Перейти до основного вмісту

BBC заговорила про канонізацію Бандери

Oсь вам порція свіжих стандартів BBC.

Примітка редакції. Редакція теж інколи «стає на чужу позицію», коли хоче, щоб співрозмовник спростував той чи інший міф. Однак наша читачка ознайомилася з інтерв’ю екзарха Вселенського патріархату владики Даниїла ВВС і була шокована тим, наскільки інтерв’юери перестаралися з переказом проросійських наративів у формулюванні запитань. При тому, що ми здобули із цього інтерв’ю корисну інформацію, деякі формулювання здалися дивними й нам, тому ми вважаємо за потрібне поділитися з вами її думкою.

Оце пару днів тому по всьому інтернету ширилися цитати та перекази з інтерв’ю екзарха Константинополя Даниїла для BBC.

Природна реакція — прочитати оригінал. Ми ж усі медіаграмотні, еге ж? Зеленський може підтвердити.

Ніби все поштиво. Стамбул. Українські кореспонденти. Але чому під час читання весь час ввижаються кремлівські башти?!

Той випадок, коли навіть немає потреби коментувати. Можна заховати табличку «сарказм» і просто копіпастнути запитання.

Отже, до вашої уваги ТОП-15 запитань від вельмишановних кореспондентів вельмишановної агенції, на яку всі мають рівнятись. Мабуть.

Розташовано за наростанням трешу і мороку. Цитати повністю з оригіналу, тільки болдом виділила «найсмачніше».

15. А заяви владики Філарета про те, що він і надалі керуватиме церквою разом із митрополитом Епіфанієм, вас не турбують?.. Те, що він носить патріарший куколь…

14. Після Собору деякі єпископи ПЦУ говорили, що одразу після отримання Томосу збираються підправити затверджений на Соборі статут церкви під приводом його підготовки до державної реєстрації в Мін'юсті. Кажуть, що такі новації можуть призвести до зміни демократичного устрою церкви, який передбачає документ, розроблений у Константинополі. Як ви ставитеся до таких заяв?

13. Перед Собором багато говорили про проблеми з підготовкою статуту нової церкви. Чи справді цей документ мали писати в Україні, але зрештою написали на Фанарі через те, що українці не домовилися?

12. Риторика РПЦ останнім часом містить багато слів на кшталт «єресь» і «анафема». Ви готові до того, що РПЦ може накласти анафему й оголосити єретиком патріарха Варфоломія? Що ви будете робити, якщо це станеться?

11. Один із найпопулярніших аргументів РПЦ проти дій Вселенського патріархату полягає в тому, що РПЦ є найбільшою (понад 150 мільйонів вірян), найбагатшою православною церквою світу, а ви, мовляв, Константинополь, хто такі? Що у вас є, крім славною історії? Живете зараз у мусульманській країні, не можете в підряснику за ворота патріархату вийти… Як ви відповідаєте на такі закиди?

Ремарка: ну, то таке. Заяложене, для годиться. Далі вже тепліше.

10. В Україні чути багато маніпуляцій щодо кількості ставропігій, які нібито хоче відкрити на території країни Константинополь. Кажуть, що патріарх Варфоломій хоче їх мало не двадцять…

9. А з Вадимом Новінським ви намагалися вийти на контакт?... Може, варто було?

8. Чи не здається вам, що якби предстоятелем став митрополит Симеон чи інший представник УПЦ МП, ваше завдання було б виконане повніше, і процеси об’єднання українського православ’я пішли б швидше?

7. Ви стежите за дискусією в Україні щодо «примушування УПЦ до зміни назви», і що ви про неї думаєте?

6. Дуже скоро після проголошення утворення ПЦУ у ЗМІ з’явилася новина про те, що владика Філарет дав орден одному з екс-керівників ЦРУ Джеку Девайну. З іншого боку, одна з перших розмов митрополита Епіфанія після його обрання предстоятелем була з головою Держдепу паном Помпео. Чи знаєте ви, за що саме дали орден представникові ЦРУ, і якою взагалі була роль США в отриманні українською церквою автокефалії?

Ремарка: цікаво, за допомогою яких засобів автори відлітають в паралельну Україну, яку описали в запитаннях вище?

5. Вам не здається, що проводити Собор 15 грудня було дещо передчасно? Можливо, не всі аргументи були висловлені ієрархам Московського патріархату. З Філаретом, як виявилось, не всі питання проговорили остаточно. Зрештою, можливо, менше було б спекуляцій на тему використання тематики православ’я в передвиборчій кампанії одного з потенційних кандидатів у президенти України

4. Однак деякі представники Константинополя, як здається, говорили про створення позаполітичної структури — у чомусь подібної до Грецької церкви, віряни якої можуть кидатися один в одного «коктейлями Молотова» і бути антагоністами, проте в церкві вони про це забувають, і вона є платформою для національного примирення за будь-яких криз і пертурбацій, які відбуваються в країні. Натомість належність до ПЦУ в Україні стає мало не питанням політичної орієнтації…

3. Згідно зі статутом ПЦУ, вона готує пропозиції щодо введення нових святих до всеправославного місяцеслову, але схвалює цю пропозицію Константинополь. Чи може статися, що ПЦУ в певний момент захоче канонізувати, умовно кажучи, Степана Бандеру, і Константинополь запитає: ви точно хочете його канонізувати?

2. Ще два роки тому видавалося, що ситуація у світовому православ’ї стабілізувалася, і жодних змін до диптиху помісних церков не передбачається. Однак після розв’язання українського питання [Ремарка: хм, десь я вже чула це словосполучення…] зараз може постати питання про церкви Чорногорії і, можливо, Македонії. Таке дроблення світового православ'я — це шкідливий сепаратизм чи добра риса сьогодення?

І — тадам!

1. В Україні та й за її межами досить поширена думка, що УПЦ КП із самого початку була зацікавлена не так у створенні об’єднаної, інклюзивної, як її називають, церкви, де біля однієї ікони могли б молитися, умовно кажучи, ополченець «ДНР» і нацгвардієць, а як у зміні своєї вивіски з неканонічної церкви на канонічну. І не в останню чергу через таку позицію і відповідні заяви представників УПЦ КП ця церква фактично не стала інклюзивною.

Ну як, шановна громадо, подобається? «Аполченци ДНР», «з неканонічної церкви на канонічну» — це, очевидно, і є сучасні стандарти ВВС. Узагалі молодці, не проминули жодного пункту з московських темників під соусом різних точок зору. Як кажуть в Одесі, «а шо, нєльзя спросіть»? Щоправда, не звучить ніде в запитаннях не те що проукраїнської, а просто врівноважено доброзичливої точки зору, але то вже дрібниці.

Навіть свіженьке інформаційне вкидання є — про канонізацію Бандери. Якраз згодилось мені для маніпулятивного заголовку. А що таке, їм можна, а нам — ні? Як кажуть в Одесі, «і вас тєм же по тому же мєсту»!

Тож із BBC усе зрозуміло.

А владиці Даниїлу респект. Це була просто насолода — як він спокійно та красиво «умив» опонентів за всіма пунктами.

В самурая немає мети, є лише шлях.
Ваш донат – наша катана. Кнопки нижче!