Сам не гам і другому не дам. Чому Садовий і Гриценко не об'єднуються перед виборами

Вівторок, 12 лютого 2019, 05:00
Сам не гам і другому не дам. Чому Садовий і Гриценко не об'єднуються перед виборами
фото: Радіо НВ

До виборів залишилося менше двох місяців, і ніхто не знає напевне, хто на них переможе.

Сьогодні навіть складно передбачити, які саме кандидати опиняться у другому турі.

За даними свіжих соціологічних досліджень, найближчими до другого туру зараз є троє людей: Володимир Зеленський, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.

Але й інші претенденти плекають надії неочікувано увірватися до фінального етапу перегонів. Лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко точно робить все можливе для досягнення такої амбітної цілі.

Для виходу у другий тур виборів йому може забракнути власних можливостей, тому кандидат шукає підтримки інших політиків, які входять до так званої "демократичної опозиції".

Він вже встиг заручитися підтримкою лідерів різних партій, які не мають шансів на самостійне проходження до Ради. Це – партія "Хвиля", Європейська партія, "Альтернатива". Однак, якщо Анатолій Степанович серйозно збирається вигравати, йому конче необхідні "важковаговики".

В ідеалі він мріє, щоб його підтримали одночасно музикант Святослав Вакарчук та мер Львова Андрій Садовий.

З Вакарчуком ситуація взагалі кумедна – за його прихильність борються ледь не всі штаби. Але це боротьба за Вакарчука без Вакарчука.

На виборах у березні музикант, скоріш за все, обере для себе роль виборця, а не агітатора.

Тож з наближенням до фінішної прямої команда Гриценка намагається зробити останній ривок, щоб переманити на свій бік хоча б Садового.

І, як виявилося, такі потуги не є безпідставними.

"Українська правда" дізнавалася, чи може хтось із пари Гриценко-Садовий знятися з перегонів на користь іншого.

Стати на один рівень

Восени Андрій Садовий серйозно взявся готуватися до президентських виборів як важливого етапу для виборів до Ради.

Він зібрав виборчий штаб, запустив власний влог у Youtube, розвісив білборди з агресивним написом "наступ", не пояснивши, хто і куди має наступати.

Його депутати з фракції "Самопоміч" їздили по регіонах, зустрічалися з партактивом, щосили агітували за Андрія Івановича.

Задля посилення своїх позицій Садовий приєднав до лав "Самопомочі" партію ДемАльянс, яка не має навіть 1% підтримки.

Злиття ДемАльянсу з "Самопоміччю" – це демонстрація, що мера Львова буцімто готові підтримувати молоді й активні політики, як-от Василь Гацько.

Реклама:

Йшли місяці, але рейтинг Садового майже не рухався та коливався у межах 3% серед тих, хто вже визначився зі своїм вибором.

Щоб підтягнути свою кандидатуру на вищий щабель, Садовий почав тролити Юлію Тимошенко закликом знятися з виборів на його користь.

Звісно, такі заяви мера Львова можуть здатися божевіллям, але це класичний технологічний хід – такими словесними маневрами він намагається хоч трошки наблизитися до електорального рівня Тимошенко.

Депутатів фракції "Самопоміч" досить серйозно бентежить така слабка підтримка їхнього лідера серед виборців.

За великим рахунком, під питанням стоїть проходження "Самопомочі" до наступного скликання Ради.

Парламентарі не під запис діляться з УП невдоволенням стосовно кампанії Садового.

"Вона не розкрита і не активна. Ніхто не розуміє, що означає "Наступний" чи "Саме зараз", – скаржиться один з депутатів "Самопомочі" на гасла бордів Андрія Івановича.

Частина фракції Садового вважає, що для подальшого існування їхньої сили у великій політиці їм таки варто об'єднуватися з Гриценком і вже зараз вибирати єдиного кандидата в президенти шляхом відкритих праймеріз.

Такі доводи не сприймає львівське крило "Самопомочі", тобто найближче коло мера Львова, куди входить, зокрема, лідер цієї фракції Олег Березюк.

"Хто сказав, що ми маємо підтримувати іншого кандидата? У нас є свій! Ви дивитеся на соціологію, але вибори це не просто механіка і цифри, це метафізика. Хто міг передбачити, що Трамп стане президентом США? Хто вірив, що "Самопоміч" набере на виборах 2014 року 11%?" – агресивно відстоює свою позицію лідер фракції "Самопоміч" Березюк у розмові з УП.

Але Березюк не згадує про домовленості з "ДемАльянсом", які мер Львова брав на себе ще у жовтні.

У розпорядження УП потрапила непублічна угода "Самопомочі" та "ДемАльянсу" про політичний союз, яку Садовий та Гацько підписали в жовтні минулого року.

В одному з пунктів документу чорним по білому написано: сторони зобов'язуються підтримати єдиного кандидата в президенти від демократичних сил. Логіка проста – у президенти йде лише той, хто матиме найбільші шанси потрапити до другого туру, згідно з соцдослідженнями.

Ці дослідження мають провести одразу чотири соціологічні групи: фонд "Демініціативи" ім. Кучеріва, КМІС, агенція "Фама" та група "Рейтинг".

Опитування відбуватиметься з 1 по 14 лютого.

Часу на визначення єдиного кандидата не так вже й багато – ЦВК дозволяє зареєстрованим учасникам виборчої гонки зняти свою кандидатуру до 8 березня включно.

У розмові з УП керівник штабу Садового Олег Лаврик зробив вигляд, що не знає описаних нами домовленостей між Гацьком та Садовим.

"У вас є така угода? Можете нам скинути?" – віджартовуючись, заперечував він.

На запитання, чи соціологічні групи вже проводять опитування виборців, про яке ми згадували вище, Лаврик відповів: "Ні, ми його не збираємося проводити".

Реклама:

Андрій Садовий проігнорував наші запитання у WhatsApp-переписці щодо цієї угоди. Василь Гацько взагалі відмовився спілкуватися з кореспондентом УП.  

Ще на початку листопада минулого року один з керівників "ДемАльянсу" у приватній розмові з автором цих рядків пояснював важливість їхньої угоди із "Самопоміччю" саме умовою, що Садовий зобов'язується домовитися з Гриценком по єдиному кандидату.

Тепер у цій ситуації найсмішніше те, що навіть депутати "Самопомочі" не розуміють, чи врешті збирається Андрій Іванович виконувати домовленості з Гацьком.

"Наші кажуть "да-да". Але водночас ніхто нічого не робить. Об'єднання – це ж не просто взяти і підписати документи. Треба вже замовляти соціологічні заміри, розробляти варіанти документів, думати, що ми даємо і що ми отримаємо", – розповідає про внутрішню кухню джерело в "Самопомочі".

Можливо, небажання Садового зніматися з президентських виборів на чиюсь користь може не стосуватися впертості чи львівських хитрощів.

"Об'єднання залежить від багатьох факторів. Можу сказати, що консультації йдуть, є дискусії, все досить непросто. Нам, наприклад, не зрозуміло, за якими принципами віддаються в управління обласні штаби "Громадянської позиції". Ось людям Корбана віддається все в Дніпрі, люди на місцях нам це підтвердили. Це велике питання до принципів і цінностей", – пояснює острахи штабу Садового депутат "Самопомочі" Роман Семенуха.

На Бога надійся, а сам не зівай

Із середини січня справи Анатолія Гриценка значно покращилися – тепер у нього повноцінно працює виборчий штаб, кандидат у президенти почав з'являтися у прайм-таймі телеканалів ICTV та 1+1, до яких ще недавно не мав жодного доступу.

Буквально півроку тому Гриценко навіть відмовлявся спілкуватися з журналістами 1+1, мовляв, власник цього телеканалу Ігор Коломойський "вбив" рейтинг його партії у 2014 році.

Та, схоже, прикрі спогади залишилися у минулому.

Найближчим часом у своїй передвиборчій агітації Анатолій Степанович робитиме акцент на об'єднанні всіх здорових неолігархічних сил навколо себе.

Цей меседж його штаб спеціально виділяє для того, щоб переконати виборців, що Гриценко може справді виграти, адже його підтримують інші політики. За останніми соцдослідженнями, лише 2% українців вірять у перемогу цього кандидата, при цьому Гриценка готові підтримувати більше 8% виборців, які вже знають, за кого голосуватимуть.

Читайте також:

Майже єдиний кандидат. Як Гриценка висунули в президенти без Садового і Вакарчука

Чумацький шлях. Як Гриценко змінює свій виборчий штаб

Готовність №1. Штаби кандидатів у президенти

Та, щоб подолати зневіру, Анатолію Степановичу замало красивих гасел чи реклами – йому критично важлива підтримка Садового.

"Наша соціологія показує, що у нас зараз 8% підтримки. У Садового лише 2%. Але якщо Садовий таки підтримає Степановича, наш рейтинг одразу зросте до 12%, тому що спрацює ефект синергії", – ділиться з УП закритими розрахунками джерело в команді лідера "Громадянської позиції".

Оскільки з синергією Садового все досить складно, Гриценко почав шукати альтернативну підмогу.

За даними УП, на цих виборах йому допомагають як мінімум двоє людей, які можуть здивувати виборців чесного кандидата.

Це бізнесмени Геннадій Корбан та Михайло Бродський.

Одразу четверо не пов’язаних між собою співрозмовників повідомили УП, що колишній заступник губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського Корбан повністю організовує кампанію Гриценка у Дніпрі та області.

"Гєна займається там усім. Він навіть рекламу по Дніпру розміщує на своїх об'єктах", – розповідає одне з наближених до Корбана джерел.

Реклама:

Громадський рух "Чесно" раніше описував дивну історію про заміщення величезного банеру партії "Укроп" на Гриценка на будинку в Дніпрі навпроти будівлі обласної ради, який пов'язують з Корбаном.

УП звернулася по офіційний коментар до Геннадія Корбана щодо його ролі у кампанії Гриценка. Бізнесмен прочитав наше повідомлення, залишивши його без відповіді.

Так само джерела переконують, що Гриценку симпатизує Михайло Бродський.

Три співрозмовники в оточенні кандидата у президенти запевняють, що Бродський не входить у їхній передвиборчий штаб і не займається жодними оперативними питаннями.

Його роль у кампанії описують виключно як "радника", який "контактує з усіма олігархами", на відміну від Анатолія Степановича.

Сам Гриценко не захотів пояснити УП інформацію про допомогу на виборах Корбана і Бродського.

"Чутки не коментую. Штаб ми вам представили", – відписав у WhatsApp кандидат у президенти журналісту УП.

***

Як Садовий, так і Гриценко точно не хочуть, щоб до влади прийшла Юлія Тимошенко чи залишився Петро Порошенко.

Вони обоє чудово розуміють, що за таких обставин найближчі п'ять років нічого доброго їм не світить.

Андрію Івановичу не дадуть вистрибнути за межі Львова, а Анатолій Степанович назавжди залишиться "першим непрохідним".

Хронічна недовіра Садового з одного боку та егоїзм Гриценка з іншого не дозволяють цим політикам стати в один стрій у боротьбі з серйозними супротивниками.

Через це вони повільно і системно забивають одне одного.

Роман Кравець

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді