Рішення про заборону Компартії досі не набрало чинності

30 Червня 2019, 11:49

Суди у цій справі тривають від літа 2014 року

Компартію в Україні суд заборонив 2015 року, проте комуністи подали скаргу

У державному реєстрі політичних партій досі перебуває Комуністична партія України, оскільки судове рішення про заборону цієї політичної сили не набрало законної сили.

Заступниця міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірина Садовська повідомила в інтерв’ю сайту «Главком», що у цій справі наразі тривають суди.

«У нас (Мін’юсті, – ред.) є комісія з декомунізації, яку я очолюю. Але остаточне рішення виносить суд. Ми не маємо права ліквідувати партію тільки тому, що вона має назву «Комуністична», – зазначила посадовиця.

Нагадаємо, позов проти КПУ міністерство юстиції подало влітку 2014 року. У грудні 2015-го Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи про заборону діяльності партії задовольнивши позов у повному обсязі.

Тоді ж Київський апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити позов Комуністичної партії України до Міністерства юстиції країни, яким КПУ вимагала визнати протиправною діяльність Мін’юсту, який відмовився надати перелік порушень закону про декомунізацію з боку Компартії, визнати недійсним наказ Мін’юсту, який затвердив правовий висновок комісії про невідповідність назви та символіки Компартії в рамках закону про декомунізацію і визнати бездіяльність Мін’юсту, яка полягає у відсутності обов’язкових перевірок на виконання закону про декомунізацію на предмет відповідності до Конституції України та Європейської конвенції з прав людини.

Проте КПУ подала скарги на ці рішення.

Нині партія не провадить активної діяльності, однак її голова Петро Симоненко намагався зареєструватися кандидатом в президенти навесні 2019-го. Центральна виборча комісія тоді відмовила йому.

У червні КПУ подала документи для участі у дочасних виборах до Верховної Ради, проте знову отримала відмову від ЦВК.

Нагадаємо, суддя, що повернув Балчуна під Омеляна, відмовився заборонити Компартію

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!