Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

«Плани Маска імплантувати штучний інтелект в мозок перетворить людей в роботів»

«Плани Маска імплантувати штучний інтелект в мозок перетворить людей в роботів»

Допомогти паралізованій людині управляти комп'ютером або смартфоном силою думки, безумовно, блага мета. Над цією можливістю працює засекречений стартап Ілона Маска Neuralink. Але звідси недалеко до точки неповернення — коли тканини мозку почнуть замінювати електронікою.

Одна з цілей компанії Neuralink - розробка мікрочипів для паралізованих пацієнтів, які будуть імплантовані їм в мозок для управління смартфонами та комп'ютерами силою думки. В майбутньому, ця технологія дозволить людям з обмеженими можливостями бути більш незалежними. Однак скептики налаштовані не дуже оптимістично і бачать в імплантуванні штучного інтелекту в мозок людей більше небезпеки, ніж потенціалу.

За задумом вчених, крихітні процесори будуть з'єднуватися з мозком за допомогою «ниток» шириною близько 4-6 мкм. Це дозволить записувати інформацію, досліджувану нейронами мозку та передавати її через спеціальний додаток в смартфон або комп'ютер.

Критики стурбовані, що досліди вчених зайдуть надто далеко і технологія покладе край розуму в його нинішньому значенні.

Когнітивний психолог Сюзан Шнайдер стверджує, що якщо вчені почнуть також замінювати й функціональні тканини мозку, то для людства це стане своєрідною точкою неповернення.

«Одна справа, якщо мова йде про 15% заміні й вже інше, якщо чіпи будуть замінювати понад 75% тканин мозку», заявив філософ Дерек Парфіт.

Очевидно, що технологія потенційно може розширити можливості людського інтелекту за допомогою впровадження інтелекту штучного, однак ці та інші питання поки залишаються відкритими. І на даний момент незрозуміло, хто та яким чином буде визначати допустимі масштаби таких маніпуляцій.

Тим часом, розробники стверджують, що їхня технологія мінімізує ризики для мозку, які можуть виникнути після імплантації. В майбутньому, як сподіваються автори, новий нейроінтерфейс дозволить лікувати такі хвороби як епілепсія, параліч та багато інших.

Нагадаємо, що зовсім недавно, стартап Ілона Маска Neuralink вперше представив публіці результати своїх розробок. На прес-конференції в Сан-Франциско фахівці компанії розповіли, як просувається робота над прототипом надлегкого нейроінтерфейсу, який зможе об'єднати мозок людини та комп'ютер.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки