Трамп поступився демократам, щоб припинити “шатдаун”

 

Президент США Дональд Трамп запропонував припинити “шатдаун” і відновити роботу уряду, так і не змусивши демократів виділити 5,7 млрд. доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Відповідну заяву він зробив перед журналістами 25 січня, передає The New York Times.

“Найближчим часом я підпишу законопроект про відновлення роботи нашого уряду на три тижні, до 15 лютого”, – сказав Трамп.

Рішення президента дозволяє Конгресу швидко передати рахунки на витрати, які президент підпише, щоб відновити роботу федеральних агентств до 15 лютого і виплатити зарплатню 800 тисячам федеральних працівників, які були змушені піти у відпустки або працювали безкоштовно протягом минулих 35 днів.

Трамп пообіцяв компенсувати зароблене ними за останні п’ять тижнів.

“Я доб’юся того, що всі співробітники [державних структур] отримають свою зарплату за відпрацьований час якомога швидше”, – наголосив глава білого дому.

Як зазначає видання, ця заява стала несподіваною поступкою демократам, адже досі Трамп називав виділення коштів на стіну з Мексикою обов’язковою умовою для відновлення роботи уряду.

“Однак Трамп пом’якшив позицію через наслідки “шатдауну” на Північному Сході, із наслідками, які виходять далеко за рамки зарплат, зокрема через порушення авіасполучення, пов’язані з нестачею диспетчерів, котрі масово брали лікарняні відпустки”, – пише NYT.

ОНОВЛЕНО. Як зазначає “Голос Америки”, наразі не йдеться про схвалення нового бюджету – роботу урядових установ розблоковано лише тимчасово, строком на три тижні.
Як заявив Трамп, протягом цього часу мають відбутись переговори, які, як сподівається президент США, все ж приведуть до фінансування побудови прикордонного муру.

Водночас для багатьох очевидно, що ситуація не вичерпана.

Наразі схоже, що демократи готові сісти за стіл переговорів із президентом після того, як він виконав вимогу про відовлення роботи уряду.

“Сподіваюсь, що республіканці та демократи зможуть без упереджень разом попрацювати у наступні тижні, перш ніж президент Трамп незаконно оголосить надзвичайну ситуацію на південному кордоні. Я готовий брати участь у переговорах та боротися за рішення, які віддзеркалюють наші американські цінності”, – заявив сенатор-демократ Боб Менендес.
У Республіканській партії рішення Трампа сприйняли спокійно і, на відміну від опонентів-демократів, не вважають рішення президента “прогином”. Схоже, що там бачать її у якості частини подальшої боротьби глави держави за кошти на укріплення кордону США і вважають, що кошти на побудову “стіни” буде знайдено навіть без годи на це конгресменів-демократів, передає “Голос Америки”.

Читайте також:
Аеропорт Нью-Йорка зупинив роботу через “шатдаун”

Нагадаємо, “шатдаун” (частове припинення роботи державних установ) у США почався 22 грудня 2018 року. Минулої суботи, 19 січня, він подолав історичний рекорд тривалості.
Держбюджет не був прийнятий через розбіжності між демократами і республіканцями щодо планів президента США побудувати стіну на кордоні з Мексикою.
Трамп наполягав на потребі виділити 5,7 мільярда доларів на фінансування стіни і заявляв, може оголосити надзвичайний стан для того, аби направити гроші з бюджету Міноборони.
Демократи категорично відкидали цю пропозицію. Палата представників Конгресу США, більшість у якій мають демократи, ухвалила низку законопроектів, спрямованих на завершення “шатдауну”.
24 січня жодна з пропозицій і демократів, і республіканців, спрямована на розблокування уряду, не отримала необхідної кількості голосів у Сенаті.
За даними ЗМІ, вплив “шатдауну” на економіку США виявився удвічі гіршим за прогнози.
Через “шатдаун” Дональд Трамп скасував поїздку на Всесвітній економічний форум у Давос.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна