Британія може ввести воєнний стан у разі "жорсткого" Brexit – ЗМІ

Неділя, 27 січня 2019, 15:45

У британському уряді готові запровадити надзвичайний і навіть воєнний стан у разі безладів, пов’язаних із виходом з ЄС без угоди.

Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела в уряді.

Зокрема, чиновники обговорюють особливості використання прийнятого в 2004 році закону про надзвичайні ситуації у випадку акцій громадянської непокори у зв’язку з виходом Британії з ЄС 29 березня.

Закон дає владі можливість оголошувати комендантську годину, проводити конфіскацію майна, запроваджувати заборони на пересування, а також застосовувати війська. Також уряд отримує змогу максимум на 21 день призупиняти дію законів, за винятком закону про права людини.

Критики закону стверджують, що передбачені ним заходи є "дійсно драконівськими".

У британському уряді наполягають, що роблять все для того, щоб уникнути негативного сценарію.

"Повага до результатів референдуму означає вихід з ЄС. Прем'єр-міністр казала про перебої у зв'язку з виходом з ЄС без угоди, однак, як відповідальний уряд, ми робимо належні кроки для того, щоб мінімізувати ці перебої і забезпечити готовність країни", - сказав речник уряду.

Повідомляється, що британська армія вже заготовляє запаси їжі, пального, обладнання і боєприпасів на своїх базах за кордоном, щоб уникнути нестачі у разі виходу Британії з ЄС без угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.