Новини

Справа ПриватБанку: суд заарештував майно основних підприємств Коломойського

Справа ПриватБанку: суд заарештував майно основних підприємств Коломойського

Печерський районний суд міста Київ наклав арешт на майно ПАТ “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат”, ПАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”, ПАТ “Дніпроазот”, ПАТ “Нікопольський завод феросплавів” та інших підприємств, підконтрольних колишнім власникам “ПриватБанку”.

Про це йдеться у рішенні суду від 10 лютого 2019 року.

Рішення ухвалено у справі про заволодіння службовими особами “ПриватБанку” державними коштами, виділеними як стабілізаційні кредити та рефінансування, на суму понад 19,7 млрд грн.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи “ПриватБанку” протягом 2014 року видали кредити 42 суб’єктам господарювання, підконтрольним групі “Приват”, під заставу майнових прав на товар в сумах від 18 до 73 млн доларів.

“Однак поставка товарів до цього часу не відбулася. Грошові кошти в строки, передбачені договорами, не повернуті. Майнові права на неотриманий товар, якими володіє ПАТ КБ “Приватбанк”, не забезпечив погашення кредитів та повернення коштів до банківської установи”, – йдеться в ухвалі суду.

У результаті у 2016 році держава в особі Міністерства фінансів України з метою уникнення дестабілізації фінансового ринку мусила за рахунок бюджетних коштів у сумі 116 млрд грн здійснити націоналізацію “ПриватБанку”, що призвело до тяжких наслідків, зазначається в рішенні.

Нагадаємо, голова правління “Приватбанку” Петр Крумханзл повідомив, що майно та активи колишніх акціонерів “Приватбанку” залишаються заблокованими рішенням суду.

Член Ради НБУ Василь Фурман розповів, що колишні акціонери “ПриватБанку” – Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов – навіть не оскаржували ту доказову базу щодо своїх шахрайських дій, тому в України є всі шанси виграти суд проти олігархів у справі “ПриватБанку”.

Ціна позову державного “ПриватБанку” в Лондонському суді до колишніх акціонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова зросла до близько 3 мільярдів доларів.

Як повідомлялося раніше, Петр Крумханзл, Голова Правління Банку, заявив: “Зрозуміло, що суддя не сумнівався в тому, що колишні акціонери є відповідальними за багатомільярдні шахрайські дії в Банку. Ми будемо продовжувати повернення цих коштів за допомогою судового процесу в Лондоні та віримо, що англійський суд, в кінцевому рахунку, здійснить правосуддя між сторонами”.

Річард Льюіс, Партнер юридичної фірми Хоган Ловеллс, додав: “Це рішення охоплювало низку складних сфер права в контексті юрисдикції, які як визнав сам суддя, були далеко не простими. Неминучим є те, що ці критичні питання щодо юрисдикції, які були оскаржені Відповідачами, будуть визначені Апеляційним Судом, і ми впевнені, що вони будуть вирішені на користь Банку. Якщо, як ми очікуємо, позовні вимоги Банку в кінцевому рахунку будуть приведені до судового розгляду в Англії, той факт, що Відповідачі не намагалися виправдати документацію, що використовувалася для обґрунтування незаконного привласнення коштів, ускладнить їм захист від позовних вимог Банку по суті”.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.