Розвідка “Азову” бачила артилерію ворога, але не отримала дозволу на ураження, – ЗМІ

 

Журналісти провели розслідування обставин загибелі військовослужбовців НГУ Дмитра Пругла та Максима Олексюка внаслідок артилерійського нальоту на позиції полку “Азов” біля Новолуганського.

У полку “Азов” наводять факти, які свідчать: їхні позиції накрила батарея росіян, хоча “азовці” її своєчасно помітили засобами розвідки в забороненій для розміщення артилерії зоні та вимагали знищити, починаючи з 27 травня. Але дозволу на знищення цілі від командування ООС артилерія ОТУ та полку “Азов”, за словами “азовців”, не отримала.

Про це в понеділок, 10 червня, повідомляє “Цензор”.

Джерела в “Азові” стверджують, що події відбувались таким чином.

  • Замаскована батарея Д-30 противника, яка перебувала в районі вогневих позицій та була приведена в бойове положення (що заборонено Мінськими угодами), була виявлена засобами розвідки БТГр “Азов” ще 27 травня 2019 року.
  • Про це одразу було повідомлено вищому командуванню. Щоденно від “Азову” надходили запити на відпрацювання по батареї ворога з метою збереження здоров’я та життя особового складу, оскільки ця батарея в будь-яку мить могла нанести вогневе ураження по українському підрозділу. Що і сталося 7 червня.
    Дистанція до противника становила приблизно 12 кілометрів. Упереджального відпрацювання по противнику не було.
  • 7 червня опівночі розпочався бій, який тривав 3,5 години. Після вогневого ураження, яке сталось о 00:22 – на 10-й хвилині бою – “Азов” зазнав втрат, загинули два бійці.
  • Батарея Д-30 “Азову” на момент обстрілу позицій азовців здійснювала марш, не порушуючи умов відведення за Мінськими домовленостями, але після нападу була приведена до бою – був відданий наказ на ураження. Батарея Д-30 дала бій, де противник зазнав втрат в живій силі та техніці.
  • “Нещодавно виникла ситуація з розгортанням російської батареї Д-30, яка порушила умови Мінських угод та була вчасно помічена та накрита нашою артилерію. На ці дії ми отримали дозвіл і тому випередили противника, і таким чином, не понесли втрат, а ворог, навпаки, поніс втрати”, – нагадали в озспп “Азов”.

Зазначається, що журналісти звернулися до джерел у штабі ООС, щоб зрозуміти, яка була логіка давати дозвіл на знищення російських гаубиць у травні і не давати зараз у червні. І чи були прямі заборони не відкривати вогонь?

“Не маємо права коментувати складну тактичну ситуацію в районі Новолуганського. Скажімо так, дії полку “Азов”, які широко транслюються у ЗМІ, не могли не викликати уваги противника, який теж дивиться медіа. Щодо дозволу на відкриття вогню – дистанція до противника була значна, більша, ніж у травні. Треба було підключати артилерію 152 мм. Це завжди вирішувалось важко за останні роки війни і не тому тільки, що це хтось забороняє, а й тому, що це викличе дії противника у відповідь. І тоді можливі нові жертви, бо у противника теж працює важка артилерія, і вони можуть працювати вже не з 12 км, а з 20 км, і ми їх тоді взагалі нічим не дістанемо”, – сказало джерело.

Як інформувала “Новинарня“, вночі у п’ятницю, 7 червня, внаслідок прицільного артилерійського обстрілу збройними формуваннями Російської Федерації позицій спецпідрозділу “Азов” поблизу населеного пункту Новолуганське на Світлодарській дузі загинули двоє бійців — Дмитро Пругло (“Круглий”) і Максим Олексюк (“Максон”). Загалом за добу, крім двох загиблих, було поранено і травмовано 12 бійців.

Напередодні, 5 червня, представник України в ТКГ у Мінську Леонід Кучма від імені президента Зеленського озвучив ініціативу “заборонити стріляти у відповідь”.

Командувач ООС Олександр Сирський 8 червня заявив, що командири підрозділів ОС на лінії розмежування мають повне право відкривати вогонь по противнику в разі потреби.

Читайте також:
“Не стріляти у відповідь”: мирні ініціативи Зеленського на ТКГ зустріли схвальну реакцію ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна