Доступність посилання

ТОП новини

Чому на Заході остерігаються китайського велетня Huawei?


Британський міністр оборони Ґевін Вільямсон втратив посаду, бо його назвали джерелом витоку інформації про засідання Ради національної безпеки щодо Huawei
Британський міністр оборони Ґевін Вільямсон втратив посаду, бо його назвали джерелом витоку інформації про засідання Ради національної безпеки щодо Huawei

Усунення Ґевіна Вільямсона з посади британського міністра оборони знову нагадує про побоювання, які західні уряди мають щодо китайської компанії Huawei («Хуавей»).

Ми вважаємо, що важливість рішень щодо 5G важко переоцінити з огляду на те, що ми будемо будувати у наступні роки, використовуючи ті технології
Роб Стреєр

Міністр був усунений 1 травня, коли урядове розслідування у Лондоні вказало на нього як на джерело газетної публікації про засідання Ради національної безпеки Великої Британії, що стосувалося ролі «Хуавей» у створенні мережі мобільного інтернетного зв’язку п’ятого покоління (5G).

Ґевін Вільямсон заперечує, що переказав журналістові газети Telegraph інформацію про наміри британського уряду таки дозволити китайській компанії участь, хоч і обмежену, у побудові мережі.

Таке рішення британського уряду йшло б у розріз із застереженнями про те, що «Хуавей» може зазнавати впливу з боку китайського уряду, а тому залучення цієї компанії до систем зв’язку може створювати загрози безпеці.

Застереження США

Технології зв’язку п’ятого покоління передбачають набагато швидшу передачу великих обсягів даних, ширше покриття і більш надійне сполучення.

Швидкісний безпровідний інтернет має стати основою для поєднання і швидкої взаємодії систем, які розширять застосування штучного інтелекту й уможливлять, наприклад, масове використання самокерованих автомобілів.

Уряд Сполучених Штатів активно переконує інші західні держави повністю відмовитися від використання китайського устаткування і технологій для мережі 5G.

Роб Стреєр, помічник секретаря Державного департаменту США з питань кібертехнологій та зв’язку, знову нещодавно наголосив, що йдеться про «неприйнятний ризик» для безпеки.

В інтерв’ю Британській телерадіомовній корпорації Стреєр повторив, що загроза може поширюватися і на Америку, якщо вразливими будуть системи зв’язку тих країн, з якими Сполучені Штати активно обмінюються інформацією і розвідувальними даними.

«Ми вважаємо, що важливість рішень щодо 5G важко переоцінити з огляду на те, що ми будемо будувати у наступні роки, використовуючи ті технології», – сказав посадовець.

Роб Стреєр наголосив: «Ми вважаємо неприйнятним ризиком залучення постачальників, яким немає довіри, до створення засадничої інфраструктури, бо вони будуть мати можливість впливати на ті життєво важливі мережі».

«Крім того, ми стурбовані здатністю уряду з таким послужним списком, який має Китай, отримати доступ до величезних обсягів даних, часто особистих даних, якими можна зловживати», – цитує американського урядовця ВВС.

Президент США Дональд Трамп минулого місяця оголосив державну програму підтримки побудови мережі зв’язку п’ятого покоління.

«Ми не можемо дозволити жодній іншій країні дозволити перегнати Сполучені Штати у цій могутній індустрії майбутнього», – сказав Трамп, оголошуючи новий аукціон на використання радіочастот, а також 20-мільярдний фонд для сприяння прокладання оптоволоконних кабелів у сільських місцевостях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG