Відповідальність

Іван Хомяк

Популізм – це ракова пухлина сучасного суспільства. У кожного політика є вибір – або пастися на жирних полях солодких обіцянок, розбещуючи народ та поширюючи лівацькі метастази, або виховувати в народу критичність мислення і відповідальність.

В першому випадку ти змагатимешся за голоси 80-90% громадян. І чим менш відповідальним за спільне майбутнє ти будеш, тим більше набереш. У другому випадку ти балансуватимеш на межі прохідного бар’єру.

Однак ти збереш навколо себе найпрозорливіших і найвідповідальніших. І з кожним колом їхнє число буде більшати, хоч ніколи не перевершить чверті. Лише, коли популісти доведуть країну до катастрофи, тоді ці 25% отримають на короткий строк владу, щоб усе виправити.

Несправедливо? Забудьте про таку химеру як справедливість. Єдина мірка – це спільне виживання. Коли цивілізація рухне, то зникнуть і Гідні, і охлос. На жаль, немає Авраама, що домовиться про вихід Лота із Содому. Немає можливості для Гідних відійти в сторону та не заважати охлосу здійснити колективний суїцид.