ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ почав розслідування проти компанії мільярдера Косюка

Чиновники зацікавилися "Нашою рябою".

АМКУ почав розслідування проти компанії мільярдера Косюка
Фото: Zaxid.net

Антимонопольний комітет України розпочав розслідування проти групи MHP Юрія Косюка. П'ять птахофабрик і компанію "Миронівський хлібопродукт" підозрюють у зловживанні монопольним становищем на ринку курятини.

Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв у фейсбуці.

Протягом дослідження ринку курятини комітет установив, що MHP виробляє м'ясо на власних ринках і реалізує його майже повністю через компанію "Миронівський хлібопродукт". Продажі здійснюються як власними силами, так і за допомогою дистриб'юторів, субдистриб'юторів і торгових партнерів.

При цьому "Миронівський хлібопродукт" вказує партнерам, де вони можуть продавати м'ясо, за якою ціною, і забороняє продавати продукцію конкурентів.

"«Миронівський хлібопродукт» практикує обмежувальну торговельну політику щодо дистриб'юторів, субдистриб'юторів і партнерів. Ці дії групи «МХП» можуть призвести до порушення структури ринку дистрибуції курятини, істотного обмеження права інших учасників ринку вільно вибирати собі партнерів, а також нав'язування учасникам ринку власних правил поведінки", - написав Терентьєв.

Нагадаємо, що Юрій Косюк - один з найбагатших людей України.

Його "Миронівський хлібопродукт" є найбільшим виробником курятини в Україні. Займається також виробництвом зернових, соняшникової олії, продуктів м'ясопереробки. На європейський ринок МХП постачає охолоджені напівтуші курей, які переробляють, у тому числі, на його підприємствах у Нідерландах і Словаччині. Земельний банк агрохолдингу станом на кінець 2017 року становив близько 370 тис. га.

Курятина Косюка в основному продається під брендом "Наша ряба". За даними компанії, м'ясо продається більш ніж у 2100 фірмових точках по Україні та в супермаркетах.

У 2014 році Косюк кілька місяців працював першим заступником голови Адміністрації Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram