Корисні та шкідливі продукти для зубів

Дотримання правил гігієни та регулярне відвідування стоматолога лише частково зберігає посмішку здоровою та білосніжною. В першу чергу здоров’я зубів залежить від їжі, яку Ви споживаєте та способу життя. Вживання меншої кількості шкідливих продуктів добре впливає не тільки на стан зубів, але і на стан тіла в цілому.

Продукти які шкідливі для зубів

    1. Кава
      Більшість людей споживає каву кожен день та навіть не замислюються над впливом цього напою на зуби. Кава містить дуже багато дубильних речовин у своєму складі. Дубильні речовини хоч і корисні для організму, але мають побічні дії. Потемніння емалі та утворення на ній плям, не єдині проблеми спричинені гарячим напоєм. Після вживання кави у ротовій порожнині змінюється pH-баланс на більш кислий, що робить продукти, вживані після кави, більш шкідливими.
    2. Кислі фрукти, цитруси
      Кислота – ворог для зубної емалі та незахищених частин зубів. Вона руйнує захисний шар зубів та утворює жовтуватий відтінок. Повністю відмовлятися від даних продуктів не варто. Досить лише знати кілька корисних правил: вживати кислі продукти з іншими, пити багато води та не забувати про гігієну ротової порожнини.
    3. Червоне вино
      Червоне вино дуже незвичний напій, адже у своєму складі має дубильні речовини, які спричиняють потемніння емалі, але водночас роблять емаль міцнішою. В будь-якому випадку надмірне вживання алкоголю погано впливає на загальний стан організму. Тому завжди треба бути застережливим і мати міру в споживанні вина. Завжди після вживаня вина потрібно полоскати рот.
    4. Газовані напої
      Основою усіх газованих напоїв є вуглекислий газ, який здатен руйнувати зубну емаль. При надмірному вживанні таких напоїв зуби стають більш чутливими та більш схильні до появи карієсу. Не зловживайте газовими напоями та бережіть свої зуби (Вам ще з ними довго жити).
    5. Чай
      Саме цей гарячий напій утворює на зубах темні плями та змінює колір в цілому. Від зеленого чаю утворюються сірі плями, а чорного чаю – жовті плями. Чим міцніший чай, тим швидше утворюються плями. Вченими було доведено, що вживання чаю з додаванням молока повністю безпечно для кольору та здоров’я зубів.

Корисні продукти для зубів

  1. Фрукти з великим вмістом клітковини
    Пережовування таких фруктів як яблука, груші та інші багаті на клітковину, викликають рясне слиноутворення. Слина очищає зуби, а часточки м’якоті спричиняють ефект механічної чистки. Але не варто забувати, що споживання фруктів не звільнює від щоденного догляду.
  2. Полуниця
    Яскравий колір полуниці ніяк не заважає цим ягодами бути гарним відбілюючим засобом. У складі полуниці є яблучна кислота, яка при взаємодії з содою утворює гарний відбілюючий засіб в домашніх умовах. Але варто розуміти, що полуниця не замінить професійного відбілювання зубів у стоматологічній клініці.
  3. Мед
    Не зважаючи на велику кількість цукру, мед можна часто зустріти у складі багатьох зубних паст. Бактерицидні властивості добре очищають зуби від нальоту. Особливо корисним є мед у сотах, головне обов’язково чистити зуби після вживання.
  4. Сир
    Сир я і будь-який молочний продукт містить багато кальцію та фосфора, які мають не менш важливий вплив на кістки та зуби. Вживання таких продуктів нормалізує кислотно-лужне середовище, що запобігає утворенню карієса. Якомога більше вживайте молочних продуктів і це допоможе тримати ваші зуби в нормі.
  5. Вода
    Підтримування водного балансу важливе як для усього тіла, так і для зубів. Вода допомагає достатньому утворенні слини, яка природним шляхом очищує зуби. Найкраща рекомендація — це кожного разу після прийому їжі полоскати ротову попрожнину. Всі залишки їжі на зубах потрібно вчасно змивати.

Share:

Добавить комментарий

Color Skin

Nav Mode

Call Now Button