Рівняни заборгували за комуналку сотні мільйонів гривень

монетизовані субсидії, пільг

У лютому цього року уряд України почав виплачувати монетизовані субсидії. Тобто, якщо раніше субсидії, призначені людям, потрапляли одразу на рахунку споживачів у комунальних установах, то з березня ці суми почали виплачувати споживачам грошима.

Це мало стимулювати споживачів до економії енергоресурсів, адже в такому разі невикористані гроші можна залишити для власних потреб.

Кількома місяцями раніше, голова СВЖУ Олексій Кучеренко, коментуючи таку ініціативу Кабміну, зазначив, що Уряд має нести відповідальність за її результат, а не влаштовувати експерименти над людьми.

Після впровадження монетизації субсидій, СВЖУ узагальнила інформацію щодо поточного стану заборгованості за комунальні послуги у Рівному.

Тепло

У коментарі для Радіо Трек речник «Рівнетеплоенерго» Світлана Сирота зазначила, що у березні мешканці Рівного за спожите тепло заплатили удвічі менше, ніж коли субсидії надходили одразу на рахунки споживачів:

“На сьогодні споживачі заборгували «Рівнетеплоенерго» 272 мільйони 700 тисяч гривень. За спостереженнями фахівців «Рівнетеплоенерго», з моменту отримання монетизованих субсидій, у березні оплата субсидіантами за спожиті послуги становила лише 50%,” – зазначила Світлана Сирота.

Електроенергія

Щодо оплати рівнянами спожитої електроенергії, то в компанії «РОЕК» появу боргів однозначно з виплатою субсидій на сьогодні пов’язати не можуть.

Зокрема, це пов’язано і з тим, що з січня замість «Рівнеобленерго» рахунки споживачам почали надходити від компанії «РОЕК». Тож дехто і досі помилково платить за світло у «Рівнеобленерго».

“Борг населення за спожиту електроенергію перед ТОВ «РОЕК» наразі становить 105 мільйонів гривень. Однак сказати, що суттєве зростання заборгованості відбулося саме після запровадження змін у відшкодуванні субсидій ми не можемо, оскільки окремої статистики щодо субсидіантів не ведемо. Крім того, проблему із заборгованістю ми відчуваємо з моменту відокремлення ТОВ «РОЕК» від ПрАТ «Рівнеобленерго», тобто від початку 2019 року — люди ще й до сьогодні продовжують помилково сплачувати кошти на рахунки обленерго, а не нашої енергопостачальної компанії, деякі взагалі з початку року не здійснили жодної оплати. Тож до збільшення заборгованості призводять усі ці фактори.”, — розповів директор ТОВ «РОЕК» Сергій Безсмертний.

Вода

У «Рівнеоблводоканалі» зазначають, що поняття «зекономити і залишити собі» стосовно монетизованих субсидій споживачі сприйняли надто буквально. У результаті, в березні водопостачальне підприємство недоотримало від населення понад 1 мільйон гривень.

“Ми провели аналіз оплат населення за використані послуги водопостачання і водовідведення за місяць до монетизації та в березні, коли споживачі замість субсидій отримали від держави гроші. Статистика невтішна. У нас на підприємстві є понад 29 тисяч споживачів, які мають право на субсидію. Скільком саме з них органи соцзахисту цю державну допомогу надали, невідомо. Однак навіть, якщо якійсь кількості споживачів її не надали, це не означає, що за спожиті послуги не потрібно платити. Проте в березні з нарахованих трьох мільйонів гривень цим абонентам, підприємство недоотримало більшу частину,” — пояснює заступник директора «Рівнеоблводоканалу» з комерційних питань Микола Ткачук.

За словами пана Ткачука, якщо подібна тенденція спостерігатиметься і надалі, то ні до чого втішного така монетизація не призведе. При цьому наслідки відчує на собі не лише підприємство, тариф якого не є прибутковим, а й усі без винятку споживачі послуг.

За підсумками березня «Рівнеоблводоканал» вже підготував інформацію до органів соціального захисту на майже три тисячі субсидійованих абонентів-боржників. При цьому суми заборгованості у них різні – від однієї копійки й до 14 тисяч гривень. Тож не виключно, що частина із них вже з наступного місяця втратять право на державну допомогу. 

Газ

Підрахували розмір заборгованості споживачів за спожиті послуги й у «Рівнегазі». За словами речника підприємства Ольги Зайчук, станом на 1 квітня цього року заборгованість становить 378 мільйонів гривень. Населення оплачує 78% спожитого газу.

За словами Ольги Зайчук, у центри обслуговування споживачів «Рівнегазу» з моменту виплати монетизованих субсидій, населення почало частіше приходити саме з готівкою, яку вносять як оплату за спожиті послуги.

І хоча коментарі комунальних підприємств різняться, усі вони погоджуються в одному:

Монетизовані субсидії необхідно використовувати за їх цільовим призначенням, тобто як оплату за спожиті комунальні послуги. Тільки повна і своєчасна оплата комунальних послуг може гарантувати її подальше безперебійне надання.

Нагадуємо, що навіть невеликий борг за комунальні послуги вже у травні може позбавити субсидій частину мешканців.

Підпишіться на свіжі новини ЖКГ та наші корисні публікації у Facebook

Читайте за тегами:

Вас може зацікавити:

Поширюйте важливу інформацію у: