Зеленський і Європа

Дмитро Вовнянко

Під час передвиборчої кампанії кандидат Зеленський всіляко критикував міжнародну політику України, провідником якої був колишній президент Петро Порошенко. Заяви про наміри «перезавантажити Мінський процес» і «діяти у Нормандському форматі» від нього лунали неодноразово.

А що тепер – коли він повноцінний голова держави?

Тепер антиросійські санкції доводять свою ефективність. На початку червня у Москві сталося нечуване – люди, які назвали себе працівниками заводу групи «ГАЗ» (належить російському олігарху Олегу Дерипасці), провели акції протесту біля… посольства США. Згадані особи протестували проти впровадження нового пакету санкцій США, які мусять вступити в силу після 6 липня. Вже зараз говорять про 40 тисяч працівників заводу, які залишаться без роботи. У РФ лементують, ніби США зачищає ринок для продукції концерну «Ford».

Але і з «Ford» вийшла промашка. Автомобільний гігант об’явив про намір піти з Росії – завод у Ленінградській обл. (на піку попиту випускав 120 тис. автівок на рік) готують до продажу. 26 червня на заводі почнуться масові звільнення. Причину власники підприємства називають банальну – шалено впали продажі. Виробництво перестало бути рентабельним. Оцінки автоконцерну збігаються з оцінками Росстату – у першому кварталі 2019 р. різко уповільнилося зростання ВВП. Російська статистика видала зростання лише у 0,5% – за умови того, що торік, після заміни керівництва Росстату, показники російської економіки злетіли до небес. Причина очевидна – західні санкції. Очевидно, зняття санкцій для Росії стає питанням дедалі більш кричущим. Секрет Полішинеля – Москва покладала чималі сподівання на зміну влади в Україні. Проте…

Президент Зеленський під час зустрічі у Берліні з канцлером Ангелою Меркель висловився рішуче за збереження режиму санкцій. «Ми не хочемо, щоб від санкцій страждали наші європейські партнери, але це єдиний безкровний шлях до відновлення миру на континенті», – заявив президент України і закликав політиків, що виступають за зняття санкцій, побувати на Донбасі і в Криму та побачити, скільки лиха принесла війна Україні. В інтерв’ю німецькому виданню «Bild» Зеленський був ще категоричнішим: «санкції можуть посилити, якщо їхній ефект не буде задовільним».

Варто також звернути увагу на курйоз, що стався між президентами Зеленським і Макроном. Коли президент Макрон пригадав, що Зеленський, мовляв, готовий почати переговори з терористами ДНР/ЛНР, президент України заявив що до переговорів він не готовий, тобто по факту звинуватив Макрона у брехні. Заява зразу розставила пріоритети української сторони. Експерти вже в один голос говорять про те, що зовнішньополітична риторика президента Зеленського один в один повторює риторику президента Порошенка. Проте.

Здавалося б, можна аплодувати президенту Зеленському за те, що не сходить з державницьких позицій, якби не кілька але. Президент Порошенко не тільки був категоричний у відстоюванні санкційного тиску на РФ, він ще й примушував західних лідерів із собою рахуватися, а для того дуже гарно планував свої дії і не допускав відвертих ляпів. Кортить порадити президенту Зеленському перед наступним вояжем до Європи проконсультуватися щодо мистецтва зовнішньої політики з Петром Порошенком. Думаю, він не відмовить. Бо наразі…

Для початку, навряд чи Макрон придумав фразу Зеленського про переговори з бойовиками ДНР/ЛНР – явно Зеленський щось подібне «ляпнув» під час попередньої зустрічі. Це серйозний урок президенту – слідкуй, що говориш. Проти тебе – люди, які в політичних баталіях пройшли вогонь і воду, коли їм треба чогось добитися – вони пригадають ще й не таке.

Зеленський заявив, що українська сторона має свіжі напрацювання до нової зустрічі в Мінську. Просто з допитливості цікаво – на що розраховує він на переговорах у Мінську після заяв у Європі про посилення санкційного тиску на РФ? Те саме – всі заяви Зеленського про Нормандський формат. Відбудуться чи не відбудуться такі зустрічі – залежить від Путіна, а він після заяв Зеленського навряд чи захоче про щось там говорити. Про що можна говорити в Нормандському форматі, якщо Україна не згодна робити конкретно те, чого потребує РФ – скасувати санкції? Нарешті. За питанням санкцій і «туристичних брендів» Зеленський повністю пропустив тему повернення Росії у ПАРЄ. Європейські лідери недвозначно висловили бажання Росію в ПАРЄ повернути. Будь на місці Зеленського Порошенко – ці заяви точно не залишилися б без відповіді. А тут…

Приємно усвідомлювати, що зовнішня політика України критичних змін не зазнає, але з такою реалізацією нічим хорошим вона не завершиться. А часу навчатися президент Зеленський не має.

Автор