Суд змусив «Нафтогаз» заплатити майже 100 млн грн компаніям Коломойського

Суд змусив «Нафтогаз» заплатити майже 100 млн грн компаніям Коломойського

Крім того, «Нафтогаз» буде зобов’язаний відшкодувати 12 млн грн судових витрат

Суд змусив «Нафтогаз» заплатити майже 100 млн грн компаніям Коломойського
Фото: УНІАН

Наприкінці 2019 року Лондонський міжнародний арбітражний суд виніс друге проміжне рішення у справі між НАК «Нафтогаз України» і кіпрськими акціонерами ПАТ «Укрнафта» Ігоря Коломойського – йдеться про юрособи Littop Enterprises Ltd, Bridgemont Ventures Ltd, Bordo Managament Ltd, Balliotti Enterprises Ltd і Renalda Investments Ltd.

Згідно з рішенням, «Нафтогаз» повинен виплатити кіпрським акціонерам 2,712 млн фунтів (97 млн грн) в якості компенсації, передає Економічна правда.

Навесні минулого року Лондонський арбітраж прийняв т. зв. перше проміжне рішення, яким частково скасовувалася акціонерна угода, підписана в 2010 році «Нафтогазом» і кіпрськими компаніями.

Зокрема, було скасовано статтю 9 угоди в частині, що стосується обрання голови правління «Укрнафти» із запропонованих міноритаріями (компаніями Коломойського) кандидатів.

Також Лондонський суд скасував положення, яке передбачало за міноритарними акціонерами «Укрнафти» право на призначення 5 з 11 членів наглядової ради компанії (при кворумі в 8 членів НР).

Відповідно до «другого проміжного рішення», «Нафтогаз» зобов'язаний також сплатити арбітражні витрати у розмірі 350 тисяч фунтів (12 млн грн).

За даними ЕП, з моменту винесення другого рішення «Нафтогаз» розглядав можливість його оскарження, але юридичних підстав для цього знайдено не було.

Як повідомляла ЕП, влітку 2015 року міноритарні акціонери «Укрнафти» подали позов до Лондонського суду з вимогою зобов'язати «Нафтогаз» дотримуватися умов підписаної між ними акціонерної угоди.

Головною з умов цієї угоди було те, що глава правління «Укрнафти» повинен обиратися з числа кандидатур, запропонованих міноритаріями.

«Нафтогазу» належить 50%+1 статутного фонду ПАТ «Укрнафти». Згадані вище міноритарні акціонери разом володіють 42% акцій компанії.

Раніше повідомлялося, що в кінці 2018 року «Нафтогаз» і міноритарії «Укрнафти» розпочали новий процес в Лондонському суді, в якому вимагають один з одного відшкодування збитків, їх сума поки що невідома.

Тим часом, як повідомлялося, ЗМІ знайшли активи Коломойського у США на мільйони доларів.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло