• Українська
  • Русский

Національна хорова капела “Думка” відзначила сторічний ювілей

“ДУМКА” – національна заслужена академічна капела України (1997), лауреат національної премії ім. Т.Шевченка (1981). У 1919 була створена на основі хору “Дніпросоюзу” на чолі з Н.Городовенком у складі 45 співаків. У 1920 стала називатися Державною українською мандрівною капелою (від початкових літер і походить назва).

Своїм завданням мала “створення сучасного революційного репертуару” і культивування його “серед широких пролетарських мас”. Історія колективу відображає суперечливий процес розвитку української культури.

В 1920-30-х капела багато гастролювала по країні, даючи щороку більше 100 концертів. Репертуар включав обробки народних пісень та світову класику. У 1929 відбулась перша закордонна поїздка до Франції.

З кінця 1930-х внаслідок загальної кризи хорового мистецтва “ДУМКА” мала обмежений репертуар, в якому переважали пісні революційно-агітаційної та кон’юнктурно-побутової тематики, кантатно-ораторіальні твори. У роки Великої Вітчизняної війни капела давала концерти у прифронтових і тилових районах.

На межі 1940-50-х років у репертуарній політиці відбувся поворот від хорової мініатюри до співу без музичного супроводу і класичного академічного співу.

З відродженням з ІІ пол. 60-х років українського класичного хорового мистецва “ДУМКА” повертається до українського хорового академізму, виконує твори радянських композиторів, української, російської та європейської класики, народні пісні.

На межі 1970-80-х репертуар доповнюється творами сучасників (Є. Станковича, І. Карабиця, Л. Дичко та ін.). Капела багато гастролює по СРСР, а у 1978 здійснює другу в історії колективу закордонну подорож (до Болгарії).

З ІІ пол. 1980-х відбувається оновлення колективу та зміцнення творчого складу. Завдяки новаторським підходам Є. Савчука відбулися позитивні зміни у виконавській майстерності капели. Основне місце в репертуарі посіли твори українських та зарубіжних композиторів, вокально-симфонічна музика. “ДУМКА” одна з перших розпочала відродження української церковної музики. В її репертуарі з’явилися твори Д. Бортнянського, М. Березовського, А. Веделя, К. Стеценка, М. Леонтовича, О. Кошиця.

З початку 1990-х капела багато гастролює за кордоном (Франція, Італія, Німеччина, Данія, США та ін.), гідно репрезентуючи українське вокально-хорове мистецтво. За роки своєї діяльності “ДУМКА” здійснила значну кількість фондових записів на радіо і телебаченні, за останнє десятиріччя записала 24 компакт-диски.

Нині репертуар капели складається з музики для хорів a cappella (обробки народних пісень, західноєвропейська музика) та вокально-симфонічної музики (Й.Бах, Л.Бетховен, Дж.Верді). “ДУМКА” формує унікальний слов’янський варіант інтерпретації західноєвропейської класики, наповнений ліризму, краси тембрів, гнучкості темпів, динамізму палітри. Колектив капели (близько 70 осіб) є першим, часто єдиним, виконавцем творів сучасних українських композиторів (Є.Станкович, В.Сильвестров, Л.Дичко, М.Скорик).

intense_post_subtitle:
intense_post_single_template:
intense_featured_gallery:
intense_featured_image_type:
standard
intense_image_shadow:
null
intense_hover_effect_type:
null
intense_hover_effect:
0
intense_featured_audio_url:
intense_featured_video_type:
intense_featured_color:
Tagged under

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *