Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

Українці в Грузії. Оксана Жолуденко: «У Грузії живуть дуже гостинні люди, які готові приймати туристів як своїх друзів»

  • 09.05.2019 12:32
  • Dmytro
оксана жолуденко

Мрієте про подорож в гори та відпочинок на морі? Хочете відчути подих історії та цінуєте сервіс сучасних апартаментів та інфраструктури? Бажаєте спробувати нові колоритні страви та насолодитися смаком справжнього вина? В такому разі варто готуватися до подорожі до Грузії. А на що саме варто звернути увагу в цій країні, в які її куточки треба зазирнути, що скуштувати та де заселитися в ексклюзивному інтерв’ю порталу «У відпустку» розповіла українка Оксана Жолуденко, що переїхала до Грузії декілька років тому.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

– Грузія відома своєю приязністю до України. Якщо українець вперше потрапляє до цієї країни, що йому потрібно знати про неї?

– Грузія – маленька країна. Вона менша за Україну майже в 9 разів, але дуже різноманітна за своєю природою, ландшафтами і пам’ятниками архітектури.

Грузія простягається із заходу на схід і ділиться відповідно на Західну Грузію і Східну Грузію. Розділяє ці частини Ліхскій хребет, а навколо її оберігають від вітрів гори Великого Кавказу. На заході Грузію омиває Чорне море. Тут куди не глянь всюди гори і кожен регіон ховається за наступним хребтом. Гори не залишать байдужими нікого.

Західна Грузія відрізняється від Східної більш вологим кліматом, тут росте багато пальм, розташовані мандаринові сади, чайні плантації. Національні парки, такі як каньйон Окаце, Мартвільскій каньйон, водоспади, печери зосереджені саме в Західній Грузії.

Східна Грузія приваблює насамперед столицею Тбілісі, а також краєм виноробства – Кахеті. На території Грузії росте близько 500 сортів винограду (з 3200 найменувань відомих по всьому світу). Науково доведено, що перше вино у світі зробили саме в Грузії 8 тисяч років тому, що робить її по праву батьківщиною виноробства. На сьогодні грузинське вино за якістю займає одне з перших місць на міжнародних ринках і експортується по всьому світу.

У Грузії збереглися печерне місто Уплісцихе, засноване в 2 тисячолітті до нашої ери, а також величезний печерний комплекс XI століття н.е., який був резиденцією грузинських царів. І все це знаходиться на відстані 150-200 км від столиці, що дозволяє подорожувати кожен день до нових локацій, не змінюючи місця проживання.

До тогож дороги в Грузії дуже хорошої якості, якщо туриста, звичайно, не заведе навігатор кудись на лісові стежки. Зараз Google Maps представляє відносно правдиві відомості про маршрути по Грузії.

Грузія – православна країна, глибоко релігійна, тут на кожному пагорбі побачите або маленьку церкву або хрест. Тому варто дотримуватися де-яких правил, наприклад, перебуваючи в церкві, варто надягати хустку і прикривати відкриті частини тіла, не галасувати під час служби. Для туристів дозволяють фотозйомку практично у всіх релігійних об’єктах і всюди вхід вільний.

У Грузії живуть дуже гостинні люди, які готові приймати туристів як своїх друзів, свою родину. Часто у мене запитують – невже тут так радо всіх приймають? Так, для грузина гість – найголовніша людина і своїм обов’язком він вважає бути якомога більш гостинним господарем.

Перед подорожжю варто відвідати сайт Georgia.travel. Це інформаційний сайт від Грузинської національної асоціації туризму, де можна знайти багато інформації про Грузію: пам’ятки, різноманітні заходи, акції на проживання в готелях та багато іншого.

столиця грузії тбілісі

– Грузія – багата країна на талановитих людей. Завдяки яким відомим постатям прославилася Грузія?

– Грузію ми знаємо з історії завдяки цариці Тамарі і Давиду Забудовнику, але в сучасному світі вона відома завдяки реформатору Михайлу Саакашвілі, який зі своєю командою відродив країну з розрухи 90-х, перетворив її в туристичний рай. Під час війни в Абхазії основна маса біженців попрямувала до Тбілісі. Людям ніде було жити, тому вони оселилися в санаторіях, готелях, що зруйнувало туристичну інфраструктуру. Та з початку 2000-их років в Грузії побудували містечка для біженців, відновили і відбудували заново центральну автомобільну артерію країни – автобан Захід-Схід, з’явилося багато нових та сучасних готелів.

– Що повинно входити в обов’язкову програму відвідування для туриста, який вперше в Грузії?

– Звичайно, варто почати зі столиці – Тбілісі. Тут проживає половина всього населення Грузії, але в той же час місто не видається величезним, а дуже затишним і гостинним. Тут сучасні архітектурні споруди розташовані поряд з старовинними пам’ятниками. Крім того, воно потопає в зелені.

Місто виросло навколо гарячих сірчаних джерел, тому обов’язково варто відвідати тбіліські сірчані лазні, які являють собою окремі кабінети з великою ванною, наповненою дуже гарячою насиченою сірководнем водою(приблизно 40 градусів). Ціни на відвідування лазень починаються від 30 ларі (близько 300 гривень) на годину за кабінет. В ньому буде комфортно знаходиться компанії до 4-х чоловік. Крім того, є преміум люкси по 500 ларі (близько 5000 гривень) за годину з сауной та басейном з холодною водою. Місцеві ж відвідують загальні лазні, які діляться на чоловічі і жіночі, де ціна за вхід становить від 5 ларі. Рекомендую в лазні спробувати кису – це коли розпарене тіло скрабують спеціально жорсткою рукавицею, яка знімає омертвілі клітини тіла, шар за шаром оновлюючи шкіру. Таке задоволення коштуватиме 10 ларі (близько 100 гривень) плюс за бажанням ще 10 ларі за мильний масаж.

Варто відвідати Старе місто, яке являє собою різьблені дерев’яні будиночки, які вузькими вуличками обплітають цитадель – фортецю Нарікала. Сюди можна піднятися сучасною швидкісної канатною дорогою нагору, звідки відкривається приголомшливий вид на все місто. Далі можна спуститися крутою брукованою дорогою вниз, де раптом захищеним від галасу натовпу відкривається маленька Інжірова ущелина з водоспадом. Це неймовірно гарно. А якщо не полінитися і встати на схід сонця, там можна зустріти рідкісних птахів і жодного туриста.

Одна з визначних пам’яток Тбілісі – проспект Шота Руставелі. Тут панує стиль модерн, адже цей район був побудований в кінці XIX – на початку XX-го століть в розквіті цього стилю. На будівництво запрошували місцевих і європейських архітекторів, найкращих ковалів та художників. Загляніть у дворик якого-небудь помпезного будинку з атлантами і ліпленням, а всередині побачите все ті ж різьблені балкончики і дерев’яні тераси з унікальними дерев’яними або гвинтовими залізними сходами.

Але не варто очікувати багато, оскільки країна ще відновлюється. Багато об’єктів за останні 200 років постаріли і потребують капітального ремонту. І відновлення відбувається – крок за кроком, вулиця за вулицею, адже це національні пам’ятники архітектури і держава піклується про їх майбутнє.

Поруч з Тбілісі знаходиться містечко Мцхета, яке до середини V століття нашої ери було столицею Грузії. Це теж одне з місць, яке варто відвідати спочатку, оскільки там зібрані воєдино релігійні, культурні та архітектурні цінності країни. Саме звідси в Грузії почалася ера християнства. Мцхету ще називають другим Єрусалимом. І хоча це і гучно сказано, але саме сюди на свято Мцхетоба або Светіцховлоба (14 жовтня) з’їжджаються тисячі вірян, тому як за легендою під собором Светіцховелі – головним собором Мцхета і всієї Грузії – похований хітон Ісуса Христа, одна зі святинь для всіх християн.

Крім того, тут привертає увагу монастир Джварі, який височить над Мцхетою. Він вартий того, щоб його відвідати. Це найстаріший повністю збережений храм у Грузії, що відноситься до VI століття н.е. і знаходиться під захистом ЮНЕСКО. А з оглядового майданчика поруч з храмом відкриваються незабутні види на злиття двох річок – Арагві і Кури (Мктварі) та гори Кавказу. У гарну погоду звідси можна побачити один з п’ятитисячників Грузії – гору Казбек.

гори грузії

– Куди ще, окрім Тбілісі та Мцхеті, варто з’їздити мандрівникам в Грузії?

– Я б порадила, якщо є можливість, також відвідати такі гірські місцевості як Тушеті або Хавсуреті, вкриті на зиму снігами, гостинні Рачу або високогірну Сванеті, приморські Аджарію, Гурію і Самегрело.

Тушеті, що входить до краю Кахеті, знаходиться на північному сході країни, високо в горах, за одним з найнебезпечніших перевалів Європи – Абано. Зараз вся область Тушеті визнана національним парком і знаходиться під захистом ЮНЕСКО. Тут немає сучасних доріг, будинків і готелів, лише традиційні сільські будиночки, деякі з них обладнані як гостьові будинки. Але основне, що притягує туристів, це дика природа. За нею сюди і їдуть. В Тушеті можна потрапити тільки в червні-серпні, винайнявши джип, і обов’язково з досвідченим водієм!

В краю Мцхета-Мтіанеті знаходиться область Хевсуреті. Це також мало відомий регіон, який привертає увагу туристів, в першу чергу, містами-фортецями Шатілі та Муцо і, звісно, дикою природою. Також звідси починаються туристичні стежки по горам Кавказу, наприклад, можна потрапити на високогірні Абуделаурські озера, де навіть в серпні можна знайти кригу. У Хевсуреті теж можна потрапити тільки на позашляховику, але шлях сюди трішечки простіший, ніж в Тушеті.

Також я б порадили відвідати Сванеті – ще один гірський регіон, що знаходиться в Західній Грузії в регіоні Самегрело і Верхня Сванеті. Він приваблює своїми загадковими вежами, льодовиками та Ушгулі – найбільш високогірною в Європі громадою. Сванеті теж міг залишитися закритим краєм для туристів, але в 2000-их роках сюди проклали бетонну дорогу, в важкодоступних місцях пробили тунелі, а в центрі краю – Местії – побудували аеропорт. Тепер до Сванеті можна потрапити на будь-якому автомобілі або на невеликому місцевому літаку з Тбілісі. Дорога автомобілем з Тбілісі займе 8 годин. Її легше здолати, зупинившись на ніч у Кутаїсі або Зугдіді, також подивившись пам’ятки в окрузі. Так само можна дістатися Сванеті автобусом, зробивши пересадку в Зугдіді. Авіаперевезеннями всередині країни займається авіакомпанія Vanilla Sky. На літаку цієї компанії дорога до Местії займе 1,5 години, а коштуватиме 100 ларі (близько 1 тис. гривень) з людини.

Та в будь-якому куточку Грузії будуть раді туристам. Їм просто треба не забувати посміхатися і вітатися, а також не боятися знайомитися з місцевими. Дехто з них пам’ятає російську мову, а багато хто знає англійську. Українців тут дуже люблять, цінують і поважають.

кавказ

– Як краще купляти квитки в до місцевих визначних пам’яток – онлайн чи в касах?

– Як я вже сказала раніше, туризм в Грузії почав розвиватися з початку 2000-их років. На сьогодні вже багато зроблено в плані автоматизації, це стосується і придбання квитків. В найближчі місяці з’являться сервіси онлайн-продажу квитків на всі транспортні маршрути та заповідники і парки. Поки квитки онлайн можна купити на міжміські автобуси, поїзди і в театри столиці. Решта продаються в касах музеїв, природних парків.

Адміністрація пропонує для відвідування низки парків комбо-квитки, коли за певний період часу можна відвідати кілька визначних пам’яток зі знижкою. Так, купивши окремо квитки в Мартвільскій каньйон (17 ларі (близько 167 гривень)), каньйон Окаце (17 ларі (близько 167 гривень), печеру Прометея (23 ларі (близько 226 гривень) і парк Сатаплі (17 ларі (близько 167 гривень) ви витратите 74 ларі (близько 728 гривень), а по комбо-квитку за 60 ларі (близько 590 гривень) в ці парки можна заощадите 14 ларі (близько 138 гривень).

На цьому сайті можна подивитися ціни на квитки в національні парки. А скоро їх можна буде тут и придбати.

– В яку пору року найкраще їхати до Грузії?

– Грузію можна відвідувати протягом цілого року. Влітку можна поїхати на море, до природних парків, що потопають у зелені, а взимку – на гірськолижні курорти, яких по всій Грузіїї налічується 5 у різниї її куточках. Та якщо у туриста є всього кілька днів, то краще вибрати для подорожі травень-червень, коли природа розквітає, або ж вересень-жовтень, багаті своїми врожаями персиків, винограду, мандаринів і хурми.

– Ви згадали про море. Як краще туди дістатися і скільки це буде коштувати?

– У Грузії є своє узбережжя Чорного моря, причому досить різноманітне – тут є і галькові пляжі, і піщані. Але Грузію не варто розглядати тільки як місце для пасивного пляжного відпочинку. Я б порадила це сумістити з відвідуванням природних парків з печерами, гірськими річками і водоспадами, а також пам’ятників архітектури.

Найближчий до грузинського узбережжя Чорного моря міжнародний аеропорт розташований у Батумі. Сюди з середини травня по жовтень літають українські авіакомпанії. Крім того, до узбережжя можна дістатися з Тбілісі швидкісним поїздом Staddler за 4 годин або комфортабельним автобусом компанії METRO. Авіаквитки з Києва до Батумі обійдуться вам близько 5,6 тис. гривень в обидва боки. Ціни на поїзд і автобус з Тбілісі до Батумі починаються від 300 гривень в один кінець.

Батумі – це основний пляжний курорт Грузії. Вздовж 10-километрового галькового пляжу простягається широкий бульвар для прогулянок з велодоріжками, ресторанами і дитячими майданчиками. В Батумі є ботанічний сад, аквапарк, дельфінарій, парк атракціонів, театри і кінотеатри, дискотеки. Бурхливе життя міста починається з кінця травня і триває до кінця вересня. В цей час вода прогрівається до 20-25 градусів по Цельсію, а температура повітря піднімається до 30-35 градусів в тіні.

Але врахуйте, що Батумі знаходиться в субтропічному кліматичному поясі. Це означає, що тут можуть бути справжні раптові і короткочасні тропічні зливи, після яких знову світить сонце.

В останні роки вздовж усього узбережжя Батумі була побудована величезна кількість та на будь-який гаманець готелів та апартаментів, багато гостьових будинків і хостелів. У сезон двомісний номер недалеко від моря буде коштувати від $40 за добу. Варто врахувати, що в самому Батумі на березі моря стоять тільки п’ятизіркові готелі, а інші відокремлює від моря міська вулиця з автомобільним рухом.

Якщо турист любить спокійний розмірений відпочинок, тоді можна сміливо вибирати для проживання передмістя Батумі, де гостьові будинки і готелі стоять на самому березі моря і потопають у мандаринових садах. До того ж море тут набагато чистіше, ніж в Батумі. Серед таких передмість – Гоніо-Кваріаті, Махинджаурі і Зелений мис, Кобулеті. Тут можна знайти житло за ті ж $40 за двомісний номер, але зі сніданком, або навіть зі сніданком і вечерею.

Врахуйте, що чим далі від Батумі, тим пізніше починається пляжний сезон. Зазвичай в передмістях ресторани і розважальні програми починають активно працювати з середини липня по середину вересня, підлаштовуючись під тбілісців. Бо в цей час в Тбілісі починається спека і мешканці міста намагаються втекти з міста на море.

Крім того, в Грузії є піщані пляжі – вони розташовані в селищах Урекі і Шекветілі в Гурії. Пісок тут – чорний магнітний. Він лікувальний – зазвичай сюди приїжджають приймати сонячні ванни, закопуючись в пісок. Його лікувальні властивості корисні людям з серцево-судинними захворюваннями, з проблемами суглобів тощо. Ці курорти дуже популярні серед сімей з маленькими дітьми – м’який пісок, тепла вода і відносно низькі ціни (двомісний номер поруч з морьским узбережжям в сосновому лісі буде коштувати від $25 за добу) приваблюють багатьох туристів. Не забувайте, що відпочинок тут тихий, майже сільський. Але можна сісти на маршрутку, яка за $1,5 довезе до Батумі, де на день зануритися в метушню і галас великого міста.

українці в грузії

– Якщо туристи їдуть до Грузії з дітьми, чи не будуть вони нудьгувати?

– Ні, бо у Грузії дуже люблять дітей. Тому їх вихованню і дозвіллю приділяють особливу увагу. У тому ж Тбілісі є численні парки з атракціонами, зоопарк, аквапарк, перша дитяча залізниця в світі, а також дуже цікаві наукові музеї для дітей та кулінарні майстер-класи. Я б порадила відвідати найбільший парк з атракціонами – Мтацминда, що розташований на однойменній горі. Сюди можна піднятися автобусом або на сучасному фунікулері з панорамним дахом. Фунікулер працює до 3 години ночі. Проїзд на ньому коштує 4 ларі (близько 40 гривень) в одну сторону. Тут є кілька ресторанів, кафе-морозиво і контактний зоопарк.

На узбережжі Чорного моря теж багато розваг для дітей. У Батумі є парк атракціонів – Поле Чудес. Також в цьому місті уздовж бульвару розташовані дитячі майданчики з гірками і спортивними стінками. А по дорозі між Батумі і Кобулеті знаходиться величезний парк атракціонів – Ціцінатела, що в перекладі означає Світлячок. Він відчиняє свої двері ввечері, коли спадає спека і працює практично всю ніч. Дістатися з Батумі можна маршруткою або таксі.

– Чи можна поєднати відвідування Грузії з сусідніми країнами? Як це можна зробити і у скільки обійдеться? Щоб Ви порадили подивитися в сусідніх країнах?

– Так, звичайно. Наприклад, можна з’їздити до столиці Вірменії. Від Тбілісі до Єревана 300 км. З центрального автовокзалу столиці Грузії щогодини від’їздять регулярні автобуси та маршрутки за цим напрямком. Вартість проїзду 30 ларі (близько 295 гривень). Час в дорозі 4-5 годин. Квитки можна купити через цей сайт. Також можна поїхати поїздом Тбілісі-Єреван, в якому вартість плацкарта складає 25 ларі (близько 246 гривень). Час в дорозі 9 годин. Квиток на поїзд можна придбати тільки в залізничних касах.

У Вірменії, крім Єревана, варто побувати на озері Севан, відвідати храм Гарні і комплекс Гегард. Також варто прокотитися на найдовшій канатній дорозі в світі «Крила Татева» довжиною в майже 6 км.

Крім того, з Тбілісі йде дуже зручний нічний поїзд Тбілісі-Баку, який дозволить туристу, заощадивши ніч, дістатися до Азербайджану, де можна подивитися центр нафтової столиці та побувати на Каспійському морі. Плацкарт буде коштувати 40 ларі (близько 393 гривень), але купити такі квитки також можна тільки в касі і за наявності паспорта.

– Вже неодноразово зачіпали питання вартості проїзду та проживання. Взагалі, наскільки високі в Грузії ціни на різноманітні послуги, наприклад, громадський транспорт, таксі?

– На сьогодні ціни на громадський транспорт і таксі, у порівнянні з українськими, доволі низькі. Наприклад, проїзд в тбіліському автобусі або метро обійдеться в 50 тетрі (близько 5 гривень). Причому протягом години можна безкоштовно робити пересадки з одного виду транспорту на інший.

Послуги таксі залежать від часу доби, району і настрою таксистів. Можна викликати таксі через додаток на смартфоні або на вулиці. Але потрібно розуміти, що можуть заламати ціну як для туристів, а можуть, як це сталося з моїми гостями, які втратили гаманець, і не взяти ні копійки.

– Щоб Ви порадили туристу спробувати з місцевої кухні?

– Тут смачно всюди. Перш за все я б радила не замовляти все і багато, тому що порції в грузинських ресторанах великі. Якщо турист вирушає на екскурсію, то краще добре поснідати, тому що обід буде плавно переходити в вечерю. І, звичайно, не варто їхати до Грузії, будучи на дієті, бо аромати хачапурі і смаженого м’яса тут всюди.

Дуже багато хто мандрує до Грузії спробувати найсмачніший шашлик, але на жаль, ця страва не завжди виправдовує очікування. Справа в тому, що традиційно грузинський шашлик готують зі свіжого м’яса без використання маринадів. Та не кожен ресторан так робить, а використовують заморожене м’ясо – з нього вже не виходить соковитий шашлик, який треба просто посолити і поперчити. Тому перш ніж замовляти шашлик в ресторані, варто навести довідки про цей заклад.

Та не тільки за шашликом їдуть до Грузії. Тут ще багато всього смачного. Наприклад, смачні хінкалі роблять в Тбілісі, Батумі та, звичайно ж, на батьківщині цієї страви – в селі Пасанаурі. Ціна за одну штуку починається з 1 ларі (близько 10 гривень). Замовляють їх поштучно. Зазвичай у місцевих жителів хінкалі є основною стравою, під хінкалі замовляють пиво, чачу або лимонад.

Інша страва – хачапурі – представлення не потребує. Імеретинський і мегрельський можна сміливо замовляти як закуску до салатів або гарячих страв. А ось аджарський хачапурі краще замовляти як одне основну страву, бо дуже вже він ситний.

З м’ясних страв хочу виділити мої улюблені – чкмерулі і чакапулі. Чкмерулі – це курка запечена на кєці (глиняна сковорідка) в молочному соусі з часником. Кєці часто використовують при приготуванні і подачі гарячих страв, оскільки вона довго зберігає тепло. Чкмерулі буде досить на компанію з двох людей або, якщо турист замовляє ще інші страви, то і на велику компанію.

В той же час чакапулі – це сезонна страва, яку починають готувати після Пасхи. Вона являє собою баранину або телятину, тушковану в соусі з плодами ткемалі, тархуном та білим вином. Зазвичай подають в чавунній каструлі або в глибокій тарілці.

Крім того, варто спробувати мегрельські страви еларджі і харчо з горіхами. Еларджі готують з кукурудзяного борошна, заварюючи її в молоці і додаючи сулугуні. В результаті отримуємо тягучу кашу, дуже смачну і поживну. До еларджі ідеально підходить інша вже згадана страва – харчо з горіхами. Це м’ясо в горіховому соусі зі спеціями. І врахуйте, що ці страви потрібно замовляти тільки в мегрельських ресторанах, бо в інших можуть не вміти правильно їх готувати.

Звичайно ж в Грузії ще багато зелені, салатів і овочевих страв. Місцеві овочі з’являються вже у квітні і їх вирощують до листопада. А свіжі кінза, тархун, шпинат взагалі тут доступні цілий рік.

Ще на додачу трохи згадаю про супи, які теж присутні в грузинській кухні. Легкий курячий суп чихиртма і гострий наваристий суп харчо є практично в кожному ресторані.

грузинська кухня

– Ми ще не згадали про вино. Побувати в Грузії та не спробувати його неможливо…

– Так, бо вино в Грузії не робить тільки ледачий. Якщо господарі пригощають домашнім вином, то сміливо пийте. Та не захоплюйтеся, бо воно п’ється легко, але не зовсім звичне для українського організму. Грузини готують домашні вина за старовинною традицією з кісточками та м’язгою, тому вина дуже насичені, з танинами. Це вважаються найкорисніші природні вина.

У ресторанах подають розливне вино, яке виробляє безліч заводів. Його можна спробувати і замовити на обід або вечерю в літрових карафах.

Зазвичай грузини за столом п’ють біле сухе ркацителі. А ось сухі червоні вина тут вважаються тонізуючими і п’ють їх не більше келиха в день. Напівсолодкі і напівсухі вина п’ють як десертні або аперетив.

На сьогодні у Грузії є як дуже багато невеликих приватних марані (виноробень), які виробляють гідне вино, так і великі виноробні заводи. Тут кращим вином для себе вважається те, яке подобається саме вам.

– Чи варто відвідати місцеві ринки?

– Центральні ринки є в будь-якому місті Грузії. Там турист можете, поспілкувавшись з місцевими продавцями, випадково прихопити кілограм спецій для шашлику, баночку смачного каштанового меду і пару кілограмів недорогих грузинських сирів. Тому варто на місцевих ринках не втратили голову від запахів і спілкування.

– Яким чином можна найдешевше дістатися з України до Грузії?

– Щоб дістатися з України до Грузії розглянемо декілька варіантів. Або швидко літаком, але про дешеві квитки потрібно подбати заздалегідь. Або влаштувати круїз по Чорному морю на пасажирсько-вантажному поромі Грейфсвальд, який триває від трьох днів, де у туриста буде каюта зі своїм санвузлом і триразове харчування. Місце в двомісній каюті на поромі по маршруту Чорноморськ-Батумі буде коштувати $150 в один бік. Для дітей діють знижки 50-90% в залежності від віку.

– Яким чином можна заощадити при оренді житла в Грузії? В принципі, щоб Ви порадили при виборі місця для проживання?

– Я б порадила селитися в гостьових будинках. Це міні-готелі, на одному з поверхів яких живуть і господарі. Тоді ви зможете відчути на собі грузинські гостинність і привітність, а також заощадити, оскільки ціни на проживання в гостьових будинках, навіть поруч з центром, нижчі, ніж в готелях. Ціна на двомісний номер в гостьовому будинку в несезон (жовтень, листопад, лютий, березень) складає $15-20, а в сезон – $25-30 за добу.

– Наостанок, які б сувеніри Ви порадили купити в Грузії?

– Крім вина, спецій і чурчхели, якими турист почне запасатися вже з початку поїздки, я б порекомендувала мінанкарі. Це вироби зі срібла з перегородчастої емалі. Є як жіночі вироби (кільця, сережки, браслети, кулони), так і чоловічі персні та запонки. Ціни на вироби з перегородчастої емалі починаються з $10 і часто залежать від майстра, який їх виробляє. Якщо це іменитий майстер і робить унікальні речі, то ціна на них вже буде починатися від $50.

Я раджу звернути увагу на вироби з валяної вовни, дуже практичні взимку, особливо шовкові шалі з різнокольоровими вовняними візерунками – тека.

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей