Доступність посилання

ТОП новини

«На моєму шляху встала якась жінка». Кандидат Тимошенко про кандидатку Тимошенко


Юрій Тимошенко, народний депутат України. Київ, 18 травня 2017 року
Юрій Тимошенко, народний депутат України. Київ, 18 травня 2017 року

Ірина Ромалійська

Юрій Володимирович Тимошенко – кандидат на посаду президента України, депутат Верховної Ради, воював на Донбасі, закінчив ПТУ. А ще він – однофамілець Юлії Володимирівни Тимошенко, яка теж балотується на президента.

Юрія Тимошенка називають технічним кандидатом чинного президента Петра Порошенка. Завдяки ініціалам він може відтягнути голоси у Юлії Тимошенко – одного з фаворитів передвиборчих перегонів. Їхні прізвища стоятимуть поруч у виборчому бюлетені, і за Юрія Тимошенка можуть проголосувати помилково.

6 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання двох осіб, які нібито принесли хабаря Юрію Тимошенкові. 5 мільйонів гривень вони давали нібито за те, щоб він зняв свою кандидатуру.

У відповідь лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко порівняла Петра Порошенка і Юрія Луценка з персонажами фільму «Тупий і ще тупіший», назвала Юрія Тимошенка «клоном» і зажадала прибрати його з передвиборчих перегонів.

«Тупий і ще тупіший» і підкуп Тимошенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Кореспондент проекту Радіо Свобода з участю «Голосу Америки» «Настоящее время» запитала Юрія Тимошенка, як він оцінює те, що відбувається.

Знайшлися люди, які захотіли мене тупо купити. Але спочатку залякати... щоб зійшов із дистанції
Юрій Тимошенко

– Знайшлися люди, які захотіли мене тупо купити. Але спочатку залякати, потім трішки попустити, знаєте, і під кінець не тільки залякувати, а ще й дати таку маленьку цукерочку: ось ти поступишся по-доброму, ми тобі ще й грошенят дамо, тільки щоб ти зійшов із дистанції.

– Як намагалися залякати?

– По-різному. Чоловік, який зі мною розмовляв, я не знаю, чи уповноважував його хтось на це, чи ні, але він говорив від імені МВС. Він і в своїх смс-ках, у «вотсапі» і в безпосередніх розмовах зі мною погрожував санкціями МВС стосовно мене, мого найближчого оточення, стосовно тих фермерів, які мені свого часу позичили гроші, щоб я зареєструвався кандидатом.

– Із чим ви це пов’язуєте?

– Напевно, комусь я заважав. Я навіть думаю, що нескладно здогадатися, виходячи з тих деяких гучних публічних заяв, які зробили деякі мої конкуренти, в зв’язку з тим, що їм дуже не сподобався сам факт мого висування.

– Хто саме ті вороги, про яких ви говорите?

– Генеральний прокурор висунув свої версії і, як він каже, за матеріалами слідства виходить, що за цим стоять представники БЮТу.

– Партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко?

– Він не назвав імені Юлії Володимирівни, він назвав ім’я депутата Верховної Ради [Валерія] Дубіля, якого, до речі, я дуже добре знаю. Дубіль, хоча я з ним часто перетинаюся у Верховній Раді, особисто до мене ніколи не підходив і нічого такого мені не пропонував.

– Ви довіряєте версії, яку озвучив генпрокурор?

– Я довіряю тому, що такі версії без розбору не вимовляють уголос, і якщо сам генеральний прокурор таку версію озвучив, то він повинен завжди реально відповідати за свої слова.

– Вас класичним технічним кандидатом називає не тільки Юлія Тимошенко, а й політтехнологи, політичні оглядачі. Що ви на це відповідаєте?

Це я мав би скаржитися, що на моєму шляху встала якась жінка

– Це абсолютно абсурдне і абсолютно неправильне твердження. Ба більше, це я мав би скаржитися, що на моєму шляху встала якась жінка, яка в силу якихось подій свого життя змінила своє прізвище, підібралася впритул до мого прізвища.

– Ви хочете вийти до другого туру, але при цьому останнє соціологічне опитування КМІСу, Київського міжнародного інституту соціологічних досліджень, дає вам не більше ніж 1,5%.

До сьогоднішнього дня з моменту, як я зареєструвався, на мене був неймовірний пресинг

– Я ж тільки сьогодні перший день як починаю свою діяльність. Ви ж не знаєте, що до сьогоднішнього дня з моменту, як я зареєструвався, на мене був неймовірний пресинг, і це навіть загрожувало величезними негативними наслідками для мене, для членів моєї команди. Це стримувало нас, і ми були в такій собі спокійній фазі, ми не робили ніяких рухів, щоб зайвий раз не викликати особливої агресії у відповідь.

– І за три тижні ви маєте намір провести таку кампанію, яка дозволить вам вийти до другого туру?

– Навіть не сумнівайтеся в цьому. Якщо ви поцікавитеся моїм шляхом до Верховної Ради, ви, можливо, дізнаєтеся, що коли на попередніх парламентських виборах мене висунули теж якимось там технічним кандидатом, а закінчилося це тим, що я зі своїм нульовим рейтингом упізнаваності на старті побив того, хто мав коефіцієнт упізнаваності 88%. Тому що чесні люди почули мене.

– За ці три тижні вас щонайменше потрібно зробити впізнаваним у країні, підвищити той самий рівень упізнаваності. Зробити це можна за рахунок зовнішньої реклами – розвісити вас на кожному білборді – або за рахунок доступу на великі телевізори. Скажіть, звідки у вас візьмуться на це гроші?

У мене немає бізнесу навіть на 5 копійок, мені ніколи нізвідки не крапало

– Я розмістив номер свого офіційного рахунку, на який можна переказувати гроші. Я сподіваюся, що гроші будуть надходити до мого виборчого фонду. Тому що я проста людина, у мене немає бізнесу навіть на 5 копійок, мені ніколи нізвідки не крапало. І фактично я пішов без копійки грошей, розраховуючи тільки на розум і на серця простих людей, які розберуться в ситуації, зрозуміють, повірять і побачать, що я єдиний у тій масі кандидатів, хто свій.

– У вас є передвиборчий штаб, хто його очолює?

– Мій штаб очолює мій близький друг, мій помічник Ігор Колос, мій побратим Сергій Малихін.

– Хто ваші політтехнологи?

– У мене немає ніяких технологів.

– Тобто без політтехнологів ви маєте намір за три тижні пройти до другого туру?

– У мене немає ні копійки, у мене немає жодного білборда, у мене немає грошей на поїздки. Але я розраховую, що якісь гроші зараз знайдуться, я розраховую на підтримку молоді, моїх друзів у соціальних мережах, я розраховую на допомогу.

– Білбордів немає, активної агітації немає, в регіони ви не їздите з агітаційними турами. Подивилася вашу декларацію за 2017 рік: вказана тільки заробітна плата, і досить маленька як для кандидата на посаду президента, всього 9 тисяч доларів на рік. Звідки у вас 100 тисяч доларів для того, щоб внести необхідну за законом заставу, щоб брати участь у президентських виборах?

– У мене все максимально прозоро. Я звернувся до друзів-фермерів, простих, але небагатих людей, які абсолютно офіційно позичили мені ці гроші за умови, що я їх згодом зобов’язаний буду повернути.

– А повертати з чого будете?

– Після перемоги мені це буде трохи легше.

– Зарплата президента не набагато вища, ніж зарплата народного депутата України.

Перемагає в цьому житті один із мільйона, хто не злякався там, де злякалися інші

– Перемагає в цьому житті один із мільйона, хто не злякався там, де злякалися інші, і хто не продався там, де продалися інші. Я ризикнув усім своїм життям, усім своїм майном, і якщо треба, я буду продавати ту частину майна, яку зможу продати.

– Я подивилася [дані про] ваше майно, чи знайдеться, що продавати на 100 тисяч доларів?

– Знайдеться. Звичайно, знайдеться.

Кандидат Тимошенко про кандидатку Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:22 0:00

Печерський районний суд Києва 8 березня обрав запобіжні заходи двом підозрюваним у спробі підкупу кандидата на посаду президента України Юрія Тимошенка. До Тараса Костанчука та Олександра Іщенка застосовані тотожні запобіжні заходи – арешт із правом застави 4 мільйони гривень. Про це повідомила речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

Напередодні – 7 березня – генпрокурор Юрій Луценко назвав прізвища затриманих осіб, що намагалися вручити кандидатові Юрію Тимошенку 5 мільйонів гривень, щоб той знявся з передвиборчих перегонів.

«Встановлено, що Констанчук Т. та Іщенко О. запропонували народному депутату України і кандидату в президенти Юрію Тимошенку зняти свою кандидатуру з президентських виборів 2019 року за фінансову винагороду у вигляді доларів, яка мала скласти в еквіваленті 5 мільйонів гривень, що дорівнює подвійному еквіваленту застави кандидата в президенти», – сказав Луценко.

Генпрокурор продемонстрував слайди з листуванням щодо підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка через його помічника на ім’я Роман із затриманими.

Затриманий голова Партії захисників України Тарас Костанчук назвав у фейсбуці події 6 березня «спланованою провокацією».

Луценко заявив, що в листуванні фігурує також персонаж на ім’я «Валери БЮТ».

«Це номер телефона народного депутата Валерія Дубіля, який, очевидно, є замовником шантажу та підкупу кандидата в президенти», – заявив Луценко.

Поки сам депутат не коментував заяву генпрокурора на свою адресу.

У лютому в ефірі програми «Право на владу» телеканалу «1+1» кандидатка Юлія Тимошенко вимагала від президента України Петра Порошенка зняти з виборів кандидата Юрія Тимошенка.

Президентські вибори в Україні відбудуться 31 березня 2019 року. Другий тур, у разі потреби, запланований на 21 квітня 2019 року.

Над перекладом інтерв’ю й адаптацією тексту працювала Людмила Ваннек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG