Шаленство в Баришівці: “зупиніть хтось цей судовий принтер Коломойського”

 

Сергій Фурса
інвестиційний банкір, аналітик

Коломойський йде в Баришівку… по душу НБУ (FB)

Якщо ви думали, що [Окружний] адміністративний суд [Києва] найбільш божевільний суд в Україні, то виявилося, що є ще й Баришівський. І вже два дні цей суд генерує рішення, які дуже вигідні Ігорю Коломойському, але суперечать здоровому глузду, верховенству права та економічним інтересам українців.

Спочатку суд задовольнив скаргу якоїсь дами, заборонивши літати SkyUp, що вигідно насамперед МАУ (авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” – “Н”). Тому що МАУ проти конкуренції. І тому що лоукостер набагато здешевив перельоти в Україні, що робить МАУ збитковим.

І яким шляхом завжди йде Коломойський? Усуває конкуренцію. Ось і усунув. За допомогою суду в Баришівці, якому поскаржилися на погане обслуговування.

Може, воно і не дуже хороше. Але якщо спиратися на такий критерій, то МАУ можна було б позбавити ліцензії років десять тому. І приводів для цього було більш ніж достатньо. Але найсправедливіший Баришівський (дідько, де це?) суд вирішує забрати ліцензію в конкурента МАУ.

Хтозна, може, ще трохи, й іноземні лоукостери суддя заборонить.

Навіщо українцям ці дешеві перельоти? Адже є МАУ. І Коломойському треба закінчити його особисту епоху бідності.

Але це був тільки початок. Тепер Баришівський суд (все-таки, де це?) вирішив зруйнувати співпрацю України з МВФ і позбавити Національний банк незалежності. Заборонивши заступникові голови НБУ Катерині Рожковій виконувати свої обов’язки.

Феєрично звучить формальна причина – якийсь невідомий громадянин (можливо, хоч він знає, де це Баришівка) вирішив, що Рожкова загрожує “добробуту” українців. І суддя постановив його в цьому підтримати. При цьому, симптоматично, що саме Рожкову вважає свої ворогом Коломойський. І не важливо, як взагалі це можливо – забороняти комусь працювати під таким приводом. Суддя просто прийняв таке рішення.

Рішення суду небезпечне не тільки демонстрацією всесильності Коломойського. Але і тим, що такими кроками Коломойський нівелює незалежність Національного банку.

Інститут незалежного НБУ є основним елементом реформ, що проводяться Україною разом з МВФ. Незалежність НБУ – чіткий маркер для інвесторів, які щойно заспокоїлися після заяви Коломойського про дефолт і почали купувати. Якщо НБУ втратить свою незалежність – то ми втратимо програму МВФ. З усіма наслідками, що випливають звідси.

І будьте певні, слово “Баришівка” сьогодні почнуть вимовляти навіть у Вашингтоні. І місцевий суддя прославиться. Але на нього плювати. Тим більше, судячи з усього, віза до США йому ніколи й не була потрібна.

Проблема в тому, що такі ось судді з Баришівки завдають удару по економіці України.

Чи буде рішення суду виконане? Звичайно ні, Нацбанк подасть апеляцію. Але це перший крок на шляху знищення незалежності НБУ. І він уже зробений.

І найважче зрозуміти, навіщо таке робити. Навіщо атакувати Нацбанк і конкурентів МАУ через один і той самий суд? Це ж “палево”. Може, хоч для пристойності прикрилися б? Чи вже можна не приховувати.

І трясця, зупиніть хтось цей шалений судовий принтер. Інакше ОАСК ревнуватиме.

Може, президентові варто з’їздити в Баришівку і виступити там з промовою, що він не має наміру тиснути на цей суд? Зрештою, тоді ми всі дізнаємося, де ж ця Баришівка. І, може, вдасться прикрити цю “вільну судову зону”. Зону безмежних можливостей. Коломойського.

Читайте також:
Райсуд на Київщині після SkyUp “подарував” Коломойському відсторонення Рожкової з НБУ

На хабарі взяли голову Баришівського райсуду Київщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна