Порошенко затвердив зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО

Вівторок, 19 лютого 2019, 12:14

Президент Петро Порошенко підписав зміни до Конституції, які закріплюють прагнення України стати членом Європейського Союзу і НАТО.

Він зробив це на позачерговому засіданні Верховної Ради, присвяченому 5-річчю російської агресії проти України.

Порошенко поставив свій підпис урочисто: з обох боків від нього стояли спікер ВР Андрій Парубій і прем'єр Володимир Гройсман, а спостерігав за цим присутній у залі президент Європейської Ради Дональд Туск.

Під час свого виступу з трибуни парламенту президент заявив, що завдання України полягає в тому, щоб не пізніше 2023 року подати заявку на членство в ЄС і отримати план дій щодо членства в НАТО.

 
Фото: прес-служба верховної ради

Згідно з пояснювальною запискою, закріплення на конституційному рівні правової визначеності курсу України на членство в ЄС і НАТО "мобілізуватиме українське суспільство і українську владу та сприятиме реформам, спрямованим на досягнення критеріїв повноправного членства в ЄС і НАТО".

Відзначається, що реалізація закону не потребуватиме додаткових видатків з бюджету та не потребує проведення всеукраїнського референдуму.

"Прийняття Закону сприятиме реалізації європейського та євроатлантичного вибору через розширення та поглиблення співробітництва України з Європейським Союзом та Організацією Північноатлантичного договору аж до набуття повноправного членства, зміцненню національної безпеки нашої держави, матиме наслідком гарантію її суверенітету і територіальної цілісності", - йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема, прийняттям закону нардепи доповнили преамбулу Конституції словами про підтвердження "європейської ідентичності українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України", а статті Основного закону словами, що до повноважень президента, Верховної Ради Кабміну належать також забезпечення реалізації курсу на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також:

ЄС та НАТО в Конституції: навіщо Україні особливий шлях до членства?

Що насправді змінять євроатлантичні норми у Конституції

Нагадаємо:

  • 7 лютого Верховна Рада закріпила у Конституції курс України на Європейський Союз та НАТО. За прийняття законопроекту №9037 у цілому проголосували 334 депутати.
  • Президент Петро Порошенко у розмові з німецькими ЗМІ заявив, що Україна вже ближчим часом вступить до НАТО та Євросоюзу.

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування