• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

Жителі Литви розкритикували умови встановлення сонячних батарей
04 Червня 2019

Жителі Литви розкритикували умови встановлення сонячних батарей

Жителі Литви незадоволені тим, що їм все одно доводиться платити за електроенергію, попри те, що тепер, завдяки сонячним батареям, у них виробляється своя. Споживачі вважають, що могли б розплатитися самою електрикою за зберігання, замість того щоб платити чотири центи за кіловат.

Коли людина встановлює сонячну електростанцію, він повинен відмовитися від надлишкової енергії, а потім, в разі нестачі енергії, він може відновити її, заплативши чотири центи за кіловат. Виходить, незалежно від того, чи використовується сонячна електростанція чи ні, споживач все одно змушений платити за електроенергію.

Споживачі відзначають, що завдяки сонячній електростанції вони могли б взагалі нічого не платити за електрику, оскільки її виробляється достатня кількість. Однак їх все одно змушують платити.

"Я міг би самим електрикою розрахуватися за зберігання. Його держава продає. Такий варіант теж є прийнятним для людей. Чотири центи — це неадекватно. Що значить — користуватися вже наявною інфраструктурою, яка так чи інакше існує?" - розповів споживач, який встановив сонячну батарею.

Також, за словами споживачів, стверджується, що установка сонячної батареї окупається приблизно через вісім років, а на ділі виявляється зовсім інша ситуація, тому що споживач змушений платити.

Віце-міністр енергетики Рітіс Кевялайтіс розповів, що жителі, які встановили сонячні електростанції, не повинні постачати енергію в мережу.

Як пояснює віце-міністр, споживач має вибір: вироблену енергію використовувати відразу, зберігати її або продати іншим споживачам енергії. Все одно, зазначає Кевялайтіс, це залишається теоретичною можливістю, оскільки всі мешканці, які обладнали сонячні електростанції, роблять вибір стати виробляють споживачами.

"Виробляє споживач — це споживач, який може використовувати двосторонню облікову систему: миттєва потужність може подаватися в мережу, та коли ця енергія необхідна, вона може бути відновлена з мережі шляхом відшкодування плати за зберігання", - пояснив віце-міністр.

Кевялайтіс при цьому зазначає, що установка сонячної батареї викликала у жителів Литви великий інтерес. За його словами, з 10 травня вже було прийнято понад 1600 заявок.

Потужність електростанції не повинна перевищувати десяти кіловатів. За один сонячний кіловат держава виділить 323 євро.

Передбачається, що в цьому році бюджет на таку підтримку повинен скласти 4,5 мільйона євро, але є можливість його збільшити.

Планується до 2023 року інвестувати в цей проект понад 16 мільйонів євро коштом фондів ЄС. Якщо заявок в цьому році буде більше, ніж виділена сума, то загальний обсяг коштів може бути збільшений.

Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно