Ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд стало однією з найважливіших і найбільш конфліктних політичних подій минулого року.

Політичний клас 2,5 роки опирався створенню цього суду і тепер, коли триває конкурс до нього влада не полишає спроб призначити до антикорупційного суду лояльних кандидатів.

Наприкінці грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила список із 113 кандидатів, які успішно склали іспити та проходять до наступного етапу конкурсу

Громадські організації Центр протидії корупції, Фундації DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна проаналізували майно, бізнесові та політичні зв'язки кандидатів та їхніх родин, а також попередні судові рішення кандидатів і сформували список претендентів, репутація яких під сумнівом.
До списку ввійшли 55 кандидатів, у діях та документах яких виявлено щонайменше одну із наступних ознак:
винесення політично-мотивованих рішень, зокрема проти учасників Революції Гідності, а також участь у поновленні на посадах так званих "суддів Майдану"
імовірна невідповідність доходів та активів кандидатів, а також ознаки ухилення від сплати податків/приховування доходів
ймовірне приховування коштовного майна або користування майном родичів за наявності сумнівів у спроможності родичів придбати таке майно
систематичне (більше трьох випадків) ухвалення судових рішень під час перебування на навчанні або у відпустці
ухвалення сумнівних рішень у справах, пов'язаних із корупцією будь-якого рівня
порушення прав журналістів у судових засіданнях
неетична поведінка поза судовим процесом
До списку ввійшли 55 кандидатів, у діях та документах яких виявлено щонайменше одну із наступних ознак:
винесення політично-мотивованих рішень, зокрема проти учасників Революції Гідності, а також участь у поновленні на посадах так званих "суддів Майдану
імовірна невідповідність доходів та активів кандидатів, а також ознаки ухилення від сплати податків/приховування доходів
ймовірне приховування коштовного майна або користування майном родичів за наявності сумнівів у спроможності родичів придбати таке майно
систематичне (більше трьох випадків) ухвалення судових рішень під час перебування на навчанні або у відпустці
ухвалення сумнівних рішень у справах, пов'язаних із корупцією будь-якого рівня
порушення прав журналістів у судових засіданнях
неетична поведінка поза судовим процесом
Вважаємо, що за відсутності вичерпних пояснень з боку кандидатів ці ознаки виключають можливість їхнього призначення на посаду суддів Вищого антикорупційного суду.

У той же час, запрошуємо кандидатів оприлюднити документи, які б спростували висновки експертів громадських організацій, або надсилати таку інформацію на електронну скриньку anticorsud@gmail.com.
НЕГІДНІ КАНДИДАТИ
НЕГІДНІ КАНДИДАТИ
Усі кандидати
Сумнівні рішення
Неетичні вчинки
Сумнівне майно
Неправда в декларації
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Білоус Інна Олександрівна
Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Інна Білоус ухвалювала рішення проти активістів Революції Гідності. 10 грудня 2013 року колегія суддів, у складі якої була Білоус, повністю задовольнила адміністративний позов Тернопільської обласної державної адміністрації про обмеження права на мирні зібрання з 10 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року.

Це не вперше, коли Білоус ухвалювала схоже рішення. У вересні 2013 року після пікетування Тернопільської міськради колективом підприємців вона винесла рішення прозаборону мирних зібрань через начебто перешкоджання звичному ритму життя мешканців міста, створення перешкод для руху транспорту та пішоходів тощо.

Крім того, суддя Білоус, можливо, приховує своє майно. Вона безоплатно користується квартирою 70 кв. м., яка належить її свекрусі — Білоус Тетяні Григорівні. Квартира придбана у 2014 році у Тернополі за 510 тис. грн. Свекруха працювала у Чугуївській міській раді Харківської області.
Запитання до кандидата:
  • За які кошти була придбана квартира, у якій вона мешкає?
  • Якщо за кошти свекрухи, то звідки у останньої такі гроші?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Біцюк Андрій Володимирович
Декларації судді Заводського районного суду Миколаєва Андрія Біцюка містять сумнівні дані та можуть свідчити про ймовірне приховування джерел походження коштів.

У декларації за 2017 рік вказаний подарунок від матері на суму 210 тис. грн. Згідно із даними анкети кандидата, його мати є пенсіонеркою. Її останнім місцем роботи була санаторна школа-інтернат у Миколаєві.

Ймовірно, грошовий подарунок від матері "задекларований" для того, щоб легалізувати вартість придбаної того ж року машини Кіа Сerato. Упродовж одного місяця Біцюк придбав авто і отримав у подарунок від матері гроші. Того ж року Біцюк погасив кредит загальною вартістю 243 тис. грн.

Крім того, суддя мав би зазначити придбане авто у розділі 14 видатки та правочини.

У паперовій декларації за 2015 рік Біцюк не вказав квартиру, що належить його матері, а також вартість автомобіля, придбаного у 2014 році. У декларації кандидата відсутня інформація про залишки коштів на банківських рахунках дружини, бо вона відмовилась їх надавати.
Запитання до кандидата:

  • Звідки у матері-пенсіонерки взялась така сума для подарунку сину?
  • Чому він приховав інформацію про будинок у декларації за 2017 рік, а також квартиру матері та кошти на рахунках дружини у 2015 році?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Бурбела Юрій Сергійович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Юрій Бурбела брав участь у політичних переслідуваннях. У січні 2014 року він виніс обвинувальний вирок проти так званих "васильківських терористів".

Під час розгляду зазначеної справи кандидат заборонив журналістам знімати судовий процес та ухвалив розглядати справу в закритому режимі, посилаючись на те, що засоби масової інформації приділяють надто велику увагу судовому процесу.

Справа визнана Харківської правозахисною групою політичним переслідуванням. Згодом Верховна Рада реабілітувала обвинувачених та визнала обвинувачених політичними в'язнями. Апеляційний суд скасував вирок, мотивуючи рішення відсутністю у справі доказів, достатніх для встановлення вини засуджених.

Разом із тим, відповідно до реєстру речових прав, кандидат маєквартиру в Сімферополі, яку не вказав у деклараціях.

У декларації за 2013 рік він взагалі не вказав ані витрат на оренду майна, ані саме майно. Хоча відповідно до інформації зі ЗМІ, кандидат у 2014 році продавав будинок площею 370 кв.м.
Запитання до кандидата:

  • Чому кандидат не вказав інформацію про справу "васильківських терористів" у своїй декларації доброчесності?
  • Чому він приховав у декларації квартиру у Сімферополі?
  • Чому кандидат у декларації за 2013 рік не вказав будинок?

Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Бурда Петро Олексійович
Суддя Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області Петро Бурда був звільнений через порушення суддівської присяги.

Раніше він уже подавався на конкурс до Верховного Суду та отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності через незадекларований будинок у 2015 році.

Кандидат не вказував наявність у нього незавершеного будівництва, яке знаходиться у селищі Петропавлівка Петропавлівського району Дніпропетровської області, а саме: житловий будинок площею 347 кв.м., 2 гаражі площею 24 кв.м. кожен та господарська будівля площею 16 кв.м. Цей факт зафіксовано у рішенні Громадської ради доброчесності та не спростовано кандидатом під час співбесіди на конкурсі до Верховного Суду.

Суддя у декларації за 2017 рік не вказав будинок, частина якого належить його дружині. Згідно із реєстром прав власності на нерухоме майно, станом на 16.10.2018 дружина судді є власником 1⁄4 частки житлового будинку, загальна площа 57,3 кв.м.

Разом із тим Бурда приховував свої доходи від заняття адвокатською діяльністю. За даними з висновку Громадської ради доброчесності, кандидат здійснював представництво інтересів у судах, але не вказав це у анкеті та не відобразив жодних доходів від такої діяльності.

У деклараціях родинних зв'язків за 2012-2016, 2013-2017, 2013-2017 роки кандидат не вказав свою дочку Бурду Наталю Петрівну, яка в 2016 році працювала помічником судді Ленінського районного суду Харкова, про що свідчить її декларація за 2016 рік та анкета кандидата.
Запитання до кандидата:

  • Як він пояснить невказання будинків у декларації?
  • Чому він приховав доходи від адвокацької діяльності?
  • Чому кандидат не вказав свою доньку, яка працює в суді?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Воронько Володимир Дмитрович
Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Володимир Воронько не задекларував жодного житла ані на праві власності, ані на праві користування.

Разом із тим він, ймовірно, приховав продаж квартирта не задекларував отримані від цього кошти.

Так у 2016 році із декларації судді зникло дві квартири у Луганську на 69,3 кв.м. та 52,2 кв.м., які були у декларації за 2015 рік. Воронькові та його дружині належало по 33,3% від першої квартири, дружина також була власницею 50% другої квартири.

Це нерухоме майно продали за 75 тис. грн, дружина — 60,5 тис. грн. У декларації вказаний лише один правочин.
Запитання до кандидата:

  • Чому кандидат не задекларував жодного місця проживання у 2017?
  • Чому у подружжя зникло дві квартири, а в декларації вказана лише одна угода?
  • Чи задекларував кандидат продаж обох квартир?
  • Чому суддя отримав більше коштів за свою частку (33,3%) квартири на 69,3 кв.м., ніж його дружина за таку ж частку в цій квартирі плюс 50% у квартирі на 52,2 кв.м.?

Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Головатий Роман Ярославович
Декларації судді Личаківського районного суду міста Львова Романа Головатого викликають підозри щодо його незаконного збагачення та недекларування майна.

У декларації за 2012 рік суддя вказав доходи дружини у розмірі 23,8 тис. грн та кошти на банківському рахунку в розмірі 56,2 тис. грн. У 2013 році доходи дружини становили 38,4 тис. грн, заощадження — 279,7 тис. грн. У 2014 доходи — 26,8 тис. грн, заощадження — 349,5 тис. грн. У 2015 Головатий зазначив, що заощадження дружини становлять 60 тис. доларів США готівкою, що значно перевищує вказані раніше заощадження.

Разом із тим кандидат разом із дружиною з 2015 року декларує 100 тис. доларів США готівкою. При чому зарплата судді у 2015 році — 170 тис. грн на рік. Середньорічний курс долара у 2015 році був 21,84 грн за долар. Сумнівно, щоб із таким доходом без додаткових надходжень родина судді могла мати такі заощадження.

Журналісти виявили незадеклароване майно у тестя кандидата — Романа Новосядла. У 2017 році він став власником елітної нерухомості площею майже 200 кв.м. У своєму коментарі журналістам він заявив, що придбав нерухомість за свої кошти, але також заявив, що його син Роман Головатий проживає у цьому будинку, про те під час візиту журналістів був відсутній, натомість були присутні його діти. У своїй декларації за 2017 рік цієї нерухомості не зазначено. У коментарі журналістам кандидат заперечив, що проживає в будинку тестя.

Журналісти також поставили запитання судді Головатому стосовно походження майна та доходів його сім'ї. Він не надав жодної відповіді.
Запитання до кандидата:

  • Яке походження заощаджень на рахунках дружини судді?
  • Яке походження 100 тис. доларів США готівки?
  • Чи проживає сім'я Романа Головатого у будинку Романа Новосядла?
  • Чому кандидат не задекларував цей будинок?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Головчак Мар'ян Михайлович
Суддя Рівненського міського суду Мар'ян Головчак вказував різні дані у деклараціях про права власності чи користування на три квартири.

Так, у декларації за 2016 рік він вказав, що з 2014 року має право користування квартирою у Рівному, площею 66,1 кв.м., яка належить його тещі. Однак у декларації за 2015 рік права користування на цю квартиру не вказав так само, як і у паперових деклараціях за 2014 та 2015 роки.

У паперових деклараціях за 2009-2013 роки кандидат не задекларував також право власності на частку в квартирі (25%) загальною площею 66 кв.м., яке він набув у 1996 році.

Також у паперових деклараціях за 2009-2013 роки кандидат не задекларував право власності на частку ще в одній квартирі (33%) загальною площею 49 кв.м.

Разом із тим, у декларації за 2014 рік кандидат зазначав, що в його власності перебувало нерухоме майно загальною площею 25,2 кв.м. Проте з подальших декларацій це майно зникло, а дохід від його відчуження не з'явився. Відповідно, має місце або недекларування нерухомого майна, або недекларування доходу від його продажу.

У декларації за 2015 рік Головчак вказав, що його дружина, Головчак Вікторія Петрівна, отримала дохід від відчуження рухомого майна у розмірі 30 тис. грн. З декларації за 2014 рік можна зрозуміти, що йдеться про легковий автомобіль Toyota Corolla 2010 року випуску. Такий дохід видається сумнівним, оскільки ринкові ціни на такі автомобілі в той час становили від 230 до 322 тис. грн.

Відповідно до реєстру речових прав на нерухоме майно, у 2013 році батько судді Михайло Григорович Головчак зареєстрував право власності на житловий будинок загальною площею 298,5 кв.м. у Львівській області. Виникає сумнів у спроможності набути у власність такий будинок у батька кандидата, який є пенсіонером і працює начальником гаража.
Запитання до кандидата:

  • Чому суддя Головчак не вказував у деклараціях права власності на квартири площею 66 та 49 кв.м., а також права на користування ще однією квартирою площею 66,1 кв.м.?
  • Чому кандидат не вказав дохід від продажу або інший правочин відчуження іншого нерухомого майна 25,2 кв.м.?
  • Чому дружина кандидата продала авто за значно заниженою від ринкової ціною?
  • Звідки у батька кандидати кошти на будинок на майже 300 кв.м.?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Голуб Оксана Анатоліївна
Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Оксана Голуб брала участь у "справах Майдану"позбавляла активістів права керування транспортним засобом. Проте не повідомила про це у декларації доброчесності за 2016 рік.

Ще суддя Голуб повернула обвинувальний акт щодо екс-нардепа Миколи Мартиненка, який підозрюється у розкраданні півмільярда гривень. Згодом її ухвалу скасував Апеляційний суд.

Вона також обрала запобіжний засіб сину нардепа Шуфрича, підозрюваному в порушенні ПДР із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень — поруки батька та домашній арешт.

Крім того Голуб забороняла вести відеозйомку судового засідання та вимагала видалення вільного слухача із зали суду.

Згідно із даними декларації за 2017 рік, чоловік кандидатки отримав подарунок у грошовій формі від своєї матері у розмірі 420 тис. грн.

У своєму досьє кандидатка не зазначила місця роботи свекрухи. Це дивно, адже зважаючи на майже півмільйонний подарунок від неї, вони підтримують близькі стосунки.

У 2012 та 2013 роках суддя Голуб не декларувала майнових прав на житло, а також прав на житло за зареєстрованим місцем проживання у 2015-2017 роках.
Запитання до кандидата:

  • Чому суддя Голуб приховала інформацію про свою участь у "справах Майдану"?
  • Яке походження грошового подарунку свекрухи Голуб?
  • Чому у 2012 та 2013 роках суддя не декларувала жодного місця проживання?

Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Гончарук Василь Миколайович
Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Василь Гончарук імовірно приховує майно.

Він із 2015 року має право на користування автомобілем Toyota Camry 2013, що записаний на його сестру — Кернос Ольгу Миколаївну. Сестра працювала у Свинарській сільській раді, де батько кандидата є депутатом. Крім того у червні 2017 Кернос набула Крайслер 300S 2006 року.
Запитання до кандидата:

  • Звідки у сестри гроші на придбання обох автівок?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Дідик Микола Володимирович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Голосіївського районного суду міста Києва ймовірно не задекларував право користування усім майном.

В е-декларації за 2015 рік Дідик вказав дві автівки Subaru Forester та Skoda Fabia як спільну із дружиною власність. Сім'я отримала право власності на них у 2013 та 2005 році відповідно. Однак у паперових деклараціях за 2012-2014 роки та паперовій за 2015 рік своє право власності на ці транспортні засоби Дідик не вказав, зазначивши лише право власності дружини.

В електронній декларації за 2015 рік Дідик вказав спільною власністю з дружиною квартиру площею 106,5 кв.м. у Хмельницькому, яка у них від 2005 року. Але за 2012-2015 роки задеклароване лише його право власності на це житло.

Також виникають підозри щодо можливого незаконного збагачення судді. 2013 року дружина кандидата набула квартиру на 97 кв.м. у Києві вартістю 875 950 грн. Відповідно до інформації з реєстру речових прав на нерухоме майно, ця квартира була набута у подарунок, ймовірно від батьків. Проте виникають сумніви що вони мали кошти для такого подарунку, оскільки батьки дружини працювали на Кам'янець-Подільському заводі "Електроприлад".

Окрім того, 2015 року Дідик задекларував 50 тисяч гривень та 5 тисяч доларів готівки. Хоча на той час доходи його сім'ї поповнювала лише суддівська винагорода в 244 тисячі гривень на рік, пенсія батька — трохи більше 22 тисяч, та стипендія сина — менше 10 тисяч гривень.
Запитання до кандидата:

  • Чому кандидат не задекларував право власності на дві автівки у 2012-2015 роках?
  • Хто подарував квартиру дружині?
  • Якщо це батьки, то звідки вони взяли гроші на такий подарунок?
  • З яких доходів стільки задекларованої 2015 року готівки?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Дмитрієв В'ячеслав Станіславович
Суддя Донецького окружного адміністративного суду В'ячеслав Дмитрієв вказав недостовірну інформацію у декларації.

2015 року він набув у власність автомобіль Mitsubishi Outlander 2.0. Згідно із інформацією Дмитрієва, вартість його авто 2013 року випуску — 149 тис. грн. Однак ця ціна зовсім не відповідає ринковій: 2018 року вартість такого ж автомобіля становила щонайменше 400 тис. грн. Очевидно, що 2015 року таке ж авто не могло бути дешевшим, адже транспортні засоби щороку дешевшають через механічне зношення.

Окрім того, імовірно Дмитрієв навмисне занизив вартість автомобіля. Відповідно до постанови правління НБУ "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою", в 2015 році гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу становила 150 тис. грн.

Таким чином, кандидат в антикорсуд швидше за все свідомо занизив вартість авто для того, щоб уникнути фінансового моніторингу.
Запитання до кандидата:

  • Яка реальна вартість його Mitsubishi Outlander 2.0 2013 року випуску?
  • Чому Дмитрієв занизив її вартість у декларації?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Загородній Анатолій Федорович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Екс-суддя Вищого адміністративного суду Анатолій Загородній покривав суддів, які ухвалили свавільні рішення під час Революції Гідності.

Загородній був у складі колегії суддів, яка 29 лютого 2016 року скасувала рішення Вищої ради юстиції про звільнення судді Червонозаводського районного суду міста Харкова Васильєвої Олени Олександрівни.

Під час Майдану Васильєва посадила активістів за грати на 15 днів. Окрім того, 13 вересня 2017 року колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі головуючого судді Загороднього поновила на посаді суддю Татаурову Ірину Миколаївну, яка виносила рішення про взяття під варту активістів.

Ще екс-суддя Загородній не задекларував майно дружини. У декларації за 2017 рік він вказав половину загальної площі об'єктів нерухомості, які перебувають у спільній власності дружини. Це можна порівняти із витягом з Державного реєстру речових прав. Тобто кандидат в антикорсуд неналежно зазначив площу нерухомого майна дружини та не вказав його співвласників.

Загородній також вказав ймовірно недостовірні дані у своїй декларації. У 2017 році Загородній вказав, що від 13 травня 2010 року йому на праві користування належить легковий автомобіль Honda Accord 2008 року випуску. Проте у попередніх деклараціях за 2015 та 2016 роки цієї інформації немає.
Син кандидата Загородній Андрій Анатолійович став власником квартири у Києві вартістю понад 1 млн грн та площею 122 кв.м за договором дарування. Ймовірно, що квартиру подарували йому батьки, хоча у декларації 2013 року кандидат задекларував 363 тис. грн власного доходу та 84 тис. грн доходу членів родини.

Також кандидат вказав суперечливі дані у документах, поданих для участі у конкурсі.

У декларації доброчесності за 2017 рік суддя Загородній НЕ підтвердив, що пройшов перевірку відповідно до Закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". Однак у досьє для участі в конкурсі на посаду судді Вищого антикорупційного суду зазначено, що така перевірка щодо нього проводилася.

Екс-суддя також порушив принцип гласності під час розгляду суспільно важливої справи за позовом одіозного судді Володимира Бабенка про скасування рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Тоді колегія, до складу якої входив Загородній, заборонила буду-яку відеозйомку та навіть користування телефоном.
Запитання до кандидата:

  • Чому є суперечливі дані у документах для конкурсу в антикорсуд?
  • Чому у декларації є недостовірні відомості щодо майна дружини?
  • За які кошти син придбав житло?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Заєць Тарас Олександрович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Святошинського районного суду міста Києва Тарас Заєць брав участь у "справах Майдану"— у лютому 2014 року обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо учасника масових акцій протесту. Проте не повідомив про це у декларації доброчесності за 2016 рік.

Кандидат також виносив сумнівні рішення, які перешкоджали роботі НАБУ. 2016 року він відмовив детективам Бюро у доступі до рішень судді Андрія Макухи, який заважав розслідуванню багатомільйонних розтрат на Одеському припортовому заводі, де фігурувала помічниця нардепа Олександра Грановського.

В ухвалі про самовідвід в одній зі справ суддя поставив під сумнів законність рішення апеляційного суду, яке набрало законної сили.

Окрім того, на відеозаписі судового засідання, розміщеного в інтернеті, зафіксовано, як Заєць при розгляді справи, хоч і не забороняє вільному слухачу здійснювати відеофіксацію, але неодноразово забороняє йому знімати себе.

Також Заєць вносив неповні відомості у майнові декларації. У 2012 та 2013 роках Заєць не задекларував майнові права на жодні житлові об'єкти, тобто не зрозуміло навіть, де він жив. Згідно з даними декларацій за 2015, 2016 та 2017 роки, зареєстроване місце проживання кандидата було у місті Вишневе Київської області.

Проте знову ж таки — там не вказано жодних житлових об'єктів чи їх оренди. Також у декларації за 2017 рік дружині судді належить 1/3 частка квартири в Одесі. Це право власності в неї виникло від 1993 року, але у жодних деклараціях кандидата, поданих протягом 2012-2016 років, даної квартири немає.

Викликають сумніви щодо достатніх коштів на придбання дорогих авто: 2008 року "Тойота Авенсіс" (тоді Заєць був помічником/радником голови суду) та 2011 року "Ауді Q7" (коли Заєць був помічником голови суду, а згодом консультом у юридичній компанії).
Запитання до кандидата:

  • Як може пояснити свої сумнівні рішення?
  • Чому забороняв знімати себе під час судового засідання?
  • Чому у деклараціях вказані недостовірні відомості щодо житла?
  • Звідки взяв кошти на дорогі авто, працюючи помічником голови суду?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Івасин Олександр Романович
Начальник юридичного відділу Київського національного торговельно-економічного університету Олександр Івасин імовірно не задекларував усе майно. В анкеті на посаду судді, він зазначив, що від 2011 року працює в Києві.

Однак у майновій декларації за 2017 рік вказав право власності на четверту частину квартири в смт. Магдалинівка Дніпропетровської області. Інших об'єктів нерухомості, придатних до проживання, там немає. У тому числі, немає ніякого орендованого житла у Києві, зазначеного як місце проживання.

Проте 2018 року в Івасина вже з'явилася квартира у Києві, яку він приватизував.

Також Івасин чомусь не вказав у декларації за 2017 рік автомобіль Hyundai, який фігурує у судовому рішенні про поділ спільного майна.

У цій же декларації не вказані всі члени родини. Так, відповідно до анкети кандидата на посаду судді, серед членів родини є дружина Івасина Ганна Євгенівна та двоє синів Івасин Максиміліан та Івасин Кирил. У майновій декларації серед членів родини є лише син Максиміліан. Відповідно до правил декларування Івасин мав би вказати всіх членів сім'ї, незалежного від того, чи проживають вони спільно.
Запитання до кандидата:

  • Де кандидат жив у Києві у 2017 році та чому цієї інформації немає в декларації?
  • Які підстави набуття вищезазначеної квартири в Києві та причини невказання членів родини в майновій декларації кандидата на посаду судді?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Каденко Оксана Олегівна
Адвокат, науковець Хмельницького університету управління права та юрист ПМП "Медична практика" Оксана Каденко задекларувала значну кількість готівки при незначних доходах за 2017 рік.

Також у декларації не вказана вартість автомобіля HYUNDAI TUCSON 2011 року випуску. Однак ціна на авто мала б бути відома, адже набуте воно не так давно — 25 березня 2014 року.

Окрім того, дохід кандидатки та чоловіка, вказаний у майновій декларації, загалом склав близько 250 тисяч гривень за рік, у той час як готівки в сім'ї вказано на понад мільйон гривень та ще 36 тисяч доларів (теж приблизно мільйон гривень).
Запитання до кандидата:

  • Чому не вказана ціна авто, придбаного 2014 року?
  • Звідки у сім'ї готівки на майже 2 млн грн при значно менших доходах?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Каневський Вячеслав Олександрович
Голова Нововоронцовського районного суду Херсонської області Вячеслав Каневський неналежно вносив відомості у майнові декларації.

У декларації судді за 2010 рік відсутня інформація про будь-яке майно, але від 2011 року з'являється земельна ділянка 636 кв.м. (дата набуття 31.07.2008) і житловий будинок 131 кв.м. (дата набуття 26.11.2003).

У декларації 2011 року Каневський декларує легкові автомобілі BMW x-5 2007 року випуску, Toyota land cruiser 2008 року та Peugeot-207 2010 року, але в майнових деклараціях за наступні роки це майно не згадується, як і кошти від відчуження майна. Уже 2012 року зазначено нове авто — Daewoo Lanos. Проте з декларації 2013 року воно також зникло, при цьому дохід від відчуження авто не зазначений.

У досьє кандидата до антикорсуду Каневський вказав лише, що його батько є директором підприємства, і не вказав, що він ще й місцевий депутат та директор у понад 5 компаніях.

Каневський також вказав, що його дружина — приватний підприємець, але дані в Єдиному реєстрі юридичних осіб про це відсутні.
Каневського можна запідозрити у незаконному збагаченні або приховуванні від оподаткуванні доходів батьками, оскільки вони є власниками корпоративних прав в кількох підприємствах.

Мати Каневського 2017 року придбала Audi A6 2011 року випуску за майже 530 тис. грн. Сам же Каневський задекларував право користування цим авто. Проте в батьків — у деклараціях за 2016 та 2017 роки відсутні кошти на придбання такого авто.

Доходи сім'ї за 2016 рік склали 135 тис. грн, а за 2017 рік — 265 тис. грн. Також 2017 року батько Каневського придбав Tesla Model S 2016 року (вказана ціна 300 тис. грн — більше ніж сукупні доходи його родини за той рік). До слова, ринкова ціна такої "Тесли" — 2 млн грн.

Батькові 2016 року належало авто KIA SPORTAGE (набуте того ж таки 2016 року), проте 2017 автомобіля у декларації вже немає, як і доходів від його продажу.

Окрім того, батькам кандидата на різних формах власності чи користування належить близько 30 земельних ділянок. Їй належить також приблизно 5 нежитлових будівель. Усе це викликає підозри щодо можливості оформлення незаконно набутого майна на батьків.
Запитання до кандидата:

  • Чому у декларації за 2010 рік не вказані земельна ділянка та житловий будинок, придбані раніше?
  • Чому в деклараціях, поданих після 2011 року, немає авто або доходу від їх продажу?
  • Якою підприємницькою діяльністю займається дружина і де це зафіксовано?
  • Звідки у батьків доходи на придбання автівок та земельних ділянок, якщо це не відображено у декларації батька-депутата?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Квятковський Анатолій Степанович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Екс-суддя Апеляційного суду Рівненської області Анатолій Квятковський імовірно вносив недостовірні відомості у декларації протягом 2011-2014 років. Йдеться про про набуте ним 2007 року право користування об'єктом "господарські та інші споруди" загальною площею 91 кв. м. у Рівному, який він задекларував аж 2015 року.

Сумніви викликає й достовірність вартості задекларованого кандидатом автомобіля KIA Sportage 2016 року випуску. Право власності на нього Квятковський набув 2017 року. Згідно з декларацією, це авто обійшлося йому в 150 тисяч гривень, тоді як ринкова вартість такого автомобіля складає щонайменше 550 тисяч гривень.

Є підозра також щодо того, що майно матері Квятковського придбане за рахунок або за фінансової участі самого кандидата. У тій самій декларації за 2015 рік кандидат вказав житловий будинок на 226 кв.м. у Рівному на праві користування, що належав його матері. 2017 року, після смерті матері, кандидат набув цей житловий будинок у власність.
Запитання до кандидата:

  • Чому у деклараціях за 2011-2014 роки були внесені недостовірні відомості?
  • Чи була матір лише формальним власником будинку, де жив Квятковський, та чому вона там не жила?
  • Яка реальна вартість автомобіля KIA Sportage 2016 року, який належить Квятковському?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Кицюк/Жовноватюк Вікторія Сергіївна
Суддя Солом'янського районного суду Києва Вікторія Кицюк, яка нещодавно змінила прізвище на Жовноватюк, не декларувала майно або ж право на нього. У період від 06.09.12 р. до 01.06.13 р. вона працювала в Кіровському міськрайонному суді міста Донецька. Проте у паперовій майновій декларації за 2012 рік Кицюк не вказала жодного житла в Донецьку.

Однак її ім'я стало відоме поза судовим процесом, коли Кицюк потрапила у скандал з патрульними. За словами поліцейських, суддя зупинила автомобіль посеред вузької вулиці і тим самим заблокувала рух в обидві сторони. Патрульний екіпаж, який проїжджав цією дорогою, зупинився, як і всі інші учасники руху. Поліцейські та водії просили суддю перепаркувати автомобіль, але вона проігнорувала прохання. Через цей випадок суддя стала фігуранткою 4 проваджень, але в підсумку Кицюк вийшла сухою з води, а двом патрульним поліцейським винесли суворі догани.

Це не єдиний раз, коли Кицюк звинувачували у порушенні правил дорожнього руху. Зокрема, 1 березня 2018 року у Києві, керуючи автомобілем марки Toyota Rav 4, суддя зіткнулася з Toyota Camry. Кицюк визнали винною у вчиненні адміністративного правопорушення та оштрафували її на 340 гривень.
Окрім цього, у кандидатки є політично-бізнесові зв'язки. Її чоловік Олексій Миколайович Жовноватюк — помічник нардепа Руслана Сольвара із БПП.

Існує також підозра, що Кицюк використовувала свої суддівські зв'язки у справі її теперішнього чоловіка Олексія Жовноватюка.

Потерпіла Набока Тетяна Михайлівна обвинувачує його у намаганні шляхом обману заволодіти її коштами. Наразі триває судовий розгляд справи. Вимоги Олексія Жовтованюка обґрунтовуються наявністю розписки, що була набрана на комп'ютері, у якій зазначалося, що Набока взяла в борг 100 тисяч доларів. Сама ж Набока стверджує, що скориставшись її довірою, Жовноватюк заволодів належними їй документами, підробив розписку та в квітні 2013 року звернувся до суду з позовом про стягнення з неї 100 тисяч доларів США.

