America's Navy

В понеділок десантний корабель Військово-морських сил США Fort McHenry зайшов у румунський порт Констанца. Чиновники кажуть, що це "рутинний візит".  

Але насправді Fort McHenry став першим американським військовим кораблем, який з'явився у Чорному морі з того дня, коли Росія захопила три судна України у Керченській протоці, пише Military Times.

"Ми постійно працюємо в Чорному морі відповідно до міжнародного закону і Конвенції Монтре. Ми і далі продовжимо це робити", - сказав прес-секретар 6-го флоту ВМС США командир Кайл Райнс.

Відео дня

Fort MCHenry зазвичай базується у штаті Флорида. На його борту 22-га військово-морська експедиційна група з Північної Кароліни.  Судно і загін входять в десантно-морску групу високої готовності Kearsarge, яка також включає універсальний десантний корабель класу Wasp під назвою Kearsarge, десантний транспортер-док класу San Antonio з назвою Arlington, а також бойові підрозділи на їхньому борту.

Читайте такожMilitary Times: Росія не заспокоїться, поки не задушить Маріуполь і не відріже Україну від моря

На питання, чи інші кораблі прибудуть теж в Чорне море, Райнс сказав, що вони "якраз в Середземному морі виконують операції з захисту безпеки".

"Вхід Fort McHenry в Чорне море підтверджує нашу колективну рішучість у збереженні безпеки в акваторії і посилює наші міцні відносини з союзниками по НАТО і партнерами в регіоні", - сказала командир 6-го флоту ВМС США Лайза Франчетті.

Єдність союзників у Чорноморському регіоні зміцнилася на тлі спроб Росії дестабілізувати Україну. Видання нагадує про російську анексію Криму і війну на Донбасі. Після того, як Росія в листопаді обстріляла і захопила три українських корабля в Керченській протоці, у Вашингтоні з'явилися заклики передати Україні протикорабельні ракети Harpoon. Однак, поки у Білому домі чи в Конгресі не було ухвалено жодного рішення щодо цього.