Справа Гандзюк як подразник виборчої кампанії: затримання, побиття, вибачення та інше “***дство”

 

Виступи активістів групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” на зібраннях кандидатів у президенти Юлії Тимошенко та Петра Порошенка в суботу, 9 лютого, в Києві завершилися блокуваннями, побиттями й затриманнями. При цьому “за Тимошенко” поліцейські спецпризначенці билися ногами й обзивали затриманих “бандерами”. Наступного дня керівникові ГУ НП довелося вибачатися за це.

Після того, як усіх відпустили, громадські активісти влаштували нову акцію – з обмальовуванням паркану заміської резиденції міністра Авакова. У відповідь глава МВС назвав дії протестувальників “політичним замовленням” і “бл*ядством”, а поліція Києва оголосила про три відкриті кримінальні провадження, зокрема через “захоплення державних будівель”.
Здогадно, Арсен Аваков “засвітив” свою виборчу ставку на виборах, і це не президент Порошенко.

Активісти оголосили про винагороди в розмірі 500 доларів тим, хто надасть інформацію про особи  “беркутівців”, які влаштували побиття під Подільським райвідділком. Також група “Хто замовив Катю Гандзюк?” анонсувала нові протестні виступи на передвиборчих акціях лідерів президентських перегонів.

Новинарня” узагальнює київські події суботи й ранку неділі.

Заблокований одиночний протест на зборах із Порошенком

Штаб Тимошенко звинувачує у “провокаціях” конкурентів зі штабу Порошенка, хоча група “Хто замовив Катю Гандзюк?” проводить свої протестні акції на заходах обох кандидатів у президенти. Ідеться про заклики усунути з посад Владислава Мангера (голова Херсонської обласної ради, ВО “Батьківщина”), Андрія Гордєєва і Євгена Рищука (голова і заступник голови Херсонської ОДА, Блок Порошенка) – батько вбитої громадської діячки Катерина Гандзюк Віктор Гандзюк називає їх причетними до покриття замовників розправи над дочкою.

Так, у суботу на форумі “Відкритий діалог” у київському Палаці спорту, де виступав петро Порошенко, активіст Микола Виговський намагався підняти плакат з прізвищами Гордєєва і Рищука. Виговський був вдягнутий у футболку з написом “Хто замовив Катю Гандзюк?” Активіста заблокували працівники охорони.

“Прийшов у футболці “Хто замовив Катю Гандзюк?”, але вона була під одягом. Вже через три хвилини обабіч мене всілося двоє охоронців з навушниками. Не давали під час виступу Порошенка ані встати, ані підняти плакат – блокували, тримали за руки, хапали за плечі. Я намагався їх сфотографувати на телефон, у мене його відібрали. Пізніше обступили, не давали пересуватись вільно”, – розповів виданню “Інсайдер” Микола Виговський.

Як інформувала “Новинарня“, раніше акції групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” відбувалися також на тлі висування Петра Порошенка в президенти та під час подачі ним документів у ЦВК.

“Лягай, бандеро” та інші моменти затримання й побиття

Того ж дня, в суботу, на Контрактовій площі відбувався мітинг за участю Юлії Тимошенко. Ще до його початку (призначеного на 14:00) правоохоронці затримали активістів із плакатами кампанії “Хто замовив Гандзюк?”

Як розповів координатор руху “С14” Сергій Мазур, затриманим пояснили, нібито вони підходять під орієнтування щодо розшукуваних осіб.

Водночас журналіст Стас Козлюк із посиланням на заяви поліцейських сповістив, що ті “затримували, щоб не було провокацій”.

Прес-служба ГУ Нацполіції Києва повідомляла, що в Подільському райвідділку затримано групу осіб, в яких виявили “зеленку, газові балончики та ножі”. Окрім того, у активістів були закриті обличчя. Тому їх доправили у відділок для “встановлення анкетних даних та надання пояснень”.

Невдовзі затриманих відпустили. Проте вони заявили, що поліція не віддала їм рюкзаки та інші особисті речі.

Звільнені активісти та їхня група підтримки на чолі з лідером “С14” Євгеном Карасем під Подільським ВП почали вимагати повернути речі. Вони скандували: “Поверніть крадені речі!”

Проте поліцейські взялися силою витискати протестувальників із приміщення відділку, застосовуючи газ. Активісти намагалися протистояти цьому.

На відео зафіксовано побиття активістів. Зокрема, видно, як поліцейський б’є людей ногами.

Кадр відео

Невдовзі у приміщення увірвалися поліцейські з полку особливого призначення в повній амуніції. Застосувавши кийки та силу, вони виштовхали присутніх назовні та поклали на асфальт біля ґанку.

На відео чути, як спецпризначенці кричать російською: “Ложись, бендера!” та нецензурно лаються.

Поліція Києва пізніше уточнила, що затримано близько 40 осіб, у яких зокрема знайшли “наган”. Також у затриманих забрали п’ять туристичних ножів, три газові балончики (один із них – із символікою “С14”) та пристрій для відстрілу гумових куль.

Крім представників “С14”, ЗМІ називають серед затриманих представників організацій “Традиції і порядок” та інших “невідомих патріотів”.

Активісти пояснили пресі, що “наган” – цілком легальний, це макет, стартовий револьвер, а не бойова зброя.

Фото: ФБ Сергій Князєв

Поліцейські назвали дії активістів у Подільському ВП “штурмом” райвідділу поліції.

Відтак поліція Києва оголосила про три кримінальні провадження – за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (Захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

Голова Нацполіції Сергій Князєв згодом заявив, що “троє поліцейських потрапили до лікарні з хімічним опіком очей”.

Самі протестувальники зазначили, що кількість затриманих була менша за 40. Станом на 18-ту годину багатьох уже відпустили.

“Адвокатів одразу не допустили, мурижили майже годину. Повідомляли різні підстави затримання – спочатку, що затримали через “дрібне хуліганство”, потім – що затримали в порядку 208-ї статті (на місці скоєння кримінального злочину), потім казали, що просто перевірять по базі і відпустять. Поліцейські з управління виглядали розгубленими і при відборі пояснень постійно уточнювали у активістів, аби ті не забули вказати у свідченнях, що затримання проводили не поліцейські Подільського відділку, а ті, хто прибув на підсилення”, – розповів “Інсайдеру” адвокат Віталій Коломієць.

На уточнювальне запитання, хто прибув на підсилення, Коломієць відповів: “Беркут”.

Захисник також розповів, що принаймні частина затриманих не перебувала у відділку в момент протистояння, а підійшла під вхід в розпал затримання, і вони були затримані із застосуванням сили безпідставно, “попавшись під гарячу руку”.

Крім затриманих і адвокатів, у відділку перебували народні депутати Оксана Корчинська та Ігор Луценко, які вимагали відпустити протестувальників.

Також “Інсайдер” інформував: щонайменше четверо осіб з числа затриманих було відправлено у лікарню під конвоєм.

Поширено фото один із затриманих, який був побитий під час протистояння в Подільському ВП НП. Це Ростислав Козик.

Ростислав Козик. Фото: Інсайдер

Він та ще один учасник акції мали пошкодження на обличчі. Козику після затримання надавали першу допомогу лікарі швидкої.

Невдовзі по 21-й годині стало відомо, що з райвідділу відпустили останніх затриманих. Про підозри нічого не повідомлялося.

Раніше ЗМІ інформували, що поліція готувала групу активістів до відправки в ізолятор у порядку статті 208 (затримання на місці кримінального злочину), але було винесено постанову про скасування цього затримання.

Адвокат Масі Найєм, присутній у ВП, розповів у соцмережі: “Поліція винесла постанови про звільнення затриманих у порядку ст. 208 КПК за фактом можливого порушення ними ч. 4 ст. 296 ККУ. Підстава – не здобуто достатніх доказів у вчиненні особами зазначеного кримінального правопорушення, в зв’язку з чим їм не були вручені підозри і не будуть вручені станом на час фактичного затримання. Зазначається, що необхідно провести низку слідчих дій, які не можуть бути виконані протягом 24 годин.
Згідно з ч. 2 та 3 ст. 278 КПК, підозра вручається особі не пізніше 24 годин з моменту її затримання; якщо особі не вручено повідомлення про підозру після 24 годин з моменту затримання, така особа підлягає негайному звільненню”.

Водночас активісти повідомили “Інсайдеру”, що по приземленню в аеропорту “Бориспіль” був затриманий один з активістів кампанії “Хто замовив Катю Гандзюк?” Назарій Кравченко.

Читайте також:
Від Сашка Білого до Гандзюк.
Паркан вілли Авакова в Італії завішали портретами вбитих активістів

На нечисленному мітингу Тимошенко таки підняли банер про Гандзюк

Активісти, які уникнули затримання на Контрактовій площі, під час мітингу Юлії Тимошенко розгорнули банер великий банер “Вибачте, так а хто замовив Катю Гандзюк?”, відомий ще з серпневого футбольного матчу “Динамо” – “Славія”.

Оскільки мітинг зібрав лише кілька сотень учасників, транспарант було добре видно навпроти трибуни (збоку від Гостиного двору).

Плакат одразу заступили близько десятка осіб із символікою “Поліція діалогу”.

Фото: Інсайдер

При цьому від діалогу вони відмовлялися, так само не хотіли відійти і закривали собою банер під час виступу Тимошенко.

За фактом дій поліції порушено провадження про “перевищення”

Прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила, що одним з департаментів Генеральної прокуратури розпочато кримінальне провадження за наслідками дій поліцейських.

“Внесено до ЄРДР відомості про скоєння працівниками правоохоронних органів кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень)”, – написала вона у “Фейсбуці”.

Сарган зазначила, що біля приміщення Подільського управління поліції ГУ Нацполіції в м. Києві працівники поліції, перевищуючи свої службові повноваження, спричинили тілесні ушкодження мітингувальникам.

Провадження почав “департамент організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних ДБР, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях”.

Увечері з’явилося повідомлення також Державного бюро розслідувань.

“Слідчі центрального апарату ДБР розслідують можливий факт перевищення влади працівниками Національної поліції […за фактом подій] біля приміщення Подільського управління Нацполіції у м. Києві.

Процесуальне керівництво кримінального провадження здійснюється Департаментом організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних справ підслідних ДБР.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом скоєння працівниками поліції кримінального правопорушення за ознаками  частини 2 статті 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством).

Активісти знову розписали паркан Авакова

Після 21-ї години група активістів приїхала до “Фортеці” Авакова – спеціального об’єкта Міністерства внутрішніх справ України на вулиці Вишгородській, яку називають резиденцією глави МВС.

Як і після акції “Ніч на Банковій”, протестувальники обписали паркан гаслом “БЮТ замовив Гандзюк?” та ін., розклеїли на воротах та огорожі плакати, запалили піротехніку.

“…Нагадали Арсену Борисовичу, що є і його вина в тому, що справа Катерини Гандзюк досі не розслідувана. І що саме він сьогодні вчергове забув, з ким насправді мають боротись правоохоронці, а кого мають захищати”, – пяснили учасники групи.

Активісти пропонують винагороду за особи “беркутів”, які знову їх б’ють

Громадський діяч, засновник фонду “Народний тил” Роман Сініцин у соцмережі оголосив про премію в розмірі півтисячі доларів тому, хто надасть інформацію про поліцейського-спецпризначенця, який бив ногами активістів у Подільському райвідділку. Також шукають дані про всіх силовиків – учасників затримання 9 лютого.

“Окей, гайз, без жартів. 500 доларів американських за цього у***ана “Я свой, я с розыска”. ПІБ, посада, домашній адрес, сім’я. По 50 – за кожного “беркутьонка” з ППОП Київського, хто там брав участь. ПІБ, посада, домашній адрес, сім’я.
Будем по-іншому робить. В лічку. Подяки прилетять в приват\монобанк”, – написав Сініцин у “Фейсбуці” 10 лютого.

Він оприлюднив скріншот відео з моментом побиття.

“Цікавимося як громадяни. Персональних даних не збираємо.  Хочеться привітати дружин правоохоронців з 8 березня.
Все в рамках “журналістського розслідування”, – пожартував він.

Аваков пише про “бл*дство”, керівник поліції Києва вибачається

Увечері 9-го і вранці 10 лютого суботі події прокоментували очільники МВС і поліції України й Києва.

Найвищі чини акцентували на нібито політичних мотивах у діях активістів. Зокрема, голова Нацполіції прирівняв виступи учасників “Хто замовив Гандзюк?” до дій провокаторів на передвиборчих мітингах у регіонах.

 

Сергій Князєв,
голова Національної поліції України:

– …Субота. Київ. Затримуємо молодь на Подолі. Повторюємо: радикалізація виборців, прихильників — це не демократичні засади.

Спроба штурму відділку поліції — кому це треба? Для кого ця картинка?! Сприймаємо адвокатів, правозахиснків, усі цивілізовані засоби захисту, але не такі передвиборчі методи.

Результат при «звільненні» 15 патріотів — поліція затримує 40 «визволителів». При них — ножі, пістолети, газ, кастети. Що в цьому демократичного? Троє поліцейських потрапили до лікарні з хімічним опіком очей.

Бердянськ — флакон зеленки. Новомосковськ — 10 літрів зеленки… Відстань між подіями 10 днів. Що далі? Сьогодні зеленка, завтра – сірчана кислота…

Будемо діяти законно, адекватно, але безкомпромісно.

 

Арсен Аваков,
міністр внутрішніх справ України:

– Мені подзвонив один товариш – це, каже, свавілля, чому поліція виводить з мітингу кандидата Х. людей? Вони ж просто стоять і не нападають поки ні на кого… Обурюється. А нічого, що в кишенях у тих, хто “просто стоїть” за дорученням одного штабу проти іншого – фінка і кастет з петардою, газ-черемха і флакони із зеленкою?

А де та межа, і хто її визначає – коли замість зеленки обливають опонента кислотою? Хто відповість, озброюючи молодика з наказами «побузити у опонента із зеленкою” – хто відповість, якщо буде сірчана кислота замість зеленки?! “Ексцес виконавця”, скажете?.. Хто визначає цю межу? Битюг із натягнутою шапкою на очі? Ряджені в камуфляж дешевки, що ніколи не були на фронті?

Це робота штабів така? Розмотувати донезмоги спіраль ненависті в суспільстві?.. Ні, це не вирішити ні законами, ні поліцією – зупинити цей кураж взаємної неповаги й ненависті можна тільки совістю і відповідальністю. Подумайте ж, нарешті, про країну, а не політ кар’єри себе коханого.

Штаби політиків! Адже це ви, які називають себе чесними і прекрасними, посилаєте бойовиків один на одного, платите за це брудні гроші… А при світлі дня – в підсумку ми зустрічаємося з респектабельними, шанованими людьми з політичних штабів, які дають команди і наймають людей робити ниці вчинки!
Ці люди ходять поруч із нами, вітаються, посміхаються і… посилають до опонента – ображати, кидати в тисячний натовп петарди (мається на увазі інцидент на недавньому мітингу Тимошенко в Білій Церкві. За оцінками БЮТ, за цим нібито стоїть СБУ, – “Н”), обливати хімікатами, брехати і гнати спіраль ненависті…

Це не політика і не виборча компанія – це бл*дство. Так ми не отримаємо адекватну владу – ми отримаємо владу бл*дську, на новому витку ненависті, нездатну до творення, а здатну тільки до ненависті.

 

Андрій Крищенко,
голова ГУ Нацполіція Києва

На брифінгу 10 лютого керівник поліції Києва Андрій Крищенко сказав, що вибачається за правоохоронця, який вигукнув “Лягай, Бандеро” під час суботнього затримання активістів біля Подільського райвідділку.

“Я особисто вибачаюсь за дії цього працівника, вважаю це неприпустимо. Ці працівники будуть покарані. Нам є над чим працювати. Мені особисто соромно”, – заявив Крищенко, якого цитує “Громадське”.

“Цей працівник буде покараний. Нам є, над чим працювати”, — зазначив голова ГУН НП.

Він додав, що не може розголошувати імен правоохоронців-порушників, оскільки триває досудове розслідування, і що випадок кожного правоохоронця будуть розглядати окремо.

Наразі жоден з працівників поліції не відсторонений.

За словами Крищенка, рішення щодо дій правоохоронців має виносити Державне бюро розслідувань.

Він також додав, що розуміє “всі історичні події”, які відбуваються наразі в Україні.

 

Артем Шевченко,
речник МВС

“Учасників мирної акції «Хто замовив Катю Гандзюк?» поліція не затримувала, плакати не вилучала і жодним чином не перешкоджала. Затримана були група, яка прикривала свої обличчя шарфами і при перевірці якої були виявлені газовий балончик і ніж”, — сказав “Громадському” речник МВС Артем Шевченко.

 

Висновок: ставка Авакова на Тимошенко

Учасник акцій 9 лютого Сергій Стерненко із суботніх подій зробив висновок: “Арсен Аваков явно зробив ставку на Юлію Тимошенко на виборах. І сьогодні його “мусора” вислужились. Спочатку незаконно затримали активістів, що прийшли на акцію “Хто замовив Катю Гандзюк?”, а потім побили і затриманих, і тих хто прийшов до них. Паралельно якийсь “мусор намагався забрати банер з Катею, щоб той не мозолив очі Тимошенко. Допомагали йому тітушки імені Юлії Володимирівни”.

Згадавши випадок із плакатом на форумі Порошенка, Стерненко констатує: “Страх перед плакатами нині сильніший за страх перед Законом”.

“Обидва кандидати в врезиденти валяться на питанні, скільки ще вони будуть тримати в соратниках замовників вбивства Катерина Гандзюк. І тому вони просто ігнорують протести. Обидва бояться незручних питань і роблять вигляд, що нічого не чують та не бачать.
“Але ми все розуміємо. І запитуватимемо далі. Бо не можна безкарно замовити вбивство людини. А ті, хто покривають замовників, прирівнюються до спільників”, – резюмував Стерненко.

підготував: Дмитро Лиховій

https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko/posts/2090669161020886

Читайте також:
“Є інші знімки – рани на все тіло…” Батько Гандзюк показав фото дочки з лікарні

Як інформувала “Новинарня“, 28 січня на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради херсонський лікар Віктор Гандзюк виступив зі зверненням, у якому назвав імена держчиновників і політиків, які, на його думку, можуть бути причетні до замовлення вбивства його доньки – громадської діячки Катерини Гандзюк, радниці мера Херсона.

Віктор Гандзюк стверджує, що кримінальник Олексій Левін (колишнє прізвище – Москаленко, прізвисько Москал), якого підозрюють у замовленні розправи над Катериною, пішов на це “з будівлі Херсонської ОДА”, співпрацюючи також із головою облради, керівником місцевої “Батьківщини” Владиславом Мангером.

Я знаю тільки одне: коли підозрюваний в організації вбивства, кримінальний авторитет, який нещодавно вийшов із тюрми, співпрацює з головою Херсонської обласної ради, партійцем партії “Батьківщина” Владиславом Мангером, коли кримінальний авторитет тісно співпрацює з головою Херсонської ОДА, партійцем Блоку Петра Порошенка Андрієм Гордєєвим, коли кримінальний авторитет тісно співпрацює з заступником Гордєєва – Євгеном Рищуком, ці люди мають зникнути з політичного горизонту. Вони скомпроментовані назавжди”, – заявив Віктор Гандзюк.

“Я хочу, щоб кожен, хто знав Катю, кожен, хто чув про Катю, кожен, хто співчував їй, кожен, хто любив її та підтримував її боротьбу, зрозумів, що для мене, батька Катерини, вже немає різниці між замовниками та тими, хто їх весь цей час покривав”, – наголосив батько Гандзюк.

Після виступу Віктора Гандзюка учасники групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” закликали проводити публічні акції проти Мангера, Гордєєва і Рищука на заходах політичних сил, до яких вони входять.

Читайте також:
Луценко знає, хто замовив Гандзюк. Із Шереметом і Гонгадзе важче

31 липня громадську діячку, радника мера Херсона, друга й автора “Новинарні” Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля будинку в Херсоні.
Після майже трьох місяців боротьби за життя вона померла в Києві 4 листопада.

У Каті були хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня майже 40% тіла – рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока, волосяного покриву голови. Зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Сама Гандзюк не довіряла слідству ГУ НП Херсонщини, яке, на думку Катерини, може бути причетне до організації нападу.
Катерина опонувала як проросійським силам, сепаратистам на півдні України, так і багатьом представникам влади, зокрема МВС і поліції.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”. Дівчині надали державну охорону.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили десятки операцій з пересадки шкіри . Катерина відчувала сильні болі.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.

Однак надалі слідство залишалося в херсонському ГУ Нацполіції – паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк.

6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова з кримінальним минулим – суд арештував на два місяці.

Невдовзі журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі і не міг встигнути приїхати до місця замаху на Катерину; в нього на руках і ногах не було слідів від кислоти).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту. Його затримали й арештували на два місяці – це був Віктор Горбунов.

Голова НПУ Сергій Князєв 22 серпня заявив загалом про шістьох затриманих за підозрою в причетності до організації злочину.

Того ж дня стало відомо, що поліція закрила провадження щодо першого підозрюваного – Новикова, визнавши, що він до злочину не причетний.

Як з’ясувалося, п’ятеро затриманих і заарештованих у справі про напад на Гандзюк – Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін, Микита Грабчук, В’ячеслав Вишневський – херсонські добровольці Української добровольчої армії (УДА), ветерани АТО, з них двоє – орденоносці.

Читайте також:
Геращенко перепросив Новикова за “подонка”.
Та назвав “подонками і злочинцями” нових підозрюваних

За даними слідства, Горбунов під час допиту зізнався, що купував кислоту 26 липня на складі у Каховці й за це отримав винагороду від Торбіна – 300 доларів. Горбунов повідомив, що здійснити замах запропонував саме Торбін, 41-річний керівник херсонського загону УДА, колишній співробітник міліції (в підозрі вказано, що Торбін був звільнений з Суворовського РВ МВС Херсона “за зловживання службовим становищем”).

Вишневський розповів, що кожному з виконавців Торбін запропонував по 500 доларів. Поки Вишневський і Васянович чатували, Грабчук підбіг до жертви і облив її кислотою.
Журналісти на суді помітили на обличчі Грабчука рану, схожу на хімічний опік.

Наразі лише Торбін відмовляється визнавати провину й говорити про замовників злочину.

Як розповідав генпрокурор Луценко, Торбін “узяв тайм-аут”, але його допитає СБУ.

Васянович, Вишневський, а з 16 жовтня – і Горбунов за рішеннями суду та прокуратури вже відпущені з СІЗО під домашній арешт.

Під арештом залишаються Торбін і Грабчук.

Торбіна перевезли в Київ – у слідчий ізолятор СБУ.

Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

У перший день роботи нової сесії Верховної Ради у вересні під парламентом провели фаєр-шоу із питанням “Хто замовив Катю Гандзюк?”

27 вересня відбулася масова акція “Мовчання вбиває. Ніч на Банковій” – із вимогами результативного розслідування замахів та нападів на громадських активістів, яких від початку 2017 року вже понад 55. Багато з них мають ознаки замовних (як і напад на Гандзюк) – але жоден замовник не знайдений.

Напередодні  виступу своїх соратників Катя Гандзюк записала відеозвернення з лікарняного ліжка.

За годину до акції напад на Гандзюк уперше публічно прокоментував президент Петро Порошенко.

У день смерті Катерини поліція перекваліфікувала справу про замах на Гандзюк – на закінчений злочин – за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, скоєне групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення).

5 листопада Генпрокуратура заявила про передачу всього розслідування в СБУ, щоб там встановили замовників.

Друзі Катерини Гандзюк 5 листопада видали заяву, в якій сказано, що їм відомо про посередника між виконавцями і замовником убивства – це Ігор Павловський на прізвисько “Собака”, раніше судимий помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука, екс-генерала міліції та “смотрящого” за МВС у Херсонській області.

6 листопада президент Порошенко заявив: “Навряд чи хтось більше за президента зацікавлений в розкритті цього злочину”.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в медіа “витекла частина слідства”, завдяки якому 12 людей (яких слідство розглядає як замовників) “отримали необхідну їм інформацію”.
Луценко подав заяву про відставку, але ВР її не підтримала.

Ігор Павловський визнав, що знав Торбіна і співпрацював із ним.

Активісти підпалили будинок Павловського в Херсоні та розмалювали паркан образливими гаслами.

Співробітники СБУ затримали його 10 листопада й перевезли до Києва, де суд обрав Павловському запобіжний захід – арешт до 3 грудня.

4 грудня стало відомо, що новий підозрюваний у вбивстві Гандзюк перебуває в Домінікані. Це раніше судимий Олексій Левін “Москал” (колишнє прізвище – Москаленко). СБУ оголосила його в розшук лише в січні.

Наприкінці грудня було заявлено, що слідство СБУ відпрацьовує нову версію вбивства активістки – у зв’язку з протидією Катею Гандзюк незаконній вирубці лісу на Херсонщині. Відбулися відповідні обшуки.

Щоразу слідство робило ривки у справі Гандзюк після виступів і тиску громадських активістів та ЗМІ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна