Хроніка окупації. Бойовики на Донбасі використовують російську станцію постановки перешкод Р-330Ж Житель

мах

Днями в соціальній мережі були опубліковані фотографії російської станції постановки перешкод Р-330Ж «Житель», яку окупанти розмістили на полігоні Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Дідоренка. Про це у Twitter повідомив блогер Necro Mancer.

Станція перешкод Р-330Ж «Житель» призначена для вирішення наступних завдань:виявлення, пеленгування і радіозаглушення мобільних станцій систем рухомого супутникового зв’язку Інмарсат і Ірідіум;виявлення, пеленгування і радіозаглушення базових станцій систем стільникового зв’язку стандарту GSM 1900;радіозаглушення навігаційної апаратури споживачів систем супутникового зв’язку NAVSTAR (GPS).

Нагадаю, 9 липня 2015 року в ефірі телеканалу «112 Украна» мною була оприлюднена інформація аналітичного відділу ГІ «Права Справа» щодо застосування бойовиками в тестовому режимі автоматизованої станції перешкод Р-330Ж «Житель».

https://ua.112.ua/…/rosiia-testuie-na-donbasi-rez-meshkanet…

20 жовтня 2016 року європейські дипломати звернулися до делегації РФ з вимогою пояснити присутність Р-330Ж «Житель», що блокує зв’язок на підконтрольних сепаратистам територіях східної України згідно спостережень СММ.

https://www.unian.net/…/1380840-obse-obnarujila-rossiyskuyu…

8 червня 2015 року заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО) Олександр Литвиненко в ході засідання міжпарламентської ради «Україна-НАТО» підтвердив інформацію ГІ «Права Справа» про присутність на Донбасі російських комплексів радіоелектронної боротьби «Ртуть», яку аналітичний відділ організації оприлюднив ще 14 грудня 2014 року.

https://www.obozrevatel.com/…/74139-rosiya-perekidae-na-shi…

Багатофункціональний комплекс «Ртуть-БМ» – це сучасна потужна техніка, яка забезпечує захист особового складу і техніки на території до 50 га. Також серед можливостей комплексу — радіоелектронне пригнічення систем зв’язку і радіолокації. Бойовий розрахунок складає дві людини, а час розгортання комплексу не перевищує 10 хвилин.

18 березня 2018 року в ефірі телеканалу «112 Україна» мною, Снєгирьовим Д., була оприлюднена інформація аналітичного відділу ГІ «Права Справа», про тестування новітньої розробки російського ВПК РЕБ «Інфауна» в умовах реальних бойових дій на Сході України.

Комплекс радіорозвідки (РЕБ) і радіоелектронного придушення «Інфауна» створений для захисту будь-яких видів військової техніки та особового складу від мінно-вибухових пристроїв з радіовзривачем, виявлення і придушення засобів оптичного і радіозв’язку. Відмінною особливістю комплексу є застосування новітніх рішень в частині широкодіапазонної, високошвидкісної радіорозвідки і засобів, що забезпечують підвищений радіус захисту від радіокерованих мінно-вибухових пристроїв.

https://ua.112.ua/…/dmytro-sniehyrov-politychnyi-ohliadach-…

Наприкінці жовтня 2018 року місцевими джерелами аналітичного відділу ГІ «Права Справа», на території окупованих районів Луганської області, в районі Бахмутки, був зафіксований російський комплекс радіоелектронної боротьби. Інформація щодо можливого місця дислокації російського комплексу РЕБ була передана українським військовим.

26 жовтня у непідконтрольних урядові районах в районі Бахмутки, поблизу с. Хороше, безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ ОБСЄ зафіксував комплекс радіоелектронної боротьби і розвідки «Торн» збройних сил РФ і 2 БТР-80.

Фактично, Росія перетворила Донбас на випробувальний полігон для свого найновішого озброєння і відпрацьованих тактик ведення бою. Росія випробовує в Донбасі свою новітню зброю і тактику, застосовуючи техніку для створення радіоелектронних перешкод для зв’язку. Бойовики активно використовують проти ЗСУ засоби радіотехнічної розвідки (РТР) та радіоелектронної боротьби (РЕБ).

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"