Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електромобілі в Україні будуть їздити на зелених номерах

12 липня 2019, 15:17
2658
0
Реклама

Для того, щоб спростити життя власникам еко-транспорту, Парламент прийняв новий закон. Мова йде про проект Закону №10405 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів».

Закон вводить дорожні знаки для місць паркування і зарядки електромобілів, а також зобов'язує поміняти номера зі звичайних білих на зелені.

Навіщо потрібні нововведення?

Однією із проблем, що гальмує розвиток «електромобільності» в Україні, є неврегульоване питання обладнання місць для паркування та зарядки електромобілів, відсутність відповідних дорожніх знаків. Неодноразово зафіксовані випадки, коли облаштовані зарядними пристроями місця займаються транспортними засобами без електродвигуна. Це створює проблеми для доступу електрокарів до зарядної станції, що часто перешкоджає подальшому руху електромобілів через низьку зарядженість акумулятора та гальмує розвиток інфраструктури.

Окрім відповідних дорожніх знаків також в Україні не врегульоване питання ідентифікації транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Зокрема, такі знаки використовуються у багатьох країнах: Австрії, Німеччині, Угорщині, Норвегії, Великобританії, Китаї, Індії, Латвії, провінції Онтаріо в Канаді. Прийняття закону дозволить гармонізувати українське законодавство у сфері маркування транспортних засобів з електричним двигуном до найкращих європейських та світових зразків.

Україна сьогодні є одним із світових лідерів за темпами росту продажів електромобілів. Станом на 1 червня 2019 року у нас зареєстровано більше 25-ти тисяч електромобілів та гібридів, що на 56 % більше, ніж рік тому. Так, протягом травня поточного року було зареєстровано на 97 % таких автомобілів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Останнім часом темпи зростання пришвидшуються, а це означає, що Україні необхідно законодавство, яке повинно захистити права власників електротранспорту.

Так, з 1 червня цього року були введені нові будівельні норми, що стосуються автостоянок. Згідно з новими змінами у ДБН, не менше ніж 5% машиномісць від загальної кількості у гаражах та автостоянках необхідно виділяти для облаштування зарядними пристроями для паркування транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами. Більш детально про зміни читайте у нашій попередній статті.

Вас може зацікавити: ВС пояснив, коли водій може уникнути адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини