ГоловнаПолітика

«Народний фронт» готується вийти з коаліції, щоб запобігти розпуску Ради

Дострокові вибори парламенту невигідні НФ.

«Народний фронт» готується вийти з коаліції, щоб запобігти розпуску Ради
Фото: rada.gov.ua

Завтра, в п'ятницю, 17 травня, фракція «Народний фронт» готується заявити про вихід зі складу коаліції «Європейська Україна».

Про це Lb.ua стало відомо з власних джерел.

Це дасть можливість спікеру Андрію Парубію почати відлік 30 днів, протягом яких в Раді має бути сформована нова більшість. Якщо цього не станеться, парламент може бути розпущений Президентом. Що, однак, неможливо менш, ніж за півроку до планових виборів.

«Ми пам'ятаємо, як Окружний адмінсуд на чолі з Павлом Вовком зажадав від Парубія пред'явити докази існування коаліції. Передбачалося зафіксувати її відсутність ще з 2017-го року, а значить можливість для Зеленського розігнати Раду. Зважаючи, що інавгурація призначена на 20-те, а суди до нього цілком лояльні, Володимир Олександрович цілком може спробувати провернути такий трюк», - пояснює співрозмовник в згаданій політсилі.

«Якщо ж завтра ми виступимо з заявою, 30-денний термін закінчиться до 16-го червня, коли розпуск буде вже неможливий - ні на практиці, ні в теорії. Підсумкове засідання фракції - в п'ятницю вранці, сподіваюся, наші не передумають», - додало джерело.

Як відомо, з огляду на низькі рейтинги і невизначеності з форматом участі у виборах, дострокові вибори парламенту не вигідні НФ. Вважається, що БПП вони допоможуть «закріпити» нинішній рейтинг Петра Порошенка, однак явно не в абсолютних цифрах. Водночас, за умови збереження нинішньої виборчої системи, для Володимира Зеленського не важко сформувати сприятливий для себе список партії «Слуга народу», але важко буде підібрати - в такі короткі терміни - абсолютно лояльних мажоритарників.

Нагадаємо, що чергові вибори повинні відбутися в кінці жовтня 2019 року, але можливий варіант дострокового голосування вже влітку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram