Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

«Бориспіль» не стоїть на місці. Як зміниться летовище до 2045 року

  • 08.05.2019 14:58
  • Dmytro
літаки в аеропорті

Вже за кілька років в найбільшому українському аеропорті «Борисполі» може розпочатися будівництво нового величезного терміналу. Через активне зростання пасажиропотоку актуальні потужності летовища з часом не зможуть впоратися з навантаженням. Тому держава планує серйозне розширення аеропорту.

Грандіозні плани

В 2045 році «Бориспіль» буде не впізнати. Новий термінал, нові дороги, новий підземний громадський транспорт. Все це може бути побудоване, якщо буде реалізована концепція розвитку аеропорту, яку сьогодні прийняв уряд України.

Згідно з прийнятим документом, розвиток аеропорту до 2045 року буде розбито на кілька етапів. На першому – в 2019-2021 роках, коли пасажиропотік досягне 15 млн осіб на рік – планується реконструкція однієї з наявних злітно-посадкових смуг, розширення галереї і перону терміналу D, зони обслуговування трансферних пасажирів, реконструкція зони видачі багажу на внутрішніх рейсах, облаштування нових автобусних виходів для пасажирів міжнародних рейсів тощо.

Але найцікавіше починається на другому етапі, який розрахований на 2022-2024 роки. У цей період пасажиропотік аеропорту збільшиться до 20 млн осіб. Щоб обслуговувати таке зростання, розпочнеться будівництво першої черги нового терміналу, який стане основним для «Борисполя». Ця черга буде з’єднана з подовженою галереєю терміналу D. У той же період в аеропорту будуть реалізовані ще кілька інфраструктурних проектів, наприклад, побудовані вантажний термінал, виділений перон для вантажних літаків і т.д.

Далі, в 2025-2031 роках, коли аеропорт планує наростити пасажиропотік до 30 млн осіб на рік, в «Борисполі» буде побудована друга черга основного терміналу, перенесені існуючі аварійно-рятувальні станції, облаштована зона техобслуговування авіакомпаній тощо.

На наступних етапах – в 2034-45 рр., після того, як аеропорт розпочне обслуговувати 34-54 млн осіб на рік, в «Борисполі» будуть побудовані нові черги основного терміналу, розширено вантажний сектор і т.і.

Крім того, концепцією передбачена реконструкція існуючої та будівництво нової під’їзної доріг для поділу транспортних потоків на в’їзді і виїзді з аеропорту. Також запланований запуск нової під’їзної естакади до термінальних комплексів для розділення пасажирів, що прибувають і відлітають. Для доставки вантажів передбачається будівництво окремої нової дороги до виробничо-технічній зоні з південного боку аеропорту.

Крім того, в концепції, у зв’язку зі зростанням пасажиропотоку, згадується необхідність в будівництві спеціального колійного транспорту, який буде з’єднувати між собою термінали з основними транспортними вузлами Києва. Планується, що в аеропорту цей транспорт буде працювати під землею.

Очікується, що на реалізацію інфраструктурних проектів даної концепції буде направлено €3,43 млрд інвестицій. Це будуть як кошти аеропорту, так і залучені гроші.

Реальні можливості

Прогнозований пасажиропотік в 54 млн чоловік це результат математичного моделювання, поясняє авіаексперт Кирил Новіков. «Якщо взяти дані про обслуговування пасажирів «Борисполем» за останні чотири-п’ять років та додати прогнози розвитку світового ринку авіаперевезень, можна отримати такий очікуваний результат, – каже він. – Але для цього потрібно провести доволі солідну модернізацію аеродромного комплексу, наприклад, реконструювати другу злітно-посадкову смугу. Крім того, очевидно, що вже за п’ять-сім років буде не достатньо потужностей діючих терміналів для обслуговування зростаючого пасажиропотоку. Це змушує вже зараз говорити про будівництво додаткового терміналу».

Досягти означеного пасажиропотоку цілком реально вважає і комерційний директор аеропорту «Харків» Владислав Ільїн.
«Але це дуже великий період. Попереду ще майже 30 років. За цей час може відбутися що завгодно, в першу чергу, в економічному, демографічному і технологічному плані. Всі ці аспекти дуже сильно впливають на розвиток транспортної сфери, в тому числі авіації. Якщо в країні будуть стабільними темпами розвиватися економіка, надходити інвестиції, розвиватися туризм, то сукупність цих факторів буде стимулювати авіаційний трафік», – пояснює він.

Та крім загальноекономічних факторів, на розвиток «Борисполя» будуть впливати чинники, які буде формувати сам аеропорт своєю діяльністю. Владислав Ільїн нагадує, що з 2013 р. по 2018 р. пасажиропотік «Борисполю» зріс більш ніж на 50%. Якщо грубо рахувати, то зростання становило в абсолютних цифрах практично +1 мільйон чоловік на рік, каже він.

«Якщо ці темпи збережуться до 2045 року, то відмітки в 50 мільйонів пасажирів буде досягти реально, – продовжує Владислав Ільїн. – Однак зростання з 2013 р. по 2018 р. забезпечувала більшою мірою базова авіакомпанія, яка залучала трансферний потік. Але вже в кінці минулого – на початку поточного року зростання найбільше забезпечується за рахунок low-cost перевізників. Якщо вдасться зберегти базову компанію, яка дотримується хабової моделі розвитку на базі «Борисполя», і при цьому продовжити залучати low-cost авіакомпанії, то досягти озвученого в проекті концепції пасажиропотоку буде можливо».

У той же час, за думкою Кирила Новікова, більше показника в 54 млн «Бориспіль» не зможе обслуговувати пасажирів.

«Річ у тім, що у аеропорту є і буде лише дві злітно-посадкові смуги. Третю немає де будувати. Наявні дві смуги, навіть після реконструкції, не зможуть обслуговувати більше, ніж 54 млн пасажирів на рік, – зазначає експерт. – Крім того, при підрахунках можливого пасажиропотоку враховані типи літаків, які будуть використовуватися в найближчі десятиліття. Очікується, що це будуть літаки пасажиромісткістю 200 та 300 пасажирів. За світовими прогнозами надвеликі лайнери не будуть широко використовуватися».

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей