Друзі, у нас війна. Російська Федерація хоче знищити нашу країну і ми повинні дати відсіч. Сайт «У відпустку» неодмінно відновить свою діяльність після нашої перемоги. Подумаємо про подорожі пізніше. Зараз - всі сили на допомогу українському війську і українському народу. Слава Україні!

Подорож з тревел-блогером. Ольга Мунтян: «На Азорських островах виникає відчуття, що ти потрапив у казку»

  • 04.03.2019 12:45
  • Dmytro
вид на океан Азорські острови

Побували вже у багатьох визначних місяцях Європи? Набридли натовпи туристів? Любите місця з незайманою природою? Вважаєте найкращим «зелений» туризм десь у екзотичній глибинці? Хочете побачити китів? В такому разі радимо вам відвідати Азорські острови, що загубилися на безкрайніх просторах Атлантичного океану. А про те, як туди дістатися, що там робити та яке житло орендувати в ексклюзивному інтерв’ю порталу «У відпустку» розповіла блогер, мандрівниця Ольга Мунтян

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

– Що з себе представляють Азорські острови? Чому варто туди поїхати?

– Це архіпелаг, який знаходиться посередині Атлантичного океану. Він складається з дев’яти островів. Вони цікаві тим, що розташовані на зіткненні трьох тектонічних плит – європейської, африканської і північноамериканської. Завдяки тому, що саме в цьому місці колись була вулканічна активність, і з’явилися острови. На них можна побачити згаслі кратери. Більше того, на одному з островів – Піку – знаходиться вулкан, з якого ще й досі трохи димить. На його вершину можна піднятися. Камені, які там знаходяться, гарячі. Рукою до них гаряче торкатися.

Всі ці острови невеликого розміру. Найбільший Сан-Мігель є і найголовнішим. Всього на всіх островах проживає близько 250 тисяч чоловік. На Сан-Мігелі є теплі термальні сірчані джерела. Це курорт. Навколо посаджені сади, які називаються Terra Nostra. Це дуже популярне місце. Близько ста років тому їх висадив банкір з Америки. Тут також знаходиться відмінний готель з чудовим, одним з найкращих на островах рестораном. В ньому подають цікаву традиційну страву Азорів – м’ясо, яке тушкується 4-5 годин завдяки геотермальній активності в жарі землі.

Сюди є сенс приїжджати тільки в сезон, який триває з середини червня до середини серпня. Оскільки в інший час є ймовірність, що довго можуть йти дощі.

View this post on Instagram

Green island 💚

A post shared by SOLO путешествия (@olgamuntian) on

– Чи є у Азорів якась особливість, заради якої варто туди поїхати?

– З середини червня і весь липень навкруги цвітуть гортензії. Це божевільної краси квіти. У гортензіях все потопає. Хоч би яким не був вибагливим мандрівник, всі здивуються цій картині. Весь острів потопає в кольорах гортензій. На Азорських островах виникає відчуття, що ти потрапив у казку, начебто прямо зараз звідкись з-за дерева вийде Червона Шапочка з кошиком.

– Як, власне, дістатися з України на Азорські острови?

– На острови літає кілька авіакомпаній – TAP Portugal, Azores Airlines, Ryanair, TUI Fly Netherlands, TUI Fly Belgium, Sata Air Açores і Delta Airlines. При цьому частина з них виконує польоти з материкової частини Португалії, зокрема, TAP Portugal, Azores Airlines, Ryanair. В основному, рейси виконуються до найбільшого місцевого аеропорту – Понта-Делгада. Як правило, туристи починають свою подорож з цього летовища.

Безпосередньо я літала двома способами. До того часу як з України не було польотів до Португалії, я подорожувала через Франкфурт-на-Майні, звідки є прямий рейс до Понта-Делгади.

В свою другу подорож на ці острови я вирушила вже тоді, коли Wizz Air відкрив прямий рейс з Києва до Лісабона. При чому в зворотній бік з Лісабона я взяла квиток на рейс Лісабон-Кишинів. Оскільки я живу в Одесі, це виявилося зручніше, ніж летіти до Києва.

Переліт з Києва до Лісабона займає приблизно 4-4,5 години. А з Лісабона в Понта-Делгада рейс виконується за дві години. А якщо летіти на найдальший острів архіпелагу – Флореш – то треба закладати ще півтори години на рейс з Понта-Делгади.

Перельоти недешеві. Я платила, наприклад, близько €100 в одну сторону за переліт з Лісабона до Понта-Делгади і близько €70-80 за польоти між островами. (Від редакції додамо, що можна також вполювати дешеві квитки Ryanair з Лісабона за 10 євро в одну сторону в низький сезон і близько 25 євро у високий)

– Яким чином варто пересуватися вже всередині архіпелагу між островами?

– Я б порадила для цього літаки. Буквально між декількома островами можна пересуватися поромами, зокрема, між Піку і Фаял. Тут він йде приблизно півгодини і коштує недорого – десь €20-30. Але в більшості випадків відстань між островами немаленька, тому краще перелітати літаками. Подорож на поромах займе значно більше часу. Крім того, квитки на них не сильно дешевші, ніж на літаки. Також пороми іноді скасовують, оскільки води Атлантичного океану можуть бути неспокійними.

– Як би Ви порадили пересуватися на самих островах?

– Єдиний варіант комфортного пересування – це прокат автомобілів. Я б не радила розраховувати на послуги громадського транспорту. Фактично, він є тільки на головному острові Сан-Мігелі і ходить він досить рідко. Звичайно, з аеропорту до столиці архіпелагу туристи доїдуть легко – автобус ходить постійно. Але пересуватися між цікавими локаціями на острові буде трохи незручно за допомогою громадського транспорту. Особливо це стосується мандрівок іншими островами архіпелагу. Цікаві локації не завжди знаходяться біля місць проживання людей, тому без машини буде важко туди дістатися. Якщо хтось не водить автомобіль, то треба бронювати послугу прокату машини з водієм заздалегідь.

Оскільки сезон для відвідування островів короткий, то всі необхідні послуги необхідно бронювати заздалегідь. Особливо, машини. Там обмежене число автомобілів, які можна взяти на прокат. За один або за три дні до приїзду вже практично неможливо орендувати машину. Треба замовляти хоча б за два тижні. А якщо ви користуєтеся коробкою автомат, то взагалі за місяць. Такі автомобілі тут користуються популярністю через досить круті дороги, розташовані серпантином.

– Що, власне, можна подивитися на Азорських островах?

– Я б порадила поїхати за маршрутом, яким я сама їздила. Перед поїздкою я спілкувалася з людьми, які там раніше були. Крім того, під час подорожі я питала у місцевих порад про те, що і де краще подивитися.

Однозначно, варто відвідати головний острів – Сан-Мігель і головне місто Понта-Делгада. Необхідно походити його вуличками. Там приголомшлива архітектура і дивовижної краси бруківка, викладена візерунками. Є прекрасна можливість скуштувати місцеву кухню. Вона дивовижна. При приготуванні місцевих страв використовуються свіжі морепродукти. Крім того, тут дуже добре вино. Ціни на нього нижчі, ніж в цілому в Європі і співставні з українськими.

Також на головному острові є озера, які знаходяться в кратерах згаслих вулканів. Вони називаються Сет Сідадіш. Ці озера знаходяться поруч і між ними є перемичка. Через те, що в них різна рослинність, то одне озеро має смарагдовий відтінок, а інше синій. Вони всі потопають у зелені, в квітах, росте гарний ліс. Навколо озер є дорога, а також упорядкована пішохідна стежка. Тому там можна зробити дуже-дуже гарний трекінг. Там можуть гуляти і дорослі, і діти.

Окрім того, на Сан-Мігелі можна піднятися на гору, на вершину якої йде потужний серпантин. Звідти можна побачити повністю весь острів.

Також цей острів сподобається любителям аграрного туризму. Я залишалася на кілька днів пожити в селі у селян. Як правило, в таких будинках є тільки два-три номери. В результаті ставлення до гостей в них як до членів сім’ї. Селяни подають на сніданок тільки те, що вирощують на фермі. Наприклад, я їла місцеві масло, сир, хліб, варення.

узбережжя Азорських островів

– Що можна побачити на інших островах?

– Також я побувала на Фаялі та Піку. Це були другий і третій острови, які я відвідувала. За формою Піку є конусом, який виходить з моря. Його висота більше 2350 метрів, що робить його найвищою точкою Португалії. Нагору острова можна піднятися. Там організовуються екскурсії. Вони організовані досить ефективно. Екскурсія починається в гірському будиночку, який знаходиться на висоті 1100 метрів. Для початку необхідно там зареєструватися, після чого починається сама екскурсія. Піти можна тільки з гідом. Там немає як такої стежки. Похід буде здійснюватися по вулканічному камінню, на якому не видно витоптаної доріжки. Кожному учаснику видають GPS-датчики. І після цього туристи набирають під великим нахилом вгору висоту ще 1200 метрів до 2350 метрів. Але воно того варте – в нагороду мандрівники отримують приголомшливі види, в тому числі на сусідні острови. Це одне з найяскравіших вражень під час відвідин Азорських островів. Ця екскурсія не коштує багато. Якщо ви йдете в групі з десяти чоловік, то кожному з них вона обійдеться приблизно в €35-40.

Третій острів – Фаял – виявився найменш примітним з усіх островів, які я відвідувала. Там якихось яскраво виражених пам’яток немає. Але він відомий тим, що там є перша бухта з тихими водами для яхт, які йдуть з Америки. Яхтсмени, які пливуть через Атлантичний океан, в першу чергу заходять сюди. Острів просто просякнутий духом яхтсменів. Прямо на набережній, де знаходиться марина для яхт, розташоване легендарне кафе з багаторічною історією Peter Cafe Sport. Це місце, де моряки з різних кінців світу протягом багатьох десятиліть зустрічалися і передавали один одному посилки. Крім того, багато яхтсменів залишали в кафе якісь сувеніри зі своїх яхт, наприклад, прапорці. В результаті, всередині кафе зараз розташований практично музей. Це дуже колоритне місце.

село на Азорах

Останній острів, на якому я побувала, це Флореш. Це найнезвичніший і найвіддаленіший острів від материка. Через те, що він знаходиться далеко від усіх джерел ілюмінації, від континентальної Європи, там божевільної краси нічне небо. На ньому можна побачити такі зірки, які ви ніколи не побачите, перебуваючи в Україні. Я в дитинстві в останній раз бачила таке небо.

Флореш – це острів з божевільною красою і незайманою первозданною природою. Там розташована величезна кількість водоспадів, там дуже красивий рельєф. У невеликих западинах знаходяться маленькі селища, які потопають в гортензіях. І все це обрамляється шапками хмар, які лежать на скелях. Я б порадила трекінг, який йде вздовж узбережжя.

Разом з тим треба бути готовим до того, що ви не зможете поїсти в будь-який час доби. На Флореші дуже мало ресторанів. Крім того, вони працюють в короткі проміжки часу, здається, з 12-00 до 14-00 та з 19-00 до 21-00. Якщо ви туди прийдете, то в меню буде тільки м’ясо або риба, а також якісь закуски і два види вина.

– А порадите, може, поїхати на інші острови, на яких Ви ще не були?

– Є витягнутий острів Сан-Жорже. Один з місцевих жителів радив мені туди поїхати, оскільки там можна дуже спокійно відпочити. Фішкою цього острову є селище, куди можна дістатися лише човном, пішки або на квадроциклі. На останньому дорога займе близько трьох-чотирьох годин. Це селище з усіх сторін закрите горами.

Є ще один острів, на якому я не бувала, але, за відгуками від місцевих жителів, варто туди злітати. Це Терсейра. Оскільки це непопулярний острів серед туристів, місцеві жителі, нібито, щоб себе якось розважати, в обідній час випускають на вулицю бика і тікають від нього. Я не знаю наскільки часто це буває, але точно не раз на рік.

Хочу зазначити, що, в принципі, Азорські острови – це не місце для якогось розважального відпочинку. Місцеві жителі займаються, по суті, тільки аграрним бізнесом.

– Як Ви думаєте, чому вони не перебираються на континент?

– Мені здається, що вони не їдуть звідси, залишаючись винятково через те, що тут приємний клімат, красива природа і добрі люди. Тут ніколи не буває холодно. Завдяки тому, що поряд проходить тепла течія Гольфстрим, температура протягом року коливається від +10 до +25 за Цельсієм.

– Які є екскурсії на Азорських островах? Чи правда, що там можна з’їздити подивитися китів?

– Я не замовляла екскурсії. Я ніколи ними не користуюся. Але наскільки мені там розповідали, рекомендується поїхати подивитися на китів за допомогою екскурсій, які організовуються з островів Фаял або Піку. Імовірність зустріти китів саме там вище, ніж на інших островах. Але ніхто не може дати гарантію, що ви їх побачите. Мене запевняли, що екскурсії безпечні, що не було ніяких нещасних випадків з туристами.

Мало того, я навіть спочатку заплатила аванс за екскурсію. Вона коштувала приблизно €30. Але потім передумала, оскільки, як я вже сказала, ніхто не гарантує те, що ви побачите китів. Крім того, сама екскурсія на шлюпці на 10-12 чоловік триває 3,5-4 години. Я ж представляла, що це буде подорож на прогулянковій яхті. Тому мені треба було би бовтатися в холодному морі ось в цій шлюпці під сонцем кілька годин. Мені здалося, що для мене це буде нудно, тому не поїхала на екскурсію.

– Які типи житла на Азорських островах Ви б порадили орендувати?

– Я б не радила проживати в головному місті – Понта-Делгада. Це гарне місце однозначно, але жити там не варто. Жити там не варто, тому що там багато галасу, а в центрі великий трафік – автомобілів і мопедів. При цьому мало тіні, а сонце активне, тому можна швидко згоріти. Вулиці вузькі і з перепадом висот, тому постійно перебувати в цьому місті не дуже комфортно і краще жити в маленьких містечках або селищах. Там безліч приблизно однакових таких місць.

Наприклад, в одній з поїздок я жила недалеко від Понта-Делгади в селі у селян. Я хотіла пожити відразу з місцевими жителями. Будинок, в якому я мешкала, побудований з місцевих матеріалів – з вулканічного туфу і оббитий деревом. А навколо були розташовані поля. До мене було винятково привітне ставлення, як, начебто, до них приїхала їхня племінниця. Я займала перший поверх в двоповерховому будинку. За це я платила, включно зі сніданками, близько €80 на добу. Це не найдешевше житло. Там є ціни і нижчі.

Але таке ставлення на всіх Азорських островах, бо місцеві жителі сприймають туристів як близьких для них людей. Крім того, всі жителі Азорів, крім португальської, дуже добре розмовляють англійською мовою. Тому проблем зі спілкуванням не буде.

На Флореші я жила в гестхаузі в маленькому селі Фажан-Гранде, яке розташоване на найзахіднішому мисі Європи. Там лише два або три гестхаузи. Я жила у італійця, який колись закохався в дівчину з Флорешу і переїхав сюди на острів. Він допомагав зорієнтуватися куди сходити і що подивитися. Тож у туристів не буде проблем з тим, щоб зрозуміти, на що варто поглянути на островах. На Флореші моє проживання коштувало приблизно €65-70 на добу

Побувавши трохи в таких місцях, мені захотілося пожити в «цивілізації». Тому на Фаялі я зняла номер у дуже хорошому готелі прямо біля порту. Він коштував близько €95 на добу. Але в цю ціну входив просто дивовижний сніданок, включно з шампанським. Крім того, там є тренажерний зал, що для мене є важливим.

На острові Піку я знімала просторий двоповерховий будинок з басейном. За нього я платила приблизно €100 на добу.

міста на азоських островах

– Чи є на Азорських островах пляжні види відпочинку?

– Ні, за пляжним відпочинком сюди не варто їхати. Це абсолютно не пляжний напрямок. Там практично ніде немає пологих заходів в море. Хіба що можна скористатися невеликими пірсами з драбинами в море, які побудовані біля деяких готелів. 90% пляжів виглядають саме так.

Крім того, на островах є природні басейни – це місце біля берега, яке завдяки щасливому випадку оточене великими каміннями, які закривають невелику затоку від океанічних хвиль. По суті, такі басейни – це будь-яке поглиблення в прибережних скелях, яке облаштовують так, щоб людям було комфортно там купатися. Тут не буде хвиль і буде більш-менш пологий вхід. Тут може відпочивати хто завгодно.

На Азорах практично ніде немає піщаних пляжів, на кожному кроці будуть камені. Там велика рідкість піщані пляжі. Я можу згадати лише один в місті Рібейра-Гранде на Сан-Мігелі, але хвилі там завжди великі, океанічні. Я б не ризикнула там купатися. Океан – не іграшки.

Крім того, найвища температура води там сягає лише +22 за Цельсієм. Я була в середині червня – в цей час температура води була приблизно +18 за Цельсієм.

Але на Азорах багато просто суперово організованих місць для проведення пікніків. Можна їхати дорогою і зустріти абсолютно безкоштовні чудово організовані майданчики з гарним ландшафтним дизайном. Тут стоять лави, столи, альтанки, а біля них дуже добротні місця для приготування, наприклад, грилю. Це треба просто бачити на власні очі. У нас би за відвідування таких місць брали б пристойні гроші. А там таких місць повно. Вони всі знаходяться на узбережжі на оглядових майданчиках, звідки відкриваються чудові панорами.

– Чи є можливість на Азорських островах побачити якихось незвичайних тварин?

– Ні, тваринний світ там слабко представлений. Хіба що можна побачити красивих птахів. Знаю, що там можна позайматися дайвінгом і зустріти дельфінів. Але сама я не пробувала це робити.

– Чи є необхідність отримувати якусь окрему візу для відвідування Азорських островів? Адже, як відомо, для візитів на деякі заморські території інших європейських держав-членів Шенгенської угоди такі документи необхідні.

– Ні, на всій території Португалії, в тому числі на Азорських островах, для громадян України діє безвізовий режим. Жодних інших дозвільних документів для відвідування цих островів нам не треба.

– Наскільки дорого або складно там комунікувати з Україною за допомогою мобільного зв’язку? Яка різниця в часі з Україною?

– Мобільний зв’язок на Азорах коштує стільки ж, скільки і в Європі. Різниця часу – три години.

– Якою валютою треба користуватися на Азорських островах? Наскільки легко там користуватися банкоматами або терміналами для безготівкових платежів?

– Все є, все дуже цивілізовано. Особливо на головному острові. Все комфортно облаштовано для людей. Наприклад, там скрізь є зручні під’їзди для людей з інвалідністю.

View this post on Instagram

Послевкусием моей поездки на Азоры было сегодняшнее извлечение и просмотр фото с зеркалки😋 3 недели прошло. Ощущение того, что я прожила там отдельную маленькую жизнь: спускалась в самую большую лавовую трубку в Португалии, поднялась на самую высокую гору ее же, посетила 4 острова, сменив 3 вида транспорта ✈️⛴🚗 и 3 автомобиля, объездив небольшие острова, утопающие в гортензиях, вдоль и поперёк – всего за рулём 1000 км, из которых 900 – серпантины. И последняя ночь, когда я замерзала на улице, но не могла уйти, потому что не могла оторвать глаз и насмотреться на звёзды!!😍 Никогда раньше не видела такого звездного неба!! 😮 Понимание этого явления пришло сразу: никогда не была раньше на таком расстоянии от источников иллюминации: до ближайшего – 2000 км, кругом тысячи и тысячи километров воды. Ну и коров не забуду, которые паслись в облаке. А другие лазили по холмам под углом 45 градусов. Вообще количество необычных вещей и явлений, встреченных мною в одной поездке , определённо побило рекорды. Считаю Азоры одними из моих top destinations и очень рекомендую там когда-то побывать.

A post shared by SOLO путешествия (@olgamuntian) on

У статті використані фотографії з персональної колекції та Instagram Ольги Мунтян

Бажаєш отримувати повідомлення з новими акційними пропозиціями?

Створи аккаунт і виріш як часто будемо висилати тобі повідомлення. Не висилаємо спаму.

Iдеї подорожей