарифи не містила програма кандидата в президенти Зеленського, але «високими тарифами» обурювався він також. Нині доводиться щось казати людям. Ще одна зацікавлена сторона – НАБУ. Своє розслідування по «схемі Роттердам+» НАБУ веде з 2017 р., причому рік (!!!) НАБУ шукала експерта з енергетики, який міг би дати кваліфіковану оцінку схемі. Рік! А що було насправді?

А насправді не було ніякого «Роттердам+» – була постанова НКРЕКП №289 від 03.03.2016 «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Ця постанова встановила ціну на вугілля за формулою «ціна вугілля у портах Амстердам-Роттердам-Антверпен, плюс вартість його доставки в Україну». Навіщо вона була така встановлена? Та банально тому, що протягом військової кампанії 2014-2015 рр. Україна втратила значну кількість своїх вугільних шахт, і Москва здобула можливість зимою заблокувати постачання вугілля в Україну. Україна постала перед загрозою, що зимою Москва банально перекриє постачання вугілля в Україну, уряд буде змушений купувати вугілля за кордоном, і ціни на опалення в платіжках злетять до небес – паралельно з якимись акціями протесту всередині країни. До речі, не помилилися, як раз зимою 2016-2017 рр. відбулася дурко-блокада окупованих районів Донбасу ім. нардепів Семенченка-Соболєва-Парасюка (А в грудні 2016 р. відкрилася ще й дірка в «ПриватБанку», що призвело до його націоналізації. Уявіть, що було б, якби дурко-блокада, зліт тарифів і банкрутство «ПриватБанку» сталися б водночас?).

Експерти розповідають нам про корупційність постанови НКРЕКП №289 – «Роттердам+»? Але ці самі експерти постійно оперують брехливими даними. Наприклад, мільярд доларів нібито переплати «експерти» нарахували, заявивши, ніби в Німеччині тариф на електрику – 2,2 євроценти за кіловат/год, в той час як насправді він був 29,5 євроцентів. Ремствуючи на вплив «Роттердаму+» на тарифи, експерти вперто забувають, що доля ТЕС (саме вони споживають вугілля) в структурі оптової ціни електроенергії становить лише 32,5%, все решта – інші джерела енергії. Нарешті, експерти вперто замовчували той факт, що населення платило ціну МЕНШУ за ту, що виходила за ціною «Роттердам+» (Дивися наведений графік. На графіку – ціни на електрику на січень 2018 р.). А слідство?

А наше героїчне НАБУ знайти корупцію в «Роттердамі+» не могло протягом двох років, з яких рік воно шукало експерта. І лише нині на нього натхнення зійшло. У чому справа? НАБУ не могло знайти корупцію протягом двох років, бо «не дозволяв Порошенко»? Тоді про яку незалежність працівників НАБУ ми говоримо, і де гарантія, що нинішні «розслідування НАБУ» – не банальна політична розправа? Зрештою, навіщо ламати списи, якщо «Роттердам+» закінчився з впровадженням вільного ринку електроенергії?

А в тому-то і весь сенс. Справа в тому, що визнання «Роттердаму+» корупційною схемою стане підставою для подання в суд на державу Україна для отримання компенсації заводами, які належать українським олігархам, і в першу чергу феросплавним заводам Ігоря Коломойського – вони електрику споживають як ніхто. Виплачувати цю компенсацію будуть з наших з вами кишень. Але вже зараз очевидно, що жадібність Коломойського підставляє навіть президента Зеленського, бо якісного розслідування НАБУ за два роки здійснити так і не змогло, а результати розслідування в стилі НКВД розгромлять європейські суди. З усіма похідними.

Мета олігарха Коломойського зрозуміла – він хоче повернутися до практики ручного регулювання ціни на електроенергію для своїх підприємств і докладає для цього титанічних зусиль. Але. Зменшення ціни для одної бізнес-корпорації доведеться компенсувати чимось іншим, наприклад, підвищенням тарифів для населення. А позаяк підвищувати їх моторошно, уряду залишиться одне – купувати вугілля у Росії. А це знову економічна кабала, як свого часу із газом. І тоді тисячі життів, відданих за незалежність України, будуть просто розміняні на бізнес-інтереси певного олігарха.

А правда така. Припинити дотувати своє населення і забезпечити оплату ним 100% ціни комунальних послуг Україна обіцяє Європі з часів прем’єра Тимошенко. Це умова, за якої Європа готова нам допомагати зміцнювати свою Незалежність. Альтернатива – повернення назад під патронат Москви. Платнею за незалежність для всіх громадян був як раз «Роттердам+». Вам не подобається? Москва чекає.


Олександр Дедюхін

Однажды, пару лет назад, после того, как из всех щелей полезла критика формулы Роттердам+, я набрал в ютубе это словосочетание. И знаете, что мне выдало в первых строчках? Сюжет новостей канала Г+Г про этот самый зловещий гейропейский Роттердам со страшным плюсом. Там в сюжете падали монетки и катились в карманы барыге Пороху и его злобным сообщникам, которых обличали честные робингуды с самого незаангажированного канала главного робингуда Украины Игоря Коломойского, который дни и ночи не спит и мечтает отобрать деньги у злых алигархов и раздать бедным пенсионэрам, а алигархи, в свою очередь, по копеечке и гривенке обкрадывают нарот, по ночам купаются в денежных потоках и насмехаются с обдуренных людей.

Когда я все-таки вник в разбираемую нами формулу, то все оказалось не так страшно. Просто когда за основу берется определенная цена (в данном случае на бирже в Роттердаме), то хочешь-не хочешь, а ценообразование будет прозрачным. А если ставить цену с потолка, то начинаются проблемы, социализм, дефицит, упадок, коррупция, отключения света, отсутствие отопления и смеющийся толстый небритый робингуд Беня. Помните, как этим летом полтавский горсовет пытался регулировать цены на проезд в маршрутках? Власть очень хотела, чтобы горожан возили по 4 гривны за тело, но водители маршруток были почему-то против и вообще не выезжали из гаражей. В итоге получился транспортный коллапс, нервные люди и злые работодатели. При этом маршруточная мафия ну очень хотела какую-то свою высокую цену. Как по мне, проще всего было установить формулу образования цены, привязав ее к стоимости топлива, но опять нарешали чего-то в ручном режиме, и пока все ждут очередных коллапсирующих разборок, я утешаю себя тем, что на маршрутках почти не езжу.

Отсутствие транспорта пережить сложно, но можно, а вот отсутствие тепла зимой и света будет пережить практически невозможно, но это может случиться, если из прозрачного и понятного ценообразования все перейдет в ручное управление, как хочет того наш главный робингуд и по совместительству серый кардинал.

На самом деле все просто: есть формула – нет коррупции, нет формулы – есть ручное управление и огромные коррупционные возможности. В Западной цивилизации предпочитают формулы и борьбу с коррупцией, а на России – ручное управление и олигархат.

И вот что на выходе у нас получается. На самом деле альтруист Беня не о пенсионерах заботится, а совсем наоборот. В конце концов в Украине живет много миллиончиков людей, а он, такой великий робингуд, один, поэтому пусть скидываются ему на… ну не знаю на что, например, на новый телеканал, который круглосуточно будет показывать «Сватов», хотя нет, не круглосуточно. Будут перебои с электроэнергией, но как только электричество вернется в провода, «Сваты» снова постучат вам в мозг. В общем, готовьтесь платить и за перебои с электроэнергией, и за «Сватов», и за отсутствие тепла.

Про ржачную историю с «расследованием» НАБУ, я думаю, мы все знаем. Их «иксперты», которых, кстати, никто так и не увидел, утверждают, что уголь по формуле «Роттердам +» завозился не из Роттердама. Я думаю, это шутка года. Мемы будут еще долго гулять. Осталось только выяснить, чем бабушка Беня подкупила детективов НАБУ, которые выдали этот бред.

А вообще, отмена формул чревата апокалипсисом. Попробуйте, вот просто взять и отменить формулу сопротивления проводника. Даже не само сопротивление, а именно убрать формулу расчета сопротивления, мы ведь тогда не сможем банально рассчитать толщину проводов, по которым электрический ток должен бежать в наши дома.

Здесь, в конце статьи, должна быть мораль. Но ее не будет. Отменяется. Зачем нам эти дурацкие формулы?


Тамара Горіха Зерня

Представник Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус висловив занепокоєння долею опалювального сезону 2019/2020 в Україні через різке скорочення запасів вугілля на складах.

У принципі, цього досить, щоб закрити вкладки політичних сторінок і пошукати знижки на квитки до Шрі-Ланки на грудень. Але я все-таки адресую кілька риторичних запитань не стільки в бік Андрія Геруса, скільки в бік наших сарацинів, які послідовно громили «Роттердам+», починаючи з 16 року.

Отже, війна і окупація Донбасу Російською Федерацією, а також інформаційна спецоперація та кампанія «блокади» окупованих територій, організована РФ та впроваджена російським агентом Насінням та Ко., відсікла Україну від власних покладів вугілля антрацитової групи. Вугілля, на якому працюють наші ТЕС, і яке тепер доводиться імпортувати.

Імпортувати можна з двох сторін, з росії та ПАР та Південної Америки. Більше того, нам би довелося купувати у росії власне вугілля, яке добувається на Донбасі, але яке ми не можемо брати напряму на шахтах. Наші «бариги» виявили принциповість у цьому питанні, відмовившись платити злодію за крадене майно, і закупили вугілля через Європу.

«Роттердам» у застосовній формулі означає середньозважену ціну на європейському ринку за останніх 12 місяців, а «плюс» – вартість доставки в Україну. Андрій Герус, виступаючи у ролі експерта з енергоринку, послідовно критикував цю формулу, вимагаючи вилучити з неї складову «плюс». На резонне запитання – а як же без доставки? Як воно телепортується в Україну? – експерт Герус рекомендував видобувати вугілля антрацитної групи в Україні.

Невідомо, правда, де саме. Може прямо у Києві почати копати? Щоб максимально близько до споживачів. Перетворимо «плюс» на «мінус» за одну п’ятирічку, якщо у процесі не здохнемо.

Власне, вже почали перетворювати. З 1 липня зекоманда скасувала закупівлю вугілля за формою «Роттердам+». 20 серпня вони заявили про можливий зрив опалювального сезону.

У зв’язку з цим я можу порадити нашим зубожілим, які, до речі, вже півроку не платять комуналку в очікуванні, коли Зеленський поверне гроші за перерахованими тарифами, так от, можу порадити Емірейтс. Нормальна авіакомпанія, часто роблять розпродажі на тропічні рейси, а ще дарують дітям рюкзачки з розмальовками і олівцями.
Летіть, дорогенькі, бо вимерзнете як мамонти.


Филипп Духлий

Ахахахаха
Несамовито волаю

Давайте трохи передісторії.

Росія окуповує частину Донбасу, де залишаються українські шахти та українське вугілля. Виникає дефіцит вугілля, що використовується для генерації електроенергії в пікові години. Починається відключення електроенергії.

Аби врівноважити баланс на ринку вугілля і запобігти колапсу енергосистеми, вводиться формула Роттердам+, що базується на принципі імпортного паритету. Якщо зовсім просто, то ця формула визначає прогнозовану ціну, за якою ми гарантовано будемо отримувати вугілля та збережемо енергетичну незалежність.

Роттердам+ дозволив уникнути колапсу, хоча й в чомусь був на руку ахметовському ДТЕК, якій володіє великою часткою теплової (маневрової) генерації електроенергії. Ринок збалансували, інтереси основних гравців ринку врахували.

Але Роттердам+ одна бородата бабуся почала використовувати в політичній боротьбі проти Порошенка, заряджаючи своїх кишенькових герусів. І формула, яка забезпечила оселі людей стабільною електрикою, раптом стала токсичною.

