Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Безпілотник ROTORwing: коли літакові крила перетворюються в лопаті

Безпілотник ROTORwing: коли літакові крила перетворюються в лопаті

Безпілотники з вертикальним зльотом та посадкою (VTOL) мають деякі переваги перед мультикоптерами та БПЛА з фіксованим крилом. Однак фахівці американської аерокосмічної компанії Dzyne Technologies пішли далі, розробивши незвичайний дрон ROTORwing.

Зазвичай VTOL дрони мають фіксовані крила з розташованими на них пропелерами. При вертикальному зльоті вони працюють, як лопаті вертольота, а після набору висоти переводяться в горизонтальне положення, забезпечуючи відповідно горизонтальний політ літального апарату.

У ROTORwing зовсім інша схема. Дрон має крило розташоване зверху, половинки якого можуть повертатися горизонтально один щодо одного, завдяки центральній маточині блоку крил та розташованому в ньому електродвигуну.

Безпілотник ROTORwing: коли літакові крила перетворюються в лопаті

При зльоті одна половина крила звернена до заду. За допомогою двох опор, що створюють тягу в протилежних напрямках, крило починає обертатися, як вертолітні лопаті вертольота, створюючи підіймальну силу.

Для переходу в режим горизонтального польоту обидві половини крила короткочасно фіксуються в нейтральному положенні, зверненому вгору. Потім слід поворот вниз, так що обидва упори направляються вперед, при цьому блок крил фіксується перпендикулярно корпусу дрона, і він переходить у горизонтальний політ. Приземлення здійснюється у зворотному порядку.

Повідомляється, що Dzyne Technologies вже проводить льотні випробування робочого прототипу. Можливо, вже в жовтні буде готова експлуатаційна версія. Його вага - 9 кг, вантажопідйомність - 3 кг, енергетичний ресурс - 4 години польоту без підзарядки. Дрон може бути використаний в медичних або військових цілях.

Безпілотник ROTORwing: коли літакові крила перетворюються в лопаті

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки