Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

IKEA приступила до розробки роботизованих меблів майбутнього

IKEA приступила до розробки роботизованих меблів майбутнього

Люди в XXI столітті продовжать поповнювати мегаполіси, що закономірно призведе до зменшення житлової площі з одночасним її подорожчанням. Розуміючи це, компанія IKEA зайнялася розробкою роботизованих меблів, яки допоможуть найбільш раціонально використовувати доступний простір.

Шведський концерн IKEA об'єднав зусилля з американським меблевим стартапом Ori Living заради створення роботизованої системи Rognan: під управлінням з тачпада велика секція для зберігання речей виїжджає та розділяє приміщення на дві житлові зони. Більш того, в залежності від умов експлуатації новий меблевий комплекс Rognan може додати квартирі цілих 8 кв.м. корисного простору для зберігання речей або виконання різних справ.

Комплекс Rognan сконструйований як багатофункціональна меблева стінка з власною системою руху, для якої не потрібні направляючі в підлозі. Меблі переміщається в заданій області, щоб зонувати приміщення, відкриваючи доступ до різних відсіків та формуючи потрібний тип кімнати. Наприклад, в одному випадку це може бути простора вітальня, а якщо робомеблі від'їдуть до стіни, вийде закритий затишний спальний відсік.

IKEA приступила до розробки роботизованих меблів майбутнього

У складі комплексу Rognan є двоспальне ліжко, робоча станція, шафи для зберігання речей, шафа для одягу, мультимедійний блок, книжкова полиця та диван. На відміну від колишніх рішень, користувачеві не потрібно рухати важкі секції вручну, досить віддати команду за допомогою сенсорної панелі. Роботизовані елементи переміщаються самостійно, і для того, щоб розділити кімнату на дві частини або висунути ліжко з відсіку, буде потрібно всього кілька секунд.

«Замість того, щоб зменшувати розміри меблів для маленьких квартир, ми змінюємо функції елементів меблювання в залежності від того, як ви її використовуєте. Коли ви спите на ліжку, вам не потрібен диван, коли ви користуєтеся гардеробом, вам не потрібне ліжко», пояснює представник IKEA.

В рамках партнерської угоди Ori Living надала роботизовану платформу управління меблюванням, а IKEA адаптувала до неї відому систему зберігання Plasta та систему розумного освітлення для гардеробних і кабінетів Tradfri.

Автоматизована інтер'єрна система вперше була представлена стартапом Ori Living на виставці MIT CityHome у 2014 році, після чого компанія стала пропонувати її справжнім орендодавцям сервісу Airbnb за ціною 10 000 доларів за комплект Ori Systems.

Вартість комплексу Rognan ще не оголошена, але можна сподіватися, що масштаби виробництва в IKEA дозволили знизити витрати, і ціна на роботизовану систему меблювання буде доступна для тих, хто в ній по-справжньому потребує. Новинка насамперед призначена для ринків перенаселених Японії та Гонконгу, де й буде продаватися з 2020 року.

 

 

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки