«Фартовий опер» і «лента за лентою» . Як Порошенка приймали на Волині. РЕПОРТАЖ

«Фартовий опер» і «лента за лентою» .  Як Порошенка приймали на Волині. РЕПОРТАЖ
Під час візиту Петра Порошенка до Ковеля. 14 березня 2019 року

14 березня. Кандидати на пост Президента фактично на фінішній прямій. Боротьба стає жорсткою. У декого – навіть брудною.

За останні кілька місяців Петро Порошенко вдруге на Волині. Його чекали в Луцьку, але дочекалися у Ковелі. І якщо в обласному центрі цього дня дощило, було мокро, холодно і неспокійно, то Ковель здивував.

Навіть не тихою і гарною погодою…

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Сіль, селфі, бутерброди: візит Порошенка на Волинь. РЕПОРТАЖ

Луцьк. Небо плакало…

Опозиція не спала всю ніч: то чіпляла плакат на найвищий будинок в центрі Луцька, то фотографувала його, то знімала…

Від ранку на Театральному майдані – просто безпрецедентні заходи безпеки. Тут – масштабний всеукраїнський форум лісівників, участь у якому мав узяти Президент. Усі підходи до драмтеатру – перекриті.

Дощ. Сіро і холодно. Люди мокнуть. Заливаються кавою з довколишніх кав’ярень. Багато транспорту. Багато лісової охорони і поліції.  Поміж лісівників чимало журналістів. Чатують на візит Президента.

Від самісінького ранку в центрі Луцька безпрецедентні заходи безпеки. 
Кажуть, через можливу участь у з’їзді лісівників Петра Порошенка

Кому негода не псує настрою, то це лісівникам: вітання, обійми, усмішки – позаяк до Луцька з’їхалися фахівці галузі з усієї України, то багатьом із них є про що поговорити…

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Міфи, псевдоекологи, «своє» міністерство. Про що говорили на з'їзді лісівників у Луцьку. ФОТО

Лісники активно готують до виставки
Володимир Бондар, заступник голови Держлісагенства України і депутат Волиньради, спілкується
із екс-керівником управління освіти Волинської ОДА Михайлом Поповичем

Поза парканом, яким відгороджена території форуму, багато місцевих укропівців. Це не дивує: ця політична сила – в опозиції до «Солідарності» і має на Волині чимало мандатів. Напередодні вони кликали людей на мирний мітинг на території Театрального майдану. На 11-ту. Однак чи то мітинг перенесли, чи причини для його проведення не знайшли: хіба десь в 11-й хтось приніс в рябій сумці порося. Такий собі тролінг опонентів.

Трохи пізніше, підійшли люди з плакатами. Правда, мети своєї не досягнули, бо в Петра Порошенка не було шансів їх побачити.

Депутат облради від УКРОП Володимир Кучер із партійцем-укропівцем Віталієм Ляцевичем
Депутати облради Ігор Лех («Батьківщина») та Михайло Імберовський (УКРОП)

Ближче до обіду стає відомо, що найімовірніше Президент візьме участь у засіданні ради регіонального розвитку в Ковелі. Своїм вранішнім постом у Фейсбуці той геть спантеличив волинян: написав, що летить у зону АТО вітати бійців із Днем добровольця.

На Театральному майдані у Луцьку

Ковель. «Я фартовий опер», - Олександр Савченко

Сірий і помпезний палац вбрали в білі полотна з гербами. По обидва боки входу прапори регіональної ради. До будови поспішають делегації з районів на чолі з керівниками, топ-бізнесмени Волині, депутати місцевих рад…

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко перед входом роздає коментарі ЗМІ. Каже, то підсумкове засідання регіональної ради Волинської області. Відповідні зібрання, за вказівкою Президента, провели вже у всіх районах, тепер – час підсумувати, брати «в роботу» намічений план на найближчі три роки і втілювати його в життя.

Вирішили провести раду в Ковелі, бо це місто – стратегічне для Волині. Саме тут планують збудувати індустріальний парк. Така собі логістично-виробнича-торговельна мекка з потенціалом на 3 тис. робочих місць, з елеваторами, холодильниками, виробничими і складськими комплексами, звідки товар розходитиметься до ЄС… З огляду на важливість проекту запросили на раду і Президента.

До засідання в Ковелі гарно підготувалися
Плани розвитку регіону поспішає почути бізнес:
ліворуч – керівник компанії «Волинь-зерно-продукт» Євген Дудка

«Ми навмисне знайшли приміщення, що вміщає більше тисячі людей», - каже Олександр Ілліч.

Вітаючи присутніх, він зазначить, що Петро Порошенко прибути на раду не зміг, бо перебуває на фронті. Однак запросив усіх на вечірній концерт у центрі Ковеля.

«Хто буде мати змогу, звичайно, прийдіть, послухаємо, що Президент привезе із фронту», - зазначив голова ОДА.

Модератором розмови був голова Луцької РДА Тарас Яковлев. Спікерами – Олександр Савченко, голова Любешівської ОТГ та керівник новоствореного об’єднання громад «Волинська економічна ліга» Олег Кух та голова Люблинецької ОТГ Наталія Сіховська.

Олександр Савченко: «Я фартовий опер»
Голова наглядової ради «Луцьксантехмонтажу №536» Віктор Чорнуха серез присутніх
Державний Гімн. У залі – владика Михаїл
Керівник компанії ЛДБК Руслан Вайман

Про новий індустріальний парк під Ковелем, початки якого маємо побачити через найближчі три роки. Про «Волинську економічну лігу», яка вже згуртувала 12 громад і куди «просяться» ще 4, та її потенціал у втіленні гарних проектів на Волині. Про децентралізацію, якою «ми гордимося»…

Олександр Савченко жартуватиме, що «фартовий опер», а тому вірить, що успішні зміни на Волині – незворотні. Бо інакше бути не може. Ми ж, мовляв, дожилися, що навіть «вугрі від нас уже пішли», а самі ж виловлюємо водорості зі Світязя, які очищують там воду, аби заробити копійку. Нині змінюється і Світязь, і Колодяжне, і Олика. Окрім ставки на економіку та будівництва індустріального парку, кажуть, взялися всерйоз і за туристичний напрямок…

Презентація. Чіткі та відносно короткі промови. Олександр Савченко залишає залу першим, бо їде «зустрічати Президента».

Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк
Парку ще нема. Макет – є!

 

Рада регіонального розвитку у Ковелі

Він ішов під марш українських націоналістів

18-та година. У центрі Ковеля – велика сцена у символіці кандидата Порошенка. За спиною в легендарного Тараса Чубая: «Ми йдемо своїм шляхом. Петро Порошенко».

«Лента за лентою набої подавай…» - розривався Чубай.   На площі – тисячі людей. Діти. Молодь. Старики…

19-та. До ковельчан Петро Порошенко йтиме під знаменитий марш українських націоналістів «Зродились ми великої години».  Трохи селфі, трохи рукостискань і емоцій…

«Слухайте, які ви красиві», - здалося кандидат аж розчулився.

Під кінець дня у Ковелі...
На сцені – Тарас Чубай
«Ех лента за лентою». Від малого… 
...до старого

Порошенко не приховував того, що задоволений бачити таку силу-силенну людей на його агітаційному концерті на Волині.

Часто дякував Волині. То за армію. То за волонтерів. Часто згадував, що це княжа земля, земля «Лесі Українки і Данила Романовича». Пригадав і те, що під час свого кандидатського туру часів «першого президентства» приїздив і до Ковеля, і що обіцяв ковельчанам, що вояків УПА держава визнає учасниками національно-визвольних змагань та учасниками бойових дій, що й зробив.

Говорив про те, що зробив за останні 5 років. Часто повторював слова «армія», «мова», «віра». Говорив гучно і наче з останніх сил.

На передньому плані
Порошенко серед ковельчан

 

«Включіть зараз будь-яке радіо. Що ви почуєте? Точно українську пісню! Точно українську мову! І 5 років тому цього точно не було.  Віра. Вітаю вас, що ми зняли нарешті московське ярмо, яке 300 років висіло на шиї українців», - запевняв Порошенко.

«Марино, чуєш?..» і «крапка»

Від війни – до «другого ворога». Ближче до фіналу кандидат у Президенти заговорив про те, що наступні 5 років відкриє другий фронт, і це буде боротьба з бідністю.

Збільшення пенсій. Виплати багатодітним родинам. Монетизація субсидій. Такий собі бальзам на вуха типовому електорату, якого не цурається жоден із тих, хто агітує у березні 2019-го. В Порошенка тут переваги: він може сказати і що зробив, а не тільки, що обіцяє.

Разом з Петром Порошенком на сцені були нардепи Степан Івахів, Сергій Мартиняк та голова Волинської ОДА Олександр Савченко

А що обіцяв? Обіцяв, що «вкінці мого другого терміну» кожен відчує зміни на краще. Бо настав час робити ставку на національний добробут. Чого точно не зробить Порошенко, наголошував він, так це «не приповзе випрошувати пощаду в Путіна».

Чи не найгучніший момент промови. Порошенко наголосить: він хоче, щоб це почули всі, тому говоритиме з особливим надривом.

«Ми знаходимося зараз на древній прекрасній Волині. Земля короля Данила Романовича і Лесі Українки. Ми, українці, свободолюбивий народ. Ми - миролюбний народ. Ми ніколи не посягаємо на чужі території. Але чуєте, ми ніколи й нікому не дозволимо хазяйнувати на нашій українській землі! Крапка!» - і таки доб’ється оплесків на слові «крапка».

Далі - ліричний відступ. І майбутній президент раптом розповідає, як має 4-х дітей, як зустрів свою Марину в 17-ть років, як повідомив мамі, що одружується і як молиться за неї щовечора…

«Марино, чуєш, як тебе вітає Ковель?!» - всміхатиметься зі сцени.

Згодом гучне «Ще не вмерла» здійметься над вечірньою площею. У вікнах багатоквартирних будинків гаснутиме світло. Багато хто з ковельчан слухав Порошенка просто з вікна чи з балкону, на деяких балконах висіли синьо-жовті полотна.  

Фінальний акорд у Ковелі – Гімн

***

Перш, ніж сісти в броньовану автівку і помчати в напрямку столиці, діючий Президент візьметься спростовувати фейки і разом із своєю охороною піде просто в натовп людей. Натовп шаленітиме. Знову селфі, усмішки, обійми…

Як згодом Петро Порошенко напише у ФБ, дорогою з Ковеля заїхав у придорожнє кафе випити кави. Яке саме, промовчить.

Попри очікування, волинський агітаційний візит Порошенка до Ковеля пройшов спокійно. Лише напочатку промови у натовпі підняли кілька плакатів із опозиційними гаслами. Загубилася ця акція на фоні кількатисячної громади, яка цього дня слухала, про що говорили зі сцени.

Або ж організаторам цього візиту таки вдалося сплутати карти опонентам діючого Президента. Успішно чи ні, побачимо 31-го…

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Струмочку» під Луцьком змурували 40% першої секції таунхаусів. ФОТОЗВІТ
Наступна новина Волинянина, який став терористом і воював за «ДНР», засудили на 9 років
Останні новини
Схожі новини