ТОП-5 українських танцюристів, які підкорили світ та прославилися за кордоном

 

Українські танцюристи, які стали відомими на весь світ на здобули всесвітнє визнання завдяки своєму яскравому таланту.

Серж Лифар 

фото: Еспресо

Сергій Лифар, відомий світу як французький хореограф Серж Лифар, один із найвидатніших танцівників XX століття. Його називали “богом танцю”, “добрим генієм балету XX століття”. Однак Лифар – уродженець України, він народився та провів юність у передмісті Києва. Пізніше його родина емігрувала до Парижа, де Лифар став зіркою балету та видатним хореографом.

Заслуга Сержа Лифаря в тому, що він фактично відродив французький балет, його репертуар, трупу, його школу та славу після смерті тодішніх зірок балету. У Франції, “співбатьківщині” балету, Лифар став основоположником нового напрямку в цьому мистецтві – неокласицизму.

Однак Лифар залишився українцем у душі: “Навіть прекрасний, блискучий Париж не зміг примусити мене, киянина, забути мій широкий, величавий Дніпро”.

Денис Матвієнко

фото: Еспресо

Талант цього сучасного танцівника важко переоцінити. Денис Матвієнко – справжня зірка свого часу та своєї справи. Він – єдиний в світі володар чотирьох Гран-прі міжнародних конкурсів артистів балету. У активі 36-річного Матвієнка вже близько десяти нагород та премій. Уродженець Дніпропетровська, Денис Матвієнко закінчив Київське хореографічне училище, а зараз – прем’єр Маріїнського театру, Заслужений артист України, Запрошений соліст Великого театру, Нового національного театру (Токіо, Японія), Ла Скала (Мілан, Італія), Гранд Опера (Париж, Франція) та Американського театру балету (Нью-Йорк, США). Матвієнко живе в Санкт-Петербурзі, але вважає себе українцем і каже, що не планує змінювати громадянство.

фото: Еспресо

У листопаді 2011 року Денис Матвієнко став художнім керівником балетної трупи Національної опери України, де завзято взявся до реалізації цікавих ідей. Тоді в репертуарі з’явилися два одноактних балети: “Клас-концерт” і “Radio and Juliet”. Для постановки Матвієнко залучив Михайла Мессера та Едварда Клюга. Балет “Radio and Juliet” став першим в історії театру репертуарним балетом в стилі contemporary. Однак за рік Матвієнка нахабно усунули від виконання обов’язків.

Матвієнко і далі плідно працює. Він продовжує танцювати та ставити прекрасні балетні вистави. Однією з останніх, яка стала справжнім відкриттям, привернувши увагу всього світу до українського хореографічного мистецтва, є THE GREAT GATSBY.

Григорій Чапкіс

фото: Еспресо

Григорію Чапкісу – 85, а він і досі на публіці та частенько танцює: буває, проводить майстер-класи, відвідує молодих танцюристів. Григорій Чапкіс танцює все своє життя. Вперше вийшов на сцену у віці 10-11 років. Серйозну творчу діяльність розпочав вже після війни. Чапкіс працював хореографом у Театрі імені Івана Франка, а з 1955 виступав у складі Державного ансамблю танцю під керуванням Павла Вірського. Наразі, окрім бурхливої діяльності в Україні, Чапкіс – головний танцмейстер Віденського балу, який відбувається щороку в Австрії. Чапкіс розповідав, що особисто був знайомий з Елвісом Преслі та з Івом Монтаном.

Гурт KAZAKY

Українські хлопці відомі, передусім, своєю епатажністю. Однак неординарність їхніх танців – KAZAKY танцюють на величезних підборах – не завадила та, скоріше, сприяла їхній популярності за кордоном. Український синті-поп гурт став відомим в 2010 році завдяки відео “In the middle” із хореографією на підборах. Гурт був започаткований такими танцюристами як Олег Жежель, Артур Гаспар, Кирило Федоренко та Стас Павлов. Основними елементами хореографії групи є акробатичний танець та вакінг.

Найвідоміша їхня робота за межами України – зйомки в кліпі поп-зірки Мадонни.

Менеджери Мадонни самі знайшли хлопців та запропонували їм співпрацю. Визнання Мадонною багато чого варте.

Сергій Полунін

фото: Еспресо

Ще один талановитий український танцюрист розповів за кордоном про нашу країну за допомогою танцю. Сергій Полунін – 25-річний артист балету, уродженець Херсону – у 19 років став прем’єром Британського королівського балету.

фото: Еспресо

Окрім цієї роботи, яка тривалий час була для Полуніна основною, український танцюрист нещодавно привернув до себе увагу, знявшись в альтернативному кліпі ірландського музиканта Hozier на пісню Take Me to Church.

Відомого танцюриста помітив легендарний фотограф і режисер Девід Лашапель. Весь сюжет кліпу побудований навколо танцю Полуніна, якому без жодного слова вдалося передати неймовірний спектр емоцій. І це саме те, що заповідав Новер і на честь чого світ відзначає Міжнародний день танцю.

Джерело: Amazing Ukraine

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply