Чи стануть президентські вибори новою Революцією Гідності?

 

Коли 5 років тому Майдан переміг, а Янукович зі своєю корупційною бандою втік до Росії — всі ми сподівалися, що українці, нарешті, зітхнуть без них вільно і зможуть збудувати заможну процвітаючу країну.

На жаль, дуже скоро виявилося, що нашу перемогу вкрали, і Революція Гідності плавно перетворилася на тріумф пристосуванців. Очоливши систему, заточену під корупційні схеми та збагачення олігархів, “нові обличчя”, які були зовсім не новими, не захотіли її змінювати.

Звісно, мало хто в цьому житті може встояти перед спокусою, коли отримує контроль над багатомільярдними схемами, а безліч “добрих” друзів, що раптом з’являються, — несуть валізи доларів, так, по-товариськи, чисто в знак пошани…

А тому маємо те, що маємо — корупційні скандали в оборонці, прискорене збагачення олігархів на тлі перетворення українців на найбідніший народ Європи, зростання трудової міграції та смертності, повний розвал медицини та багато-багато інших проблем.

Але що ж на нас очікує в подальшому? Ще не пройшов навіть перший тур президентських виборів, а вже з’являється інформація про те, скільки пропонують за місце в списку на наступних парламентських перегонах лідерам президентських рейтингів. Знову торги, знову “договорняки” і знову про країну і людей ніхто не думає.

В нас знову вибори без вибору — намальовані на колінці соцопитування не залишають людям альтернативи, окрім як проголосувати за одного зі ставлеників олігархату. Нічого не змінюється. І не зміниться, якщо ми оберемо непрофесіоналів або тих, хто за 5 років так і не захотів змінити корумповану систему.

Сьогодні, на жаль, складається враження, що багато українців забули, з якими вимогами виходили на Майдан і стояли під кулями. Ми скотилися на багато років назад, у часи печерного популізму та солодких обіцянок замість того, щоб вимагати продовження революції та системного доведення її до кінця.

А це означає, що нам доведеться знову пройти всі кола пекла, аж поки ми, нарешті, не повернемося до нашої ключової вимоги — повної зміни системи та відсторонення олігархів від влади.

Щоб не ходити по колу, прийшовши у неділю на виборчу дільницю, нехай кожен чесно відповість собі на просте запитання: чи буде кандидат, за якого він планував проголосувати, відстоювати інтереси людей, боротися проти олігархів і корупціонерів та змінювати систему?

І якщо у вас виникнуть сумніви — не дивіться на рейтинги, не вагайтеся, а поставте галочку напроти імені того, хто всім своїм життям довів, що його честь, справедливість та порядність не підлягають сумніву.

Ольга Богомолець

і