Прикладна бігусологія

Іван Хомяк

Популярний розслідувач пройшовся нібито по усіх відомих кандидатах, але… Вийди на вулицю і спитай перехожих, що з цих розслідувань зайшло? Свинарчук. А де решта?

Усі ці розслідування – це маніпуляція або недалекість. Насамперед чому пам’ятається лише Свинарчук? Через образливий словотвір прізвища. Якби в розслідуванні щодо Зеленського головним злом був Козлов чи Нюхачов зайшло б зовсім інакше. Адже в справі “Укроборонпрому” багато інших прізвищ названих і не названих. Обіграли низький спосіб критикувати не дії, а зовнішність, асоційовану з кимось. Свідомо чи випадково?

Розслідування складалося аж із 4 частин. В першій згадувався Президент. Реально це згадування нагадує байку “Вовк і ягня”: — Так брат твій був. Нема братів. Так, може, батько, Коли не дядько… Або ж хто-небудь з ваших був…” За такою методою Демальянс – найбільш порошенківська партія. Чому? Тому що в найвищому органі цієї партії аж три діючих депутати від БПП. Логічно? Та де там.

До речі, сам “розслідувач” потім визнав, що купу разів назвав прізвище Президента в першій частині, лише щоб викликати резонанс. В четвертій частині, яку ніхто не помітив, “розслідування” вивело не на Порошенка, а на його “опонентів” (НАБУ і його лобістів), та кого це хвилює.

Ще двома причинами, чому одні меми зайшли, а інші ні, є сприйнятливість до інформації та ретрансляція ЗМІ. Якщо вас бити по лобі після кожного звучання числа “12”, то через кілька днів ви будете покриватися плямами, коли почуєте його по радіо в пустій кімнаті, де вас нікому вдарити. Не важливо, що там розслідувалося, і скільки було під слідством. Заходить лише те, що сприймається “ментальними рецепторами мас”. А тут ще наші вільні ЗМІ додалися. Візьміть і порахуйте, скільки яке розслідування в них звучало.

Тому бігусівські викидні сприймаю лише як маніпуляції в стилі а ля Гебельс – трошки правди, яку ніхто не запам’ятає, інкрустованої брехнею, яка не забудеться. І те, що він “стоит такая вся” біла і пухнаста, не робить його кращим за вуличного шахрая.

Автор