Новини

Телефонні переговори президентів України і РФ: що про них повідомили у Зеленського і у Путіна

Телефонні переговори президентів України і РФ: що про них повідомили у Зеленського і у Путіна

Під час телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з президентом Росії Володимиром Путіним була акцентована важливість неухильного дотримання встановленого з 21 липня режиму припинення вогню, а також розведення сил і засобів від лінії розмежування.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента України.

“Сторони обговорили ситуацію з нічними обстрілами, у результаті яких загинуло четверо українських військовослужбовців. Володимир Зеленський наголосив на неприпустимості повторення подібного. Президенти України та Росії також обговорили процес розмінування в районі Станиці Луганської, необхідного для початку відновлювальних робіт і ремонту моста”, – йдется у повідомленні.

Крім того, йшлося про важливість діалогу в рамках Тристоронньої контактної групи. Володимир Зеленський підкреслив, що захищатиме права всіх українців, незалежно від того, де вони знаходяться, і для цього немає необхідності вносити зміни до Конституції України.

Сторони домовилися про можливу зустріч лідерів країн Нормандського формату. Робочі групи наразі напрацьовують документи для підписання на найвищому рівні. Також під час телефонної розмови було обговорено питання обміну полоненими.

У той же час на сайті президента Росії також повідомили про хід розмови Володимира Путіна з Володимиром Зеленським.

“В ході обговорення проблематики врегулювання на південному сході України була акцентована важливість неухильного дотримання встановленого з 21 липня режиму припинення вогню, а також розведення сил і засобів від лінії розмежування”, – йдеться у повідомлені Кремля.

Там також зазначили, що Путін назвав умовою дескалації припинення нібито “обстрілів українськими військами населених пунктів Донбасу”, а також “реалізацію Мінських домовленостей, включаючи юридичні аспекти надання ДНР і ЛНР особливого статусу”.

“У цьому контексті наголошено на необхідності конструктивного діалогу між сторонами, в тому числі в рамках мінської Контактної групи. Домовлено про активізацію роботи по поверненню утримуваних осіб. Обговорювалися перспективи взаємодії в “нормандському форматі”, – додали на сайті президента РФ.

У Кремлі також підкреслили, що розмова відбулась за ініціативи української сторони.

Раніше Володимир Зеленський повідомив, що попросив президента Росії Володимира Путіна вплинути на припинення бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, на Донбасі внаслідок обстрілів бойовиків загинули четверо українських військових.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.