1 липня 2019 року почав діяти новий ринок електроенергії. Роттердам+ пішов в історію. Колишня опозиція раптом стала владою, герусам треба приймати рішення і працювати з реальними цифрами. Вони збираються 19 червня у Президента… Аж тут… вугілля по формулі Роттердам+ виявилось найдешевшим..

Surprise, motherfucker

Ба більше. Ми зараз без Роттердам+ маємо критичну ситуацію, коли на склади завантажується 49 тисяч тон вугілля в день, а витрата його – 73 тисяч тон в день. І запасів вистачить тільки до жовтня, не говорячи вже про те, що треба ще й запас на зиму.

Окремий привіт НАБУ, що “розслідує” справу з питання впровадження Роттердам+, і яким безіменний “експерт” рахує збитки від формули. Мабуть, вони рахували різницю, спираючись на вартість імпорту з Росії, чи не так?

Це саме те, про що багато хто попереджав під час виборів. Бути в опозиції нескладно, а от приймати рішення між “погано”, “дуже погано” і “3,14дець” дуже важко.

Буде цікаво подивитись, як той самий Герус буде вимушений визнати Роттердам+ найкращим варіантом.

Особливий привіт виборцям зелених. Як там, оченята не пече, чи вже звикли?


Валерій Прозапас

Кажуть, днями на нараді в ОП президент суворо та принципово запитав у присутніх “коли будуть знижені тарифи на електроенергію для підприємств?!”

Бо, розумієте, найбільш немодернізовані, енергоємні та відсталі заводи нєкто Коломойського ніяк не можуть витримувати ринкову конкуренцію, а сам імярєк всі гроші в країні вважає своїми, тому треба допомогти хорошій людині.

Але то я відволікся, бо на цій же нараді з’ясувалося, що з тарифами на електрику для ІВК можна гратися вічно, а от справжнє питання сучасності – за якою ціною купувати вугілля для теплогенерації та обігріву домівок добрих українців? Бо наявних запасів вистачить лише до середини жовтня, а потім доведеться закуповувати по 24 000 тон на день, і це ще якщо клятий Путін не напустить аномальних морозів.

І тут сталося страшне.
Невблаганні цифри показали, що найнижча ціна вугіля… за формулою “Роттердам”, мать його, “+”.

Тобто роки пропаганди про “грабіжницькі схеми”, купа кишенькових “розслідувачів” та “експертів”, “справа століття” НАБУ виявилися по факту пшиком. Було б смішно, якби не йшлося про реальне кримінальне переслідування, організацію процесу про “збитки у 19 мільярдів”, про тотальну, як виявляється, брехню суспільству.

А нова народна влада слуг народного народа буде змушена або купувати вугілля дорожче, або прийняти ту саму формулу, за яку її представники кляли “бариг і мародерів”, або вклонитися Путіну, як в старі добрі часи.

Чекати недовго, новий уряд матиме місяць, щоби організувати поставки вугілля, а ми будемо дууууже уважно спостерігати за їхньою ціною.

Зима прийде – з’ясується, хто кому антикорупціонер, слуга та кінець епохи.


Олена Монова

Думала я, думала, как начать этот пост, но что-то кроме Юрочкиного любимого «гляди, собачка, какая х*йня» ничего в голову не лезет.

Так вот, гляди, собачка, какая х*йня. Боооольшая. Вчера уЗеленского собрались на срочное совещание по энергетическим вопросам, потому что, как внезапно выяснилось, в Украине сложилась критическая ситуация с поставками угля, запасы есть, но совсем мизерные, их хватит всего лишь до октября. Для понимания масштабов проблемы: Украина загружает на склады около 50 тысяч тонн в день. А расходует 73 тысячи тонн. Вот и приходится срочно решать, где и по какой цене закупать уголь, абы не вымерзли зимой на радость балалайкам.

Но это ладно, бывали у нас и покруче критические ситуации. А вот теперь начинается самое веселое.

Внезааааапно, как выяснилось на совещании, покупка угля по формуле Роттердам+ на сегодняшний день является… тыдыщ! — самой выгодной для нас. Потому что цена по ней самая низкая, 1700 грн за тонну. Можно, конечно, психануть и покупать в Колумбии, но там уже по 1900 грн за тонну.

Но позвольте, спросите вы, а как же громкое, резонансное, скандальное дело по Роттердам+, которое ведут НАБУ и САП, оценивают ущерб от формулы в 19 миллиардов и даже взяли кого-то там крепенько за дупу по этому поводу? А х*й его знает, отвечу вам я. Но я буду очень громко смеяться, если уже новое правительство решит закупать уголь именно по формуле Роттердам+. И смотреть через сварочные окуляры, как будут до дыма из-под рейтузов ерзать по скамейке Сытник и Холодницкий.

Попкорн не лезет, семки тоже, буду есть кавун и плеваться косточками.


Кирилл Данильченко

Прочитал инсайд Бутусова по поводу заседания по энергетике и улыбаюсь в бороду. Пригласили и НАБУ, и САП, и контору, помимо Кабмина с НКРЕ, чтобы оценить все риски, включая коррупцию и зависимость от РФ гипотетическую. И тут же первый конфликт между популистскими обещаниями низких тарифов, посадок и реальностью. В мире розовых пони пора снижать тарифы, а в реальном если не решить в сжатые сроки вопросы закупки угля, то к октябрю запасы подойдут к концу – тепловая генерация важнее, чем ночной тариф на электричество для промышленности.

По ходу, наконец, появились первые цифры и выяснили, что если брать в Колумбии и транспортировать морем, то будет цена 1900. А если в рамках ценообразования тарифа через «Роттердам+» – 1700. Ну что сказать – сильна была коррупционная магия барыги Порошенко. Вывел он новую породу коррупционеров – барыги филантропы. Они отстирывали в рамках Роттердама так, что на 200 гривен на тонне выходит ниже самого дешевого предложения рынка. Из Колумбии. Это там, где Медельин, Кали, картели и шахтеры в джунглях. Вот это поворот.

Выходит, нужно или поднимать тарифы на тепловую генерацию, что будет электоратом воспринято в штыки – барыг нет, а цены растут. Либо тихонько прикрутить телевизор о коррупционных схемах и покупать себе дальше, как соберут новый Кабмин. А между представителем НАБУ, которое вменяет ущерб на 19 ярдов, и главой НКРЭКУ Оксаной Кривенко, которая озвучивает 40 ярдов экономии для украинцев, устроить бои без правил в шестиугольнике. Углем их натереть, я не знаю. Я бы посмотрел. Слушал же я пять лет истории о Роттердаме.


Юрий Бирюков

В общем, картинку закупочных цен на уголь вы уже наверняка видели. Первоисточник у Бутусова, если что.

Да, Роттердам+ оказался самой выгодной ценовой системой (а что, кто-то реально сомневался?).
Да, в таблице нет цен на шахты Ахметова (по комментам там говорят о цене в 2000-2200 грн за тонну, что все равно дороже Роттердама+).
Да, уже устали ржать над нашими героическими героями из НАБУ в мега-тактических носках, которые установили отсутствие поставок угля из Роттердама (а еще не привозили Пражские тортики из Праги).

Но я сейчас не про это все.

Вы посмотрите на первые две цифры и тихо сойдите с ума от восхищения. У государственных шахт уголь закупается на 37% дешевле реальной себестоимости.

То есть, я вот вам сейчас очень просто:

  1. закупая тонну угля на государственной шахте, государство терпит убыток в размере 1466 гривен на тонне. Налоги помните? Которые вы платите. Так вот, при каждой покупке тонны угля 1466 гривен просто сжигаются.
  2. шахты, понятное дело, и не мечтают ни о какой модернизации или обновлении, не заикаются про прибыль. Они тупо в хлам убыточные.

Почему так? Почему мы такие бедные? Почему у нас никак не найдется своя Маргарет Тетчер?

Патамушта гладиолус и социализм.

А с Роттердам+ смешно получилось, да.

Автор