Чи буде виставка плакатів Ю.Неросліка під Парламентом Швеції?

мах

Музейна експедиція «Балтія-19» готується до візиту у Стокгольм.

Нині тривають перемовини про відкриття двох виставок патріотичного плакату, ветерана АТО, арт-директора Музею плакату Юрія Неросліка.

Можливо, одна виставка буде в нашому Посольстві і може в Музеї Середньовіччя — просто під Рикстагом…

Сподіваємося…

Музей Середньовіччя у Стокгольмі варто відвідати всім. Знаходиться він у самому серці столиці Швеції, на острові Хельгеандсхольмен. Біля Гамла Стана, поруч з мостом Норрбро. А фактично, майже під стінами шведського парламенту — Риксдагу.

Тут, у Старому місті, Королівський палац, Велика площа, Музей Нобеля, Королівський кабінет монет, і звичайно, Музей Середньовіччя.

Організовані туристичні групи прибувають до Швеції переважно на паромах Таллінн-Стокгольм та Рига-Стокгольм. Фішка у тому, що можна взяти і свій туристичний автобус, на якому рушити на екскурсію столицею, найнявши україномовного чи російськомовного гіда з колишніх співвітчизників, яких у Стокгольмі дуже багато — українки масово одружуються зі шведами, а враховуючи безвіз, туристів з України вистачає!

На нашому паромі було аж три групи на своїх автобусах!

Перша, і основна зупинка — Гамла Стан, поруч з Королівським палацом.

Тут передбачена велика пішохідна екскурсія Старим містом, але, переважна більшість гідів про Музей Середньовіччя лише згадує в контексті безкоштовного туалету! Бо вхід до музею, як і до багатьох інших у місті, дійсно безкоштовний! Що для музею такого рівня, який удостоєний Європейської премії «Музей року», є безсумнівним досягненням!

Дяка міській владі Стокгольму, яка дбає як про своїх громадян, особливо дітей і студентів, так і про не дуже багатих туристів з України, не завжди готових викласти 30-50 євро за музейний квиток…

Що можна побачити, якщо коротко. Це цвинтарна стіна 14 століття, зведена в 1530-х в правління Густава Васи, піднятий корабель ХУІ століття, залишки секретного коридору, що веде в Королівський палац під протокою. В 1977 — 80 рр. тут проходили археологічні розкопки, а все через перебудову будівлі Риксдагу. Виявлені знахідки зібрали, музеєфікували і створили один з найцікавіших музеїв в країні.

Сайт музею  https://medeltidsmuseet.stockholm.se/

Наш паром «Романтика» компанії «Таллінк», стояв у Стокгольмі лише півдня.  Ми вирішили залишитися на Гамла Стані, ще раз поблукати Старим містом і детально ознайомитися з Музеєм Середньовіччя. І не пожалкували!

Всі українські туристичні групи повинні оглянути цей музей! Можна замовити екскурсії, взяти аудіогіди — туроператори повинні подбати про все зазделегідь!

На вході до Музею Середньовіччя познайомилися з одним з керівників закладу Дімітросом Пашаділісом. Як виявилося, бабуся Дімітроса — українка, зі Львова! Він знає російську, розуміє і трохи говорить українською. Є переконаним патріотом нашої держави, спілкується з діаспорними організаціями…

-Будь-який турист, навіть іноземний, може зайти безкоштовно, оглянути експозицію, як це зроблено у нашому Музеї середньовіччя, у самому серці Стокгольма! — розповів співробітник музею Дімітрос Пашаділіс, — Можна взяти аудіогід, де записана екскурсія багатьма мовами. Спеціально для читачів журналу «Музеї України», з яким наш музей починає інформаційну співпрацю, надаємо уточнений список безкоштовних музеїв Стокгольму! Відвідуйте Швецію! Українцям у нас раді!

Ми домовилися, що я напишу статтю про заклад, який українською мовою буде викладений на сайті Музею Середньовіччя, спеціально для наших туристів… Що і роблю…

Крім того, цей матеріал буде поширений сайтами журналу «Музеї України» та медіа-групи Українська пресова корпорація, та на доступних нам ресурсах…

Описувати музеї — марна справа! Достатньо короткої інформації і фотографій.

Дякуючи доступним турам, до Стокгольма і Риги може потрапити фактично кожний українець з середнім рівнем доходів. Батьки можуть організовано відправити у захоплюючу мандрівку випускників, школярів, студентів, та і весільна подорож можлива…

Отож, зустрічаємося у серці Стокгольма, Гамла Стан, Рикстаг, Музей Середньовіччя!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

СПИСОК безкоштовних музеїв Стокгольма:

Armémuseum

http://www.armemuseum.se/

Arkitektur- och Designcentrum

https://arkdes.se/

Nationalmuseum

https://www.nationalmuseum.se/

Skoklosters slott

http://skoklostersslott.se/en

Östasiatiska museet

http://www.varldskulturmuseerna.se/sv/ostasiatiskamuseet/

Sjöhistoriska museet

https://www.sjohistoriska.se/

Medeltidsmuseet

https://medeltidsmuseet.stockholm.se/

Medelhavsmuseet

http://www.varldskulturmuseerna.se/sv/medelhavsmuseet/

Naturhistoriska riksmuseet

http://www.nrm.se/

Moderna museet

https://www.modernamuseet.se/stockholm/en/

Livrustkammaren

Kungliga Myntkabinettet

http://www.myntkabinettet.se/

Historiska museet

Hallwylska museet

https://hallwylskamuseet.se/sv

Etnografiska museet

http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/

Ми вже в Києві додали до списку лінки на сайти діючих безкоштовних музеїв, фактично створивши міні-каталог музейних закладів, доступних всім.

Зрозуміло, для відвідин потрібен час. Але, все більше українців приїздить до Швеції — вчаться, працюють, виходять заміж, просто мандрують… Тож комусь цей список стане у нагоді! Враховуйте витрати на транспорт — лише разовий квиток на метро біля 5 євро…

Співробітникам Музею середньовіччя у Стокгольмі — особлива подяка!

https://medeltidsmuseet.stockholm.se/

Подорожуйте! Від музею до музею!

і