Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

Експерт з шопінгу Катерина Орехова: «Так склалося, що саме в Італії є найбільше можливостей для вдалого шопінгу»

  • 14.05.2019 13:12
  • Dmytro
катерина орехова шопер

Одна з найвеличніших країн Європи – Італія – відома не тільки надзвичайно багатою історію, архітектурними пам’ятками та можливостями для розкішного відпочинку. Ця держава притягує до себе мільйони туристів, які полюбляють шопінг. Все більше і більше українців також прилітають до Італії з цією метою. Але як правильно розібратися куди саме їхати за покупками, які відвідати аутлет містечка, скільки треба днів та грошей на шопінг? На ці запитання дає відповіді в ексклюзивному інтерв’ю порталу «У відпустку» експерт з шопінгу в Італії, персональний шопер Катерина Орехова

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

– Існує стала думка про те, що одна з найкращих країн для шопінгу це Італія. Чи це так? Куди і чому краще за все їхати на щопінг до Італії?

– Справа в тому, що в Італії історично розміщували свої замовлення на виробництво одягу та взуття майже всі популярні бренди. Навіть сьогодні шовкові шалі Hermes виробляються в регіоні Комо, а найкращі взуттєві бренди шиються у регіоні Марке в Італії. Так склалося, що саме ця потужна виробнича база дає набагато більше можливостей для вдалого шопінгу, адже кожна фабрика має залишки фірмових колекцій. І я вже мовчу про колекції менш відомих брендів, які виробляються з тією ж високою якістю.

Що я можу порадити для пересічного туриста, який їде на шопінг в Італію? Можна вирушити в подорож по розкиданих країною фабрикам. Наприклад, північний схід Італії – це взуттєвий рай. Тут розташовано багато взуттєвих виробництв. Ціни в магазинах при фабриках – factory store – досить привабливі. Наприклад, якщо ви плануєте купувати гарне взуття і згодні витрати час на поїздку, тоді шукайте під Міланом виробництво люксового бренду Fratelli Rossetti. Зазвичай взуття цього бренду коштує €350-500, але у factory store можна купити його за €99-150.

Мене іноді запрошують у тури по factory store. Але з досвіду я зрозуміла, що краще паралельно з шопінгом відпочити в Італії, ніж витратити час на такі поїздки. Їхати тільки за взуттям 200 км в італійську глухомань немає сенсу, тож краще шопінгувати у великих містах. Я раджу туристам приділити свою увагу Флоренції та Мілану. Це дві основні зони для шопінгу в Італії. Під Флоренцією є багато виробництв одягу, відповідно в самому місті багато цікавих магазинів. А в Мілані зосереджені майже всі представництва та флагманські магазини брендів.

Аби оновити свій гардероб якісними італійськими брендами орієнтуйтеся на бюджет у €2-3 тисячі. В такому разі можна окупити свою подорож, адже повертаючи tax free з цієї суми покупок можна повернути витрачені гроші на квитки.

– Чи є спеціалізація серед італійських міст з продажу тих чи інших видів одягу чи взуття?

– Так, така спеціалізація існує. Наприклад, Флоренція завжди славилася виробами зі шкіри. До речі, такий всесвітньовідомий бренд як Gucci саме звідти. Навіть сьогодні у місті є дуже велика кількість шкіргалантерейних крамничок. Якщо ви шукаєте гарні рукавички, вам сюди, бо у Флоренції їх безліч. У той же час неаполітанський регіон завжди спеціалізувався на чоловічій моді. Найкращі кравці живуть тут. Але якщо говорити про взуттєвий шопінг, тоді вам до Мілану – це столиця італійської моди, тому тут знайдете все. І я не перебільшую.

шіпінг в мілані

– Що саме і як шукати у Мілані?

– Взагалі Мілан підійде для тих туристів, хто не любить величезних універмагів, а вважає за краще здійснювати покупки, прогулюючись вуличками і заходячи в магазини. Особливість цього міста в тому, що тут віддається перевага крамницям-монобрендам.

Якщо ви шукаєте, наприклад, чоловічий діловий костюм середнього класу, то пораджу завітати до магазину Boggi. У той же час у бутіку Ermenegildo Zegna можна знайти оптимальний преміум бізнес формат, а в монобрендах Brioni і Zilli – костюми для найдосвідченіших та найприскіпливіших покупців.

Для жінок я б радила аутлет Diffusione Tessile від Max Mara Group, що заховався у самому центрі Мілану, неподалік вулиці Vittorio Emanuelle II або аутлет брендових речей D Magazine Outlet, що знаходиться ближче до іменитого «Золотого кварталу». Цікаво, що майже всі аутлети ховаються у Мілані або у двориках, або на маленьких вулицях. Тому одразу пересічний турист бачить лише вітрини відомих дорогих брендів та лякається непідступності місцевих бутіків. Це не так і тому краще їхати на шопінг із провідником.

У Мілані практично всі магазини з категорії люкс розташовані в одному кварталі Монтенаполеоне. Це вже згадуваний мною «Золотий квартал». Тут 22 вулички з десятками магазинів. Якщо турист живе в цьому кварталі в 4- або 5-зірковому готелі, то велика частина крамниць надає послугу безкоштовної доставки покупок прямо до готелю. Взагалі, змагатися з Міланом в цінах на одяг та взуття може лише Нью Йорк. З однією клієнткою ми навіть перевіряли ціну на одні і ті самі туфлі Gucci. Так от у Лондоні вони виявилися на 15% дорожчими.

Крім того, можу ще відзначити одну особливість Мілана. Тут досить висока концентрація чоловічих магазинів класу люкс. При цьому ціни на ці товари не такі високі, як в інших загальновизнаних столицях моди.

Перед поїздкою до Мілану на шопінг я б порадила ознайомитися з повним списком брендів та магазинів на мапі міста. Є багато спонсорських проектів і такі мапи робляться для зручності усіх: турист швидко орієнтується, а магазини отримують бажаного клієнта. Квартал Montenapoleone, наприклад, щосезону оновлює перелік магазинів на своєму офіційному сайті. Крім того, я раджу в міланських магазинах не звертатися до російськомовних консультантів – на жаль, їх поради менш досвідчені та компетентні.

– Чи можете дати подібні поради відносно Флоренції?

– Флоренція затишне та відносно невеличке місто, тому весь шопінг тут сконцентрований в центрі між найвідомішими музеями та площами. Наприклад, на вулиці Via Roma можна знайти багато відомих світових брендів середнього класу – від Zara, Maje та Sandro до великого магазину Benetton. Цікаво буде додати до шопінгу відвідування музею Salvattore Ferragamo та побачити історію всесвітньо відомого взуттєвого бренду на власні очі.

Щодо магазинів класу люкс, то тут вони розташовані по вулиці Via Tornabuoni. Раджу відвідати і один з наймолодших флорентійських магазинів, який зробив революцію в онлайн шопінгу – це Luisaviaroma, він розташований на однойменній вулиці. Це мультибренд найтрендовіших марок. Тут шопінг не буде дешевим. Але якщо ви справжній трендсеттер, то заходьте сюди.

Окрім виробів зі шкіри, Флоренцію можна назвати ювелірною столицею. Шукати найкраще із дорогоцінних прикрас раджу у крамничках на мосту на Понте Векьо.

Але найбільше Флоренція своїми аутлет-містечками. Один з найкращих називається The Mall, який розташований в околицях міста. Його особливість це наявність магазинів різних цінових категорій. Тобто тут ви знайдете і люксові марки, і такі середні як Michael Kors. Та, на мою думку, The Mall все ж таки дуже розрекламований і немає ніякого сенсу їхати туди за минулорічними колекціями люксових брендів. Ці речі все одно будуть коштувати не мало, наприклад, сумочка Bottega Veneta, яка коштувала в бутіку €1500, в аутлеті буде продаватися за €1000-750. Тому для практичного шопінгу раджу не витрачати свій час на цей аутлет, окрім, якщо ви не полюєте за вінтажними речами.

Крім того, якщо у The Mall все ж таки переважають люксові бренди, то в іншому аутлет містечку Barberino outlet можна знайти помірні ціни на улюблені італійські бренди. Наприклад, тут можна купити сумку Furla або Coccinelle за €100-150. В Україні сумки цих брендів не коштують дешевше €400.

брендові магазини в мілані

– А чи є і у Мілані великі торгові аутлет-містечка, куди б Ви порадили поїхати?

– В його околицях є принаймні два дуже потужних аутлета – це Fox Town та Serravalle. На мою думку, вони набагато частіше оновлюються та мають кращий список представлених брендів, ніж містечка у Флоренції.

До всіх цих аутлетів навколо Мілану легко дістатися -із центра міста курсують спеціальні шопінг-автобуси, які відправляються з вулиці Foro Buonaparte. Квитки на автобуси до аутлетів коштують €15-20 євро в обидва боки. У Fox Town краще їхати за речами категорії люкс, а у Serravalle, окрім люксу, представлені широко й інші категорії брендів, наприклад, відомі сумочки Furla ви зможете купити за €100-150.

– Ви вже трохи розповіли про ціни. А що ще і за якими цінами можна купити на шопінгу в Італії? За якими цінами ці ж самі товари можна купити в інших країнах ЄС або в Україні?

– У світі моди є таке поняття як маркап, тобто коефіцієнт, який додається у роздрібній торгівлі до ціни виробника одягу. Так от у Європі він зазвичай 3, у великих містах України може досягати і 5, а в Італії маркап складає 2,5.

При цьому мода поділяється за рівнем якості та престижу. Звичайно, в Італії є ті ж самі масмаркет магазини дешевих світових брендів. Але сюди слід їхати аби купити якісний одяг за більш привабливою ціною.

В мене є свої улюблені маршрути, адже я приїжджаю до Італії зі своїми клієнтами доволі часто. Під Міланом є магазини, де пальто від Max Mara можна купити за €200, хоча зазвичай воно коштує від €500 до €1500.

Крім того, є сенс їхати на розпродажі, ціни стають нижчими на 50-70%. До речі найближчий буде починатися у липні.

шопінг в італії

– В які періоди року найкраще їхати до Італії на шопінг? Можливо, для різних міст це різні дати?

– Дати розпродажів регламентуються в Італії централізовано, тому розпродажі починаються в однакові дати. Зимовий розпродаж стартує з 2 січня, а у літній – приблизно з 5 липня. Розпродажі тривають 1,5 місяці.

– Скільки днів необхідно для шопінгу в Італії?

– Якщо ви підготовлений, тобто є чітке розуміння, що шукаєте – вистачить 4 дні з урахуванням дороги. Якщо орієнтуєтеся на емоційний шопінг, тобто просто хочете побачити, що вам до вподоби – тоді ризикуєте потрапити у тенета краси та витратити багато часу) Я раджу їхати на 4 або 5 днів, щоб не поспішаючи отримати насолоду від шопінгу та місцевого колориту.

– Трохи вище Ви згадали про можливість повернення Tax free. Щоб порадили, аби отримати ці кошти найбільш швидко та ефективно?

– На будь-яку покупку вище €150 в Італії можна оформити повернення tax free, гроші повертають в аеропорту. У великих аеропортах Італії завжди представлений сервіс повернення tax free. Віконечка цих агенцій можна побачите у залах check-in. Спочатку потрібно показати чеки та, на прохання митника, показати товар, але зараз цього майже не питають. Але важливо – розраховуйте свій час для цього, якщо немає черг повернення займе до 15 хвилин, але якщо багато рейсів і туристів – ця процедура може зайняти і годину.

– Де краще поселитися, якщо метою поїздки до Італії є шопінг?

– Раджу у будь-якому разі оселятися у симпатичному центрі міста, адже зазвичай шопінг в Італії нероздільний зі смачною їжею і приємним проведенням часу. Великі шопінг-містечка розташовані за містом. Та це не проблема – з Мілану та Флоренції курсують спеціальні автобуси до будь-якого з них.

– Якими авіакомпаніями порадили б летіти до Італії на шопінг з точки зору вартості перевезення багажу?

– Наразі з’явилося багато пропозицій. Можна летіти і Alitalia, і Ernest. Але я завжди обираю МАУ, бо в них гарний розклад – завдяки тому, що рейс до Мілану прибуває о 12-30, у туриста є ще пів-дня для шопінгу. Багаж можна докуповувати і це дуже зручна опція. До Флоренції немає прямих рейсів з України.

– Чи варто поєднувати шопінг в Італії з відпочинком?

– Мені здається, набагато краще їхати окремо на шопінг-уікенд, брати друзів з цією ж метою, тому що шопінг виснажує і потребує певної концентрації від вас. А якщо ви концентровані, тоді він точно буде вдалим!

– Не всі туристи наважуються на самостійний шопінг. Скільки коштують послуги гіда в шопінгу-турі? Які плюси та мінуси того, якщо турист їде не сам, а з гідом?

– Шопінг-тур коштує від €500 до €1000. Це залежить від того, чи їде турист один чи з групою. Найбільш ефективні поїздки невеликими групами по 3-5 людей. Так можна приділити увагу кожному. Крім того, я раджу в пакет туру додавати ревізію гардеробу клієнта, щоб чітко побудувати план покупок. Також, якщо турист їде на шопінг з відповідним помічником, то краще шукати не просто провідника який, скоріш за все, буде вести клієнта туди, де має свою комісію за їх покупки, а шукати досвідчених спеціалістів.

Фото з Фейсбук-сторінки Катерини Орехової

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей