Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Як далеко поширюються в космосі сигнали людства — наочно

Як далеко поширюються в космосі сигнали людства — наочно

Парадокс Фермі говорить: якщо розвинені цивілізації у Всесвіті — поширене явище, то ми повинні бачити безліч ознак їх існування, яких, однак, не спостерігається. З цієї видимої відсутності ознак розумного інопланетного життя, деякі роблять висновок, що інших рас у Всесвіті просто немає. Однак при цьому не береться до уваги дуже важливий, на сьогодні, момент.

Коли Фермі формулював свій парадокс в середині минулого століття, ми не могли досить далеко заглянути в космос і точно виміряти відстані до наявних там об'єктів. А сьогодні, наприклад, знаємо: діаметр нашої галактики Чумацький шлях не менше 110 000 світлових років. Ймовірно, навіть більше, але це вже не так важливо. Бачите синю точку на зображенні? Це область діаметром у 200 світлових років, куди могли долетіти сигнали з Землі з моменту винаходу першого радіо. Наскільки вона мала щодо всієї галактики?

Як далеко поширюються в космосі сигнали людства — наочно

Радіо людина відкрила в кінці XIX століття, тоді ж відбулися перші радіопередачі, так що будемо вважати, що сигнали транслюються вже майже півтора століття, а не з 70-х і запуску програми SETI. Значить, якщо якийсь сигнал пройшов через іоносферу та не розсіявся, то за цей час пішов від Землі всього лише на 150 світлових років. Чи не тисяч, а просто років, що дає дуже малу, за космічними мірками, область охоплення.

Те ж саме зі світловими сигналами — якщо хто і побачив розсип вогнів на нічній стороні Землі, то він повинен бути зовсім близько від нас. І, навпаки, раз ніхто не бачить, значить, всі потенційні спостерігачі живуть набагато далі. Але навіть якщо інопланетяни й близько, та отримали наші сигнали, і навіть відправили відповідь, ми його приймемо теж не раніше, ніж через десятки або сотні років.

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки