Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Зміна клімату збільшило рівень турбулентності на авіарейсах

Зміна клімату збільшила рівень турбулентності на авіарейсах

Зміна клімату впливає на рівень турбулентності, якому піддаються літаки, що виконують авіарейси. До такого висновку прийшли метеорологи з Університету Редінга, аналізуючи повітряні потоки над Атлантичним океаном.

Однією з основних причин турбулентності ясного неба є зрушення в напрямку вітру. Він виникає, коли вітер різко змінює швидкість або свій напрямок в залежності від висоти. При цьому така зміна абсолютно не видна для пілотів.

Метеорологи вивчили територію Північної Атлантики, яку щодня перетинають понад 3 тис. рейсів. Під час руху літаки піддаються впливу полярного вітру протягом усього польоту, особливо в зимові періоди.

Дослідження турбулентності фокусується на головному факторі струменевих повітряних течій в середніх широтах: різниці температур між екватором та Північним полюсом. В цілому, чим більша різниця в температурі, тим сильніше струменевий потік, який дує із заходу на схід через Північну Атлантику. За останні 40 років швидкість потоку полярного вітру збільшилася на 15%.

Зміна клімату збільшило рівень турбулентності на авіарейсах

У нижній стратосфері, над полюсом температура знижується, реагуючи на зміну клімату в Арктиці, що призводить до уповільнення вітру, тоді як у верхніх шарах атмосфери він збільшується.

Досить різка зміна цих зон створює наскрізні тунелі для вітру, які можуть проходити від верхніх шарів атмосфери до нижніх та назад. Це явище пов'язане з перепадом температур, і в майбутньому воно буде тільки збільшуватися, вважають вчені.

Нагадаємо, що у XX столітті температурні зміни клімату, вперше в історії спостережень, охопили 98% території Землі, тоді як в останні 2 тис. років цикли потеплінь та похолодань охоплювали тільки окремі регіони. Про це йдеться в дослідженні міжнародної команди кліматологів.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки