Права справа: Контрафактна горілка з території самопроголошених «республік» реалізується на територію України

мах

1 лютого прес-центр штабу ООС повідомив, що правоохоронцями було викрито злочинну схему протиправного виготовлення та подальшої реалізації на території різних областей України, а також переміщення за сприяння на даний час не встановлених осіб через лінію розмежування фальсифікованих алкогольних виробів.

Крім того повідомляється,що в ході проведення санкціонованих обшуків складських приміщень в м. Бахмут та м. Краматорськ Донецької області, було вилучено обладнання( (лінію по розливу та упакуванню фальсифікованих алкогольних виробів) та товарно-матеріальних цінностей на суму близько 1 000 000$ США.

Варто зауважити, що тема виробництва, реалізації та переміщення через лінію розмежування фальсифікованих алкогольних виробів і «кришування» цих трафіків співробітниками спеціальних служб України далеко не нова.

У 2016 році СБУ в ході проведення планової операції, яка за дивним збігом обставин співпала з аналогічною операцією спецслужб бойовиків, було припинено діяльность підпільного виробництва спирту на лінії розмежування зони АТО в смт. Новотроїцьке Волноваського району Донецької області.

У свою чергу представниками управління Служби безпеки України в Луганській області розкрито чотири підпільні цехи з виробництва неякісної горілки, проведені перевірки торгових майданчиків області.

Свого часу, аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомляв, що Луганський лікеро-горілчаний завод «Луга-Нова», у порівнянні з 2014 роком, збільшив у шість разів випуск власної продукції. Наразі підприємство випускає більше 1 мільйона пляшок алкоголю, а в довоєнний період випускало до 200 тисяч пляшок.

Горілка, яку випускає «Луга-Нова», виготовлена відповідно до ДСТУ (Державні Стандарти України).

Разом з тим, гeндиpeктop «Тaтcпиpтпpoм» (РФ) Іpeк Міннaхмeтoв, розповідаючи про збільшення у рази екcпopту горілки, називав Дoнбac у якості oднoгo з пріоритетних напрямків пocтaчання пpoдукціі. За підсумками 2015 року «Татспиртпром» став найбільшим виробником горілки в Російській Федерації і продовжував утримувати лідерство в 2016 році. У 2018 році компанія «Татспіртпром» на 13% збільшила обсяг продукції, що поставляється на експорт у порівнянні з 2017 роком. Всього за підсумками 2018 року компанія виробила 3,85 млн. декалітрів спирту і 8,8 млн. декалітрів горілки, що на 3% більше обсягів 2017 року. Виробництво іншої алкогольної продукції (крім горілки) збільшилася на 7% в порівнянні з 2017 роком і склало 974,5 тис. декалітрів.

Згідно дaних митної cтaтистики РФ, oбсяги екcпopту пивa з Рoccіі в Укpaіну збільшилися у 3,3 paзи — з 1,86 млн дo 6,06 млн дaл.

Збільшення пocтaвoк відбулося нeзважаючи нa ембapгo, яке Укpaїнa ввeлa в січні 2016 року. За оцінками експертів це стало можливим за рахунок пocтaвoк на територію самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Наведені факти збільшення обсягів реалізації лікеро-горілчаної продукції і пива російських виробників на територіях тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької областей дають підстави казати про фактичне витіснення ними продукції місцевого виробника лікеро-горілчаної продукції.

Можемо констатувати, що для «Луга-Нова» втрачений сегмент так званого «внутрішнього ринку», компенсується за рахунок реалізації контрафактної продукції на території України.

ГІ «Права Справа» звертається до правоохоронних органів і спеціальних служб України з вимогою перевірити інформацію щодо можливого постачання з території самопроголошених «республік» на територію України лікеро-горілчаної продукції під маркою відомих українських виробників.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"