Росія відповіла на прохання скоротити кількість працівників посольства у Празі

П'ятниця, 10 травня 2019, 14:25

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек розповів, що отримав відповідь російської сторони з приводу вимоги скорочення кількості дипломатів РФ, але відмовився уточнити, як саме виглядає російська відповідь.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Seznamzpravy.cz.

"Ми все ще ведемо переговори з російською стороною. На порядку денному безліч питань, як технічних, так і політичних, які ми хочемо вирішувати з російською стороною. На цей момент ми обговорюємо цілу низку питань здебільшого правового характеру, вирішуємо технічні питання, наприклад, навколо дипломатичних автомобілів", - сказав очільник чеського МЗС.

Міністр підтвердив намір владнати проблему великої кількості російських дипломатів в Празі, але підкреслив необхідність продуманих дій.

У Посольстві Росії в Празі працює 45 дипломатів і близько 80 осіб адміністративного і технічного персоналу. Загалом є близько 150 осіб з партнерами і їхня кількість значно перевищує 60 чеських дипломатів та інших співробітників у Москві, йдеться у матеріалі.

За інформацією Служби безпеки, посади в посольстві Росії в Празі слугують прикриттям для шпигунів.

Мешканцям одного з "російських будинків" Праги наказали виселитися

"Необхідно розуміти, що питання подібного роду вирішуються обопільною угодою, а в цьому випадку ми повинні оцінити, які кроки будуть адекватними. Пану послу я заявив про наше бажання вести діалог. У нас немає прагнення ізолювати Росію. 

Ми не можемо, звичайно, спокійно дивитися на те, що Росія робить деякі кроки, що суперечать міжнародному праву - порушує суверенітет і територіальну цілісність своїх сусідів. Є речі, які для нас є неприйнятними. З іншого ж боку, в області культури, спорту, економічних питань з російською стороною необхідно вести переговори про можливості співпраці", - сказав Петршичек.

Тому вже протягом кількох місяців МЗС Чехії закликає Москву скоротити своє представництво в чеській столиці. 

У звіті Служби безпеки Чехії за 2017 рік йдеться про великий штат співробітників Посольства Росії в Чехії, через яке Російська Федерація чинить тиск на чеських політиків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.