П’ЯТЬ РОКІВ ПІСЛЯ МАЙДАНУ: ООН ПОВІДОМЛЯЄ ПРО БРАК ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВБИВСТВА

П’ЯТЬ РОКІВ ПІСЛЯ МАЙДАНУ: ООН ПОВІДОМЛЯЄ ПРО БРАК ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВБИВСТВА

 

–Через п’ять років після протестів на Майданідосягнуто лише обмеженого прогресу в розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб (84 протестувальників, 13 співробітників правоохоронних органів і чоловіка, який був посеред подій, проте не брав участі в протестах), –  зазначено в інформаційній довідці, опублікованій сьогодні Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

Станом на сьогодні визнано винними лише трьох осіб, які брали участь у подіях, що призвели до загибелі двох протестувальників. Тривають кримінальні провадження щодо ще дванадцятьохімовірних винуватців, в тому числі щодо співробітників міліції та Служби безпеки України (СБУ). Кримінальні провадження, як зауважує Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, позначені значними затримками.

Вінформаційній довідці висловлено занепокоєння тим, що розслідування вбивств 17 протестувальників і 13 співробітників правоохоронних органів не привело до встановлення конкретних виконавців.

«Індивідуальна відповідальність вкрай важлива, коли ми говоримо про справедливість. Сім’ї всіх жертв, чи то протестувальників, чи то співробітників правоохоронних органів, мають право на правду. Вони мають право знати, хто вбив їхніх рідних і близьких, і вони мають право побачити, як винуватці будуть притягнуті до відповідальності за ці злочини», – зазначилаФіонаФрейзер, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

В інформаційній довідці окресленообставини, що перешкоджаютьефективному розслідуванню та  притягненню винних до відповідальності. По-перше, під час протестів співробітники міліції не мали на формі розпізнавальних знаків, що ускладнює їх ідентифікацію. По-друге, деякі старші офіцери міліції, підозрювані у скоєнні злочинів проти протестувальників на Майдані, зберегли свої посади після тих подій, через що їхні підлеглі неохоче свідчать про причетність міліції до вищезгаданих убивств. По-третє,судові експертизи проводяться із надмірними затримками, що частково пояснюється недостатнім фінансуванням і великим робочим навантаженням експертних установ через збройний конфлікт на сході України. По-четверте, багато ймовірних винуватців втекли до Російської Федерації й, таким чином, є недосяжними для українського правосуддя.

«Незважаючи на ці виклики, є практичні кроки, які Уряд України міг би зробити», – сказалаФіонаФрейзер. «Наша головна рекомендація – забезпечити ефективне, незалежне і неупереджене розслідування вбивств, скоєних під час протестів на Майдані. Необхідно забезпечити ефективну роботу установ судових експертиз і уникнути зайвих затримок у судових провадженнях».

На завершення, автори інформаційної довідки закликають міжнародну спільноту належним чином розглядати запити на екстрадицію всіх підозрюваних, які переховуються від слідства у кримінальних справах, пов’язаних з вбивствами, скоєних під час протестів на Майдані, та надати Україні підтримку в її зусиллях щодо проведення ефективного і незалежного розслідування.

і