А що там у ПП

Православна Церква України (ПЦУ) — це єдина по-справжньому канонічна православна Церква в Україні. Всі інші або єретики, як Московський Патріархат (себе вони називають УПЦ), або звичайні схизматики.
Кожного дня Московська Церква та її частина в Україні («УПЦ") вигадують усе нові й нові звинувачення проти Православної Церкви України. Але серед цих звинувачень немає
жодного правдивого аргументу.
Ми спробували зібрати ці наклепи та спростувати їх.

1. Кажуть Томос несправжній. "Турецький патріарх" (Варфоломій) порушив усі канони, коли видав Томос ПЦУ.
Неправда.
По-перше, немає "турецького патріарха", є Константинопольський Патріарх Варфоломій, який має найвищу честь серед православних ієрархів, що ніхто не скасовував. Він — доктор канонічного права, один з найкращих у світі. Томос виписаний бездоганно з точки зору церковних канонів. Цей Томос підписаний всіма членами Синоду Вселенського Патріархату і ні в кого немає заперечень проти нього.

2. Кажуть що для надання автокефалії потрібна згода всіх помісних церков.
Неправда. Історично автокефалію надавав одноосібно Вселенський Патріарх, а потім її визнавали всі інші Церкви. Надання автокефалії консенсусом мало обговорюватися на Всеправославному Соборі у 2016 році, але РПЦ сама його проігнорувала і це правило не було прийняте.

3. Кажуть що ПЦУ — це "узаконення розколу"
Неправда. Українські церкви ніколи не були розкольниками, ніколи не порушували канонів. Просто завжди історично так було, що кожна нова Помісна Церква спочатку не визнавалася іншими. Найдовше (141 рік) не визнавалася саме Московська Церква. А потім, лише коли Борис Годунов ув'язнив Константинопольського Патріарха, та силоміць примусив його підписати патріаршу грамоту, московську церкву стали визнавати інші.

4. Кажуть що УПЦ московського патріархату вже має свій Томос і ніякий інший їй непотрібен. Це і є українська церква.
Неправда. В Статуті УПЦ (мп) чітко прописано, що вона є невід'ємною частиною РПЦ, тобто вона є церквою-агентом країни-агресора, та, згідно нещодавно прийнятому Закону України, підлягає перереєстрації як російська церква. Єдиний "томос", яким може похвалитися РПЦ — це грамота від Сталіна.

5. Кажуть що ПЦУ — це політичний проект.
Неправда. Немає жодної Православної Церкви у світі, яка б стала незалежною без допомоги політиків. Починаючі від імператора Костянтина. (Роль Годунова у становленні РПЦ тут вже згадувалася). На відміну від інших керівників православних Церков Путін у Росії зробив церкву ще однім міністерством і вона виконує всі його забаганки, у тому числі і в Україні.

УПЦ МП — це всього-на-всього філія РПЦ в Україні, вона відстоює інтереси країни-агресора і своїми наклепами служить не Богові, а ворогам Христа. Але ми покликані викривати брехню та іти за правдою, нести Слово Боже та Істину.