Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Світовий банк інвестує в «брудні» проекти

Світовий банк інвестує в «брудні» проекти

Світовий банк зазнає критики за те, що він як і раніше інвестує значно більше коштів в проекти в області викопного палива, ніж в поновлювані джерела енергії. Світовий банк не згоден з критикою та має намір представити «апологію» своєї інвестиційної діяльності в області енергетики на Конференції зі зміни клімату COP25 в Сантьяго (Чилі) в грудні цього року.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував статтю, присвячену критиці інвестиційної політики банку у сфері енергетики.

У минулому, Світовий банк вже заявляв про намір брати участь у глобальній боротьбі зі зміною клімату, використовуючи свої позики та свій вплив, щоб стимулювати розвиток відновлюваної енергетики в країнах, що розвиваються. Але навіть попри те, що банк каже про свої інвестиції в сонячні парки та інші проекти, які не впливають на клімат, він продовжує фінансувати розвідку нафти та газу, будівництво трубопроводів та нафтопереробних заводів, які сприяють збільшенню проблеми зміни клімату.

Ці інвестиції в викопне паливо становлять набагато більшу частку в поточному портфелі кредитування енергетики, ніж проекти з поновлюваних джерел енергії, про що свідчить дослідження, проведене німецькою екологічною організацією Urgewald. За словами екологів, Світовий банк виділив кредити, гранти, гарантії та інвестиції в акціонерний капітал на суму 21 млрд. доларів США на проекти пов'язані з видобутком викопного палива та 15 млрд. доларів США на проекти в галузі відновлюваної енергії.

Автор звіту, Хайке Майнхардт, зазначив, що, хоча в останні роки банк робить більше для підтримки відновлюваних джерел енергії, проведений ним аналіз показує, що банку ще доведеться істотно скоротити інвестиції в викопне паливо.

«В цілому, вони змінюють політику», - вважає дослідник. «Основне — викопне паливо, з добавкою поновлюваних джерел енергії». Urgewald поділився своїми висновками з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів.

Світовий банк: ми змінюємося швидше, ніж ви думаєте

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів направив керівництву Світового банку запит з проханням прокоментувати результати аналізу. У письмовій відповіді на питання представник банку сказав, що дослідження німецьких екологів показує застаріле уявлення про діяльність банку. За словами прес-секретаря, Світовий банк припинив підтримку вугільних електростанцій та зобов'язався припинити практично всі фінансування видобутку нафти та газу до кінця 2019 року.

Банк також оскаржив твердження екологів про те, що в даний час він інвестує значно більше в нафтогазові проекти, ніж в поновлювані джерела енергії. За словами представника банку, в дослідження не були включені проекти з підтримки та розвитку енергоефективності. Ці проекти включають, наприклад, підтримку використання світлодіодних ламп підприємствами та побутовими споживачами в Індії.

При цьому Світовий банк не надав цифри, для порівняння з даними аналізу організації Urgewald.

Екологи поділилися своїми висновками з інформаційними партнерами Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, включаючи агентства Norddeutscher Rundfunk (NDR), Süddeutsche Zeitung та Deutsche Welle в Німеччині, Jornal Verdade в Мозамбіку і Premium Times в Нігерії. Партнери провели свої розслідування, які стосуються проектів та державних програм, що фінансуються банком, та їх впливу на зміну клімату та стійку енергетику.

«Політичні» кредити теж мають значення

Інвестиції Світового банку не завжди прив'язані до конкретних проектів. Банк також надає урядам т.зв. кредити політики розвитку, часто для сприяння реформам. Одна з таких позик у 2014 році була пов'язана з прийняттям Мозамбіком законів про видобуток корисних копалин, які регулюють діяльність вугледобувного сектора країни. Кредит був виданий на умовах, які спонукали Мозамбік забезпечити сприятливий податковий режим для видобутку вугілля з метою стимулювання інвестицій.

Девід Ріфіш, керівник групи з міжнародної кліматичної політики в екологічній некомерційної організації GermanWatch, заявив, що позики на цілі політики в області розвитку заслуговують ретельного вивчення через їх здатності формувати майбутню енергетичну практику.

«У них є потенціал по-справжньому перетворити країни, тому, якщо з ними щось піде не так, і в результаті вони будуть підтримувати викопне паливо, це дуже проблематично», сказав Ріфіш.

Банк заявив, що в даний час він підтримує поновлювану енергію в Мозамбіку в рамках свого проекту «Мозамбік: Енергія для всіх», схваленого в березні, який передбачає фінансування проектів автономної відновлюваної енергії.

Прямі та непрямі кредити

Банк також здійснював інвестиції, які принесли користь нафтової промисловості в Нігерії.

Підрозділ банку, Міжнародна фінансова корпорація (International Finance Corporation), що займається кредитуванням приватного сектора, фінансувала дев'ять банків, які, у свою чергу, надали позики або іншу фінансову підтримку багатонаціональному конгломерату Dangote Industries для будівництва нафтопереробного заводу поблизу мегаполісу Лагос. Що належить мільярдерові Аліко Данготе, який, як повідомляється, є найбагатшою людиною в Африці, компанія будує нафтопереробний завод в промисловому комплексі поруч із заводом з виробництва добрив.

Крім того, у 2016 році Міжнародна фінансова корпорація надала 150 мільйонів доларів США безпосередньо Dangote Industries для підтримки заводу з виробництва добрив, який, за твердженням експертів Urgewald, ефективно підтримує нафтопереробний завод, оскільки вони є частиною одного й того ж комплексу.

Самуель Бабатунде, лідер місцевої громади в зоні, де будується нафтопереробний завод, побоюється, що коли він почне працювати, навколишньому середовищу буде завдано значної шкоди.

«Я знаю, що місцеві громади дельти Нігеру страждають через розвідку та перероблення нафти. Ми не хочемо, щоб те, що сталося в дельті Нігеру, відбулося тут», заявив Бабатунде Premium Times.

У Світовому банку підкреслили, що прямий кредит IFC Dangote Industries був направлений для заводу з виробництва добрив, а не для нафтопереробного заводу. Він також додав, що завод з виробництва добрив буде використовувати значну кількість газу, який в іншому випадку, міг би згоріти на нафтопереробному заводі, і це дозволить уникнути потенційних викидів вуглекислого газу.

Банк також детально розповів про різні проекти в області чистої енергії, які він почав в останні роки, в тому числі про ініціативу зі збору старих акумуляторів на суму 1 млрд. доларів США, будівництві сонячних електростанцій в Єгипті та Індії, програмах автономних сонячних електростанцій в Бангладеш, покликаних забезпечити чисту енергію мільйонам домогосподарств.

Приклад для інших банків розвитку

Ймовірно, повний звіт з інвестицій в енергетику та енергетичну політику Світового банку буде представлений в грудні цього року, коли представники більш ніж 195 країн зберуться в столиці Чилі Сантьяго, для наступного раунду глобальних переговорів з клімату на Конференції зі зміни клімату COP25.

На конференції Світовий банк та інші банки розвитку представлять свої плани щодо виконання Паризької угоди 2015 року. Очікується, що Світовий банк буде відігравати провідну роль у формуванні порядку денного для банків розвитку.

Ріфіш, експерт по кліматичної політики GermanWatch, визнає, що Світовий банк за останні кілька років домігся значних успіхів у галузі чистої енергії, але вважає, що тепер йому необхідно привести свій кредитний портфель у відповідність зі своїми зобов'язаннями.

«Повинен відбутися більш помітний зсув. Вони повинні чітко дати зрозуміти, що вони повністю декарбонізують свій енергетичний портфель в чіткі терміни», вважає експерт.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки