АМКУ погодив Ахметову скандальне придбання «Дніпровського коксохіму» замість штрафу $600 мільйонів (додано)
19.04.2019   //  

Антимонопольний комітет 18 квітня більшістю голосів вирішив надати компанії «Metinvest B.V.» Ріната Ахметова дозвіл на придбання акцій «Дніпровського коксохімічного заводу» («ДКЗ»). Про це «Нашим грошам» повідомили джерела в АМКУ.

Розгляд питання провели у закритому режимі, тож хто з уповноважених проголосував на користь «Метінвесту» наразі невідомо. Відповідний запит направлено в АМКУ.

Раніше «Наші гроші» повідомляли, що заявлена «Метінвестом» концентрація має ознаки такої, що вже відбулась.

Це означає, що Антимонопольний комітет мав можливість відмовити у погодженні купівлі-продажу заводу, і навіть більше – відкрити справу про порушення конкурентного законодавства в результаті концентрації без дозволу регулятора. За фактом розслідування справи Комітет міг оштрафувати групу «Метінвест» на суму до $0,59 млрд (до 5% доходу суб’єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф).

Однак, цього не відбулось – і вже не відбудеться, зважаючи на прийняте державними уповноваженими рішення.

Нагадаємо, група компаній «Метінвест», що входить до СКМ Ріната Ахметова, подала заявку в АМКУ про дозвіл на придбання одного з провідних коксохімічних підприємств ще у вересні 2015 року. Власну зацікавленість у активах цього заводу у «Метінвесті» пояснювали «проблемами із забезпеченням коксом у зв’язку з подіями на сході України».

Антимонопольний комітет протягом трьох років кілька разів повідомляв про продовження дослідження обставин концентрації, не надаючи дозволу на придбання.

Питання концентрації коксохіму з’явилось у порядку денному засідання АМКУ від 11 квітня, однак того дня розглянуте не було – голосування перенесли на 18 квітня.

Додатково нагадаємо про факти, які свідчать про те, що «Метінвест» де-факто взяв під контроль «Дніпровський  коксохім» ще у 2013-му:

  1. Основними акціонерами заводу з кінця 2013 року є офшорні компанії, пов’язані зі структурами Ріната Ахметова.

До кінця третього кварталу 2013 року основним акціонером заводу була кіпрська фірма «Lanebrook limited», підконтрольна російській гірничо-металургійній групі «Євраз» Романа Абрамовича. Уже в четвертому кварталі 2013-го рівноправними акціонерами заводу, який на той час носив назву «ЄВРАЗ Дніпродзержинський коксохімічний завод», стали офшорні компанії, які отримали по 23,64% акцій заводу:

  • «Мастінто Трейдінг Лтд»(Mastinto Trading Limited, Кіпр)
  • «Місандайко Холдінгз Лтд»(Misandyco Holdings Ltd , Кіпр)
  • «Салюрекс Лімітед»(Salurex Limited, Кіпр)
  • «Алтана Лімітед»(Altana Limited, Віргінські острови)

Водночас відомо, що влітку 2018 року Ахметов через «Metinvest B.V.» придбав 25% металургійного заводу «Донецьксталь» – решта акцій у рівних долях були записані на «Altana Limited», «Misandyco Holdings» та «Treimur Investments Limited».

Влітку 2018 року Ахметов через ТОВ «ІКХ» придбав 57% «Шахтоуправління Покровське», решту акцій у рівних долях записали на «Treimur Investments Limited», «Altana Limited», «Metinvest B.V.» та «Misandyco Holdings Ltd».

При цьому власниками «ІКХ» є ті ж «Altana Limited», «Mastinto Trading Limited», «Misandyco Holdings Ltd», «Treimur Investments Limited» та «Metinvest B.V.».

Тобто офшори, для яких Ахметов зараз просить дозвіл на купівлю «Дніпродзержинського коксохіму», вже фігурують у схемах власності інших компаній, що вже контролюються групою Ахметова.

  1. Керівні посади на «ДКЗ» зайняли особи, пов’язані зі структурами Ріната Ахметова.

Головним бухгалтером «Дніпровського коксохіму» у період 2016-2017 років бувАртем Назім (який раніше працював на керівних посадах у компаніях групи «Метінвест»), після нього – Наталія Євгенова, яка раніше працювала у компаніях групи «Метінвест» і також є головним бухгалтером ПАТ «Южкокс», куди менеджмент Ахметова зайшов у 2017 році. Від серпня 2018 року головбухом є Наталія Чурікова.

Восени 2017 відбулось скорочення членів наглядової ради до трьох осіб, одним з яких стам Сергій Румпа, який з травня 2018 року є також членом наглядової ради і незалежним директором «Южкоксу».

У квітні 2018 року з посади гендиректора підприємства було звільнено Павла Рафальського, а призначено – Євгена Дідуся, відомого як екс-директор ТОВ «НВО “Інкор і Ко”» з групи «Метінвест».

Представником згадуваної «Treimur Investments Limited» на момент концентрації «Донецьксталі» виступав Руслан Богданов, який станом на 2017 рік працював у «ДТЕК Енерго» і отримував гонорари у «Метінвест Холдингу». Представником компанії «Altana Limited» була Олена Амітан, яка є одним із трьох членів нової наглядової ради «Дніпровського коксохіму». Представником компанії «Мiсандайко Холдiнгз» був Андрій Натрус, який є директором з корпоративних прав і управління «Смарт-Холдинга».

Додано:

Після резонансу у ЗМІ Антимонопольний комітет опублікував прес-реліз із додатковою інформацією про результати розгляду питання концентрації «Метінвесту», розслідування щодо якої вели з 2015 року і розглянули зрештою у закритому режимі.

У разі, якщо буде зібрано докази відповідних порушень, зазначено у повідомленні, Комітет на підставі Закону «Про захист економічної конкуренції» зможе застосувати штрафні санкції за здійснення концентрацій без дозволу, за надання недостовірної інформації, а також, за наявності умов, передбачених статтею 58 цього ж Закону, здійснити перегляд раніше прийнятих рішень про надання дозволу на концентрацію.

Крім того, у Комітеті передбачили, що в результаті концентрації можливою стане монополізація та суттєве обмеження конкуренції на ринках масла кам’яновугільного поглинального, коксового горіху, коксового дріб’язку, пеку.

У зв’язку з цим, з метою пом’якшення потенційного негативного впливу концентрації на конкуренцію на задіяних ринках Комітет зобов’язав «Metinvest B.V.» забезпечити за наявності попиту з боку суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з «Metinvest B.V.» і ПАТ «Дніпровський коксохімічний завод» на момент здійснення концентрації, реалізацію таким суб’єктам за ринковими цінами:

1)  протягом 7 років, починаючи з місяця, наступного після здійснення концентрації:

– пеку – в обсязі сукупно не менше 70 % ,

– масла кам’яновугільного поглинального – в обсязі сукупно не менше 50 % від загального обсягу реалізації заводу пеку кам’яновугільного та масла кам’яновугільного;

2)  протягом 3 років, починаючи з місяця, наступного після здійснення концентрації:

– коксового горіху – в обсязі сукупно не менше 50 %,

– коксового дріб’язку – в обсязі сукупно не менше 50 % загального обсягу реалізації виробництва заводу

Також Комітет зобов’язав компанію один раз на рік, але не пізніше 20 числа другого місяця календарного року, наступного за звітним, надавати регулятору інформацію про:

– обсяги постачання «Дніпровського коксохіму» пеку, коксового горіху, коксового дріб’язку та масла кам’яновугільного поглинального, що виробляються заводом, із зазначенням споживачів, щодо кожного товару окремо та у разі відсутності попиту – офіційні заявки на купівлю відповідних товарів, виражені у тому числі в офіційних листах та/або шляхом електронного листування;

– обсяги пропозиції масла кам’яновугільного поглинального суб’єктам господарювання, не пов’язаним відносинами контролю з учасниками концентрації на момент здійснення концентрації, у разі відсутності з боку таких суб’єктів господарювання попиту.

Зазначену інформацію «Metinvest B.V.» зобов’язаний подавати Комітету протягом 3-7 років.

Насамкінець у Комітеті повідомили, що продовжать досліджувати питання щодо можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції з боку групи «Метінвест» у вигляді здійснення концентрацій без отримання дозволу органів АМКУ.