Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено перший залізо-іонний акумулятор без літію

Створено перший залізо-іонний акумулятор без літію

Дослідники з Індії пропонують замінити дефіцитний літій на залізо — це не тільки знизить ціну, але й зробить виробництво акумуляторів більш екологічним. Експериментальна установка вже пройшла перші випробування.

Декарбонізація економіки потребують масштабного розвитку систем зберігання енергії, що дозволяють запасати електрику від непостійних джерел — вітру та сонця. Однак сучасні батареї, засновані на літії, далекі від досконалості. І не тільки через високу ціну — видобуток літію вкрай неекологічний, зокрема, витрачається багато води та стається витік токсичних матеріалів.

Дослідники з Індійського технологічного інституту в Мадрасі запропонували змінити конструкцію акумулятора, замінивши літій залізом. За їхніми словами, цей поширений метал має порівнянним з літієм окислювально-відновний потенціал, але він краще з точки зору вартості, безпеки та впливу на навколишнє середовище.

Команда успішно випробувала батарею, в якій в якості анода використовувалася м'яка сталь, а в якості електроліту — ефір з розчиненим перхлоратом заліза.

Пристрій витримав 150 циклів зарядки та розрядки, причому після 50 циклів місткість все ще зберігалася на рівні 54%, що вважається ознакою стабільності.

В даний час місткість залізо-іонного акумулятора з катодом з оксиду ванадію становить 55-60% від місткості літій-іонного. На наступному етапі вчені планують підвищити продуктивність установки та підібрати оптимальний матеріал для катода.

Нагадаємо, що зовсім недавно, команда вчених з Університету Далхаузі, Університету Ватерлоо та науково-дослідної групи Tesla Canada під керівництво Джеффа Дана, одного з піонерів розробки літій-іонних батарей, представили безанодні літій-металеві елементи з рідким електролітом.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки