Новини

Росія вимушена повернути українських моряків – Порошенко пояснив, чому Путін почав переговори з Зеленським

Росія  вимушена повернути українських моряків – Порошенко пояснив, чому Путін почав переговори з Зеленським

Президент Росії Путін погодився на телефонні переговори із президентом Зеленським і обговорення зустрічі у Нормандському форматі тому, що Росія вимушена виконати рішення Трибуналу ООН з морського права у Гамбурзі, який зобов’язав Кремль звільнити незаконно захоплених в Азовському морі громадян України.

Про це п’ятий президент України, лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко заявив у прямому ефірі одного з українських телеканалів, передає прес-служба “Європейської Солідарності”.

“Я знаю, що предметом переговорів була підготовка до чергового засідання Нормандського формату. Путін так легко погодився на переговори з Володимиром Зеленським, тому що за моєю інформацією Росія зобов’язана, змушена виконати рішення Гамбурзького суду по звільненню наших моряків. Вони зараз роблять кроки, щоб зберегти обличчя. На 90 відсотків є сподівання… на повернення наших героїв з в’язниць Москви. 24 українських військовослужбовця, які стали жертвами агресії Російської Федерації в Керченській протоці. Мені байдуже, хто отримає від цього дивіденди. Для мене принципова позиція, щоб наші хлопці повернулися додому”, – наголосив Петро Порошенко.

“По решті позицій завтра відбудеться засідання на рівні дипломатичних радників у Франції, я і твердо переконаний, що після виборів засідання у Нормандському форматі мають відбутися найближчим часом. Іншого формату просто не існує”, – зазначив лідер “Європейської Солідарності”.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала в Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі і відпустити українських моряків на період розгляду справи.

Згодом США підтримали рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення затриманих Росією українських моряків.

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, суд не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду.

26 червня Росія таки подала до Міжнародного трибуналу ООН із морського права звіт про виконання рішення щодо звільнення українських моряків і кораблів.

Довідка.

25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, прикордонний корабель РФ здійснив таран рейдового буксира. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків. В полоні у росіян опинились 24 українських моряка.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.