Текст розписки дав Жовтованюку можливість звернутися з позовом до Подільського районного суду Києва, а не за місцем проживання Набоки в Миколаївській області, як того вимагає законодавство України. У ході судів та 2 експертиз, розписка була знищена. Зараз триває розгляд цієї справи у Верховному Суді.
Запитання до кандидата:

  • Де кандидатка жила у Донецьку, коли працювала в Кіровському міськрайонному суді міста Донецька?
  • Як прокоментує скандал із патрульними та ДТП? Чи сприяла суддя якимсь чином у справі чоловіка?
  • Чи вважає вона, що кримінальна справа проти її чоловіка може вплинути на довіру до неї як судді?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Кімстачов Олег Сергійович
Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Олег Кімстачов раніше здійснював серйозні процесуальні порушення, за що отримав негативний висновок Громадської ради доброчесності та лише раз притягався до дисциплінарної відповідальності.

У 2016 році відповідачка у справі заявила відвід судді Кімстачову на підставі звіту Державної судової адміністрації про порушення при автоматичному розподілі справ у цьому суді. Окремі судді були безпідставно виключені з розподілу, що, своєю чергою, збільшувало вірогідність потрапляння справи до конкретного судді або групи суддів. Тому відповідачка вважала, що справа до судді Кімстачова могла потрапити не випадково. Крім того, суд двічі ухвалами від 20.05.2016 та 02.08.2016 відмовляв у задоволенні клопотання відповідача про відвід судді Кімстачова, що може свідчити про пряму чи побічну зацікавленість судді у результаті розгляду цієї справи.

У лютому 2016 року суддю Кімстачова притягнули до дисциплінарної відповідальності за невжиття заходів із розгляду справи у встановлений законом строк у двох адміністративних справах. Рішенням ВККС до судді було застосовано дисциплінарне стягнення у виді догани.
У січні 2017 року суддя Кімстачов призначив до судового розгляду справу, однією зі сторін якої була інша суддя Уманського міськрайонного суду Тетяна Черниш, яка також подається до антикорсуду.

Цивільний процесуальний кодекс зобов'язує у такому випадку передати справу до апеляційної інстанції для визначення суду. Однак Кімстачов цього не зробив, що свідчить про очевидне ігнорування суддею норми закону.Рішенням суду у цій справі позов було задоволено повністю.

Крім того, кандидат не може бути призначений на посаду судді Вищого антикорупційного суду, оскільки був депутатом Печенізької селищної ради Харківської області в 2006-2010 роках, про що зазначено в його досьє (стор 63).

Відповідно до закону "Про Вищий антикорупційний суд", особа, яка займала політичні посади, чи мала представницький мандат, не може бути призначеною на посаду судді цього суду.
Запитання до кандидата:

  • Як кандидат оцінює здійснені ним процесуальні порушення?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Кос Ігор Богданович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Буського районного суду Львівської області системно порушує закон, не декларуючи жодного нерухомого майна, що перебуває у його власності чи користуванні.

У своїй декларації, кандидат зазначає зареєстрованим місцем проживання населений пункт Велика Озимина Самбірського району Львівської області. Окрім того, зазначено, що фактичним місцем його проживання є місто Львів. Проте кандидат не декларує користування нерухомим майном взагалі і, зокрема, у цих населених пунктах.

Членами сім'ї судді є син Кос Іван Ігорович та дочка Кос Катерина Ігорівна. Щодо користування ними будь-яким нерухомим майном, кандидат також не вказує жодних відомостей.

Згідно з реєстром судових рішень, кандидат виносив щонайменше 3 рішення, перебуваючи в цей час на навчанні в Школі суддів. Так протягом 2015 року до реєстру внесено одну ухвалу та дві постанови в той день, коли кандидат мав бути відсутній у суді.

У декларації за 2017 рік, дружина Коса задекларувала право користування квартирою у Львові, площею 62,1 кв.м., яка належить сестрі кандидата — Сеник Галині Богданівні. Відповідно до даних з реєстру речових прав на нерухоме майно, Галина Сеник набула квартиру за договором купівлі-продажу від 1 грудня 2016 року, а зареєструвала право власності на квартиру 14 грудня 2017 року і вже з 31 грудня надала майно у користування. Досить сумнівно, що сестра мала кошти на дану нерухомість, оскільки вона, згідно з досьє, працює сімейним лікарем у міській лікарні Львова.
Запитання до кандидата:

  • Чому в жодній з електронних декларацій не зазначено право користування нерухомим майном?
  • Як кандидат може пояснити винесення ним рішень під час навчання в Школі суддів?
  • Якою нерухомістю сім'я користувалась до 31 грудня 2017 року?
  • Чи є сестра лише формальним власником нерухомості у Львові?
  • Звідки кошти у сестри на квартиру?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Котубей Іван Іванович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Голова Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Іван Котубей неодноразово ухвалював рішення під час навчання в Національній школі суддів.

Аналіз роботи судді свідчить, що до такої практики він вдавався систематично. Викликає подив, як фізично перебуваючи поза місцем роботи, суддя Котубей зміг ухвалити сотні рішень іменем України.

Так, зокрема, під час навчання в Національній школі суддів у 2017 році ним було винесено 56 рішень з 10 по 26 квітня, 144 — з 14 березня до 20 квітня, 129 — з 16 січня до 12 лютого.

Суддя так діяв і роком раніше. З 25 жовтня по 25 листопада 2016 він ухвалив 24 документи. Такі дії є порушенням закону "Про судоустрій та статус суддів" та Кодексу суддівської етики.

Крім того Іван Котубей ухвалював рішення у справах, де фігурували пов'язані з ним особи. Так, 4 травня 2016 року він звільнив від адміністративної відповідальності директора підприємства, на якому раніше працював його тесть. Серед інших справ, які розглядав суддя і які містять ознаки конфлікту інтересів: провадження відносно водія компанії, у якій працював його син; співробітника ЗАТ, де працював його батько; працівника з місця роботи брата.
Запитання до кандидата:
  • Як він може пояснити ухвалення суддівських рішень у той час, коли він фізично не міг цього зробити?
  • Чому суддя ухвалював рішення у справах, де фігурують його родичі?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Крутій Юрій Петрович
У 2017 році суддя Ленінського районного суду міста Миколаєва Юрій Крутій брав участь у конкурсі до Верховного Суду, під час якого отримав негативний висновок Громадської ради доброчесності.

ГРД зазначила численні випадки, коли кандидат не дозволив журналістам бути присутніми на відкритому судовому засіданні, а також забороняв фіксувати перебіг засідання технічними засобами.

У травні 2018 року Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя притягнула кандидата до дисциплінарної відповідальності за ненадання дозволу на побачення дружини з її чоловіком, який перебував у слідчому ізоляторі та прояв неповаги під час здійснення судочинства до учасників судового процесу.

Хоча дане рішення було скасоване Вищою радою правосуддя у повному складі, уривок з розмови судді з дружиною обвинуваченого говорить сам за себе:

«ОСОБА_2: «Я до Вас на побачення».
Суддя: «Я Вам відмовляю».
ОСОБА_2: «А чому відмовляєте?»
Суддя: «Ну, чому? Бо ми видалили Вашого чоловіка».
ОСОБА_2: «Ну, Ви ж його назад прийняли».
Суддя: «Ну, і що, що прийняли? Побачень більш не буде!»
ОСОБА_2: «А чому не буде?»
Суддя: «Того. Бо це моє право. Розумієте? Це моє право – давати побачення чи ні!»
ОСОБА_2: «Так Ви мені нічого не хочете давати!»
Суддя: «Я ще раз говорю: це не мій обов'язок. Це моє право – давати побачення чи ні, і все!».
ОСОБА_2: «Я залишаю заяву».
Суддя: «Ну, залишайте».
ОСОБА_2: «Буду чекати на відповідь».
Суддя: «Добре, залишайте в канцелярії».

25.03.2011 та 26.04.2013 кандидат ухвалив по 2 документи під час навчання в Національній школі суддів у Миколаєві.

Разом із тим у період з 2007 по 2015 рік та в 2017 році суддя Крутій склав 1295 документів російською мовою, які внесено до Єдиного реєстру судових рішень.

Миколаївський журналіст Центру журналістських розслідувань звинувачує суддю Крутія в сприянні представникам правоохоронних органів в справах, пов'язаних з обігом наркотиків.

Згідно з даними журналіста, суддя розглядає рекордну кількість таких справ. "В 2008-м он закрыл глаза на незаконные действия оперативников и следователей Ингульского — тогда еще Ленинского — райотдела милиции, которые подбросили наркотики 20-летнему николаевцу Евгению Вербицкому. Апелляционный суд отменил решение, признав его незаконным, и вынес отдельные решения по милиционерам и судье Крутию."
Запитання до кандидата:

  • Як кандидат пояснить свої дії, направлені на перешкоджання діяльності журналістів, а отже свободи слова?
  • Чому він заборонив дружині обвинуваченого побачення з чоловіком?
  • Як можна пояснити ухвалення ним суддівських рішень у той час, коли його фізично не мало бути в суді?
  • Чому суддя писав рішення російською мовою?
  • Чи сприяє суддя представникам правоохоронних органів у сфабрикованих справах про обіг наркотиків?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Круценко Тетяна Віталіївна
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Адвокатка з Одещини Тетяна Круценко у деклараціях за 2016 та 2017 роки вказала річний дохід приблизно у 36-37 тисяч грн. Проте такий дохід є сумнівно низьким як для адвокатки, яка здійснює активну адвокатську діяльність.

Відповідно до даних анкети, кандидатка відвідує близько 20 засідань на місяць як представник сторін. Малоймовірно, що за цю діяльність Круценко отримує такі низькі доходи.

Згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Тетяні Круценко на праві особистої приватної власності з 17.08.2004 р. належить квартира в Одесі загальною площею 57,5 кв.м. Однак у деклараціях кандидата на посаду судді за 2016-2017 роки цього майна немає.

З того ж реєстру нам стало відомо, що батько Круценко здає належну йому на праві особистої приватної власності земельну ділянку в Одеській області загальною площею 3190 кв.м. та отримує за це плату.

Проте в деклараціях кандидата на посаду за 2016-2017 роки Круценко вказала, що єдиним доходом її батька є пенсія. Отже, ймовірно має місце недекларування доходу у вигляді орендних платежів.
Запитання до кандидата:

  • Чому кандидатка не декларує дохід від ведення справ?
  • Чому кандидатка не декларує майнові права на квартиру, а також додатковий дохід батька від здачі в оренду землі?

Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Кудрявцев Ігор Володимирович
Суддя Старобільського районного суду Луганської області Ігор Кудрявцев до лютого 2015 року керував міським судом в окупованому російськими військами Алчевську Луганської області.

Суддя не дотримувався вимог законодавства щодо ухвалення судових рішень державною мовою. Виявлено 619 судових рішень, ухвалених ним російською мовою з 1996 по 2015 роки.

Під час проходження курсів підвищення кваліфікації у Луганську 15 травня 2013 року ухвалив постанову, що є порушенням закону "Про судоустрій і статус суддів".
Запитання до кандидата:

  • Чому суддя здійснював судочинство на окупованій території?
  • Як склалися відносини між суддею та окупантами після захоплення міста бойовиками?
  • Чому суддя ухвалював судові рішення недержавною мовою?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Кулініч Юрій Петрович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Деснянського районного суду міста Чернігова Юрій Кулініч виправдав полковника, відповідального за організацію розгону мітингувальників і знесення наметового містечка у Чернігові під час Революції Гідності. Рішення судді Кулініча було згодом скасовано апеляційним судом Чернігівської області.
Запитання до кандидата:

  • Чи виконував суддя політичну вказівку, ухвалюючи таке рішення?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Легких Кирило Вікторович
Кандидат юридичних наук Кирило Легких є доцентом кафедри кримінального процесу та криміналістики в Академії адвокатури України. З 2007 року він також є адвокатом, працює юрисконсультом «БТФ-Колтюбінг».

Згідно з даними декларації за 2017 рік, його зареєстроване місце проживання знаходиться у Полтаві, а фактичне — в Києві. Проте майнові права на жодні житлові об'єкти у Полтаві кандидат не декларував.

У травні 2013 року Легких набув право власності на квартиру в Києві та гараж сумарною вартістю 711 525 гривень. Згідно з відомостями держреєстру речових прав на нерухоме майно, ці об'єкти нерухомості кандидат отримав в подарунок.

У держреєстрі також зазначено, що батько Кирила Легких у грудні 2014 року зареєстрував право власності на 5 квартир за однією адресою у Полтаві, а навесні 2016 року — право власності на 8 гаражів за однією адресою у Полтаві.

Гаражі були набуті на підставі договорів купівлі-продажу майнових прав, укладених з ГО «Русский пар», якою з травня 2012 року керує сам батько кандидата.

Засновником ГО "Русский пар" є Головко Валерій Анатолійович, народний депутат від ВО "Батьківщина", а також голова Полтавської області. Легких Віктор Петрович також є партнером політика по ПРАТ "Россава".
Запитання до кандидата:
  • Чи було достатньо коштів у батька кандидата на придбання такої кількості нерухомого майна?
  • Чи були законними операцій з продажу майна громадською організацією на користь батька кандидата?
  • Чи не перешкодять політичні зв'язки батька кандидата його неупередженості як судді?

Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Леонов Олександр Степанович
Суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Леонов мінімум двічі порушував правила щодо самовідводу.

У досьє міститься інформація про те, що в період з 28.09.2010 по 30.09.2011 він працював у ПАТ «Укрсоцбанк».

З цієї підстави 12.04.2017 він заявив самовідвід при розгляді справи за позовом ПАТ «Укрсоцбанк» про стягнення заборгованості. Самовідвід був задоволений. Проте, в іншій справі за позовом ПАТ «Укрсоцбанк» про стягнення заборгованості кандидат самовідвід не заявляв, розглянув справу по суті та 03.07.2015 задовольнив позов.

У досьє кандидата також міститься інформація про те, що в період з 21.03.2012 по 15.08.2012 він працював у ПАТ «Дельта Банк». З цієї підстави кандидат 04.08.2016 заявив самовідвід при розгляді справи за заявою ПАТ «Дельта Банк». Самовідвід був задоволений. Проте, в іншій справі за позовом того ж банку ПАТ «Дельта Банк» кандидат самовідвід не заявляв, розглянув справу по суті та задовольнив позов.

Згідно з даними декларації за 2015 рік кандидат має право користування квартирою в Одесі площею 34,01 кв.м. з 28.11.2014. Проте в паперових деклараціях за 2014, 2015 роки дане майнове право кандидат не декларував.

Є й інші невідповідності в деклараціях, які подавалися Леоновим. Відповідно до декларації за 2017, рік дружина кандидата з 2013 року має право власності на житловий будинок у Донецьку площею 75 кв.м.
Проте у декларації за 2015 рік Леонов вказує, що право власності на цей будинок виникло у 2014 році, а в декларації за 2016 рік — у 2013.

Крім того, у декларації за 2015 рік кандидат вказує, що дружині належить житловий будинок площею 101,7 кв.м.

Відповідно до декларації за 2015 рік вартість квартири площею 34,01 кв.м., якою користується кандидат, вказана 225 550 грн. Проте у деклараціях за 2016 та 2017 роки вартість цієї квартири вже не вказується.

Крім того, згідно з даними суддівського досьє, Леонов 24-25 червня 2015 року проходив навчання з метою підвищення рівня кваліфікації у Національній школі суддів України на тренінгу, який відбувся у Снов'янка, Чернігівської області.

Проте, згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, 24.06.2015 він видав ухвалу про скасування судового наказу. Розгляд справи здійснювався у відкритому судовому засіданні, але учасники справи не з'явилися. Враховуючи істотну відстань між селом Снов'янка (Чернігівська область), де відбувався тренінг, та містом Одеса, де знаходиться суд в якому кандидат здійснює правосуддя, викликає сумніви можливість ним взяти участь у тренінгу 24.06.2015.
Запитання до кандидата:

  • Чому суддя не заявив самовідводи у справах за позовами ПАТ «Укрсоцбанк» та ПАТ «Дельта Банк»?
  • Як він пояснить численні невідповідності в деклараціях?
  • Як суддя зміг винести рішення та перебувати на навчанні одночасно?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Малєєв Андрій Юрійович
Родичка судді Апеляційного суду Івано-Франківської області Андрія Малєєва має у власності майно, походження якого сумнівне.

Його теща Людмила Булієно набула у 2013 році право власності на квартиру 57,2 кв.м. у Києві, у ЖК "Лазурний блюз", що на Русанівській набережній.

Орієнтовна вартість такої квартири в 2014 році складала щонайменше 75 тис. доларів США. За даними анкети кандидата, теща є пенсіонеркою, а її останнє місце роботи — Івано-франківська дитяча лікарня, де вона працювала лікарем-педіатром. Наявність у тещі коштів для придбання такої квартири викликає сумніви. Тож імовірно, що квартира була придбана за рахунок певних прихованих від оподаткування доходів тещі або незаконних коштів самого кандидата.

У травні 2017 суддя в соцмережі опублікував пост"за Жінку", у якому присутні неетичні висловлювання.

Серед інших кандидат висловлює наступні думки: «Чмошниці обирають чмошників», «У нас усього-то процентів 15 справжніх чоловіків, народжених справжніми жінками, і вони, переважно, тримають лімес на Сході. А на решті території скупчилися напів-чоловіки, які мають під хітоном якесь причандалля і на тому все».
Запитання до кандидата:

  • За які кошти теща кандидати придбала квартиру у Києві?
  • Чи вважає він етичними згадані вище висловлювання?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Мартинов Євген Олександрович
Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Євген Мартинов за повідомленнями ЗМІ під час своєї роботи в Бориспільському міськрайонному суді допоміг особі в нечесний спосіб отримати 16 га землі під Києвом. Однак зміг уникнути покарання.

Ще суддя не задекларував протягом 2011-2017 років майнових прав на житло.

У 2011-2012 роках суддя Мартинов також не декларував автомобіль Nissan Note.

Разом із тим суддя Мартинов брав участь у розгляді резонансних справ. Наприклад, був головуючим суддею у суді присяжних, який постановив ухвалу про зміну запобіжного заходу обвинуваченим в замаху на вбивство активістів Євромайдану Олегу Гебану і Сергію Костенку з тримання під вартою на домашній арешт.

Дружина судді Мартинова Влада Вікторівна в жовтні 2016 уклала договір з матір'ю Шелеповою Тетяною Іванівною, за яким передала їй у платне користування земельну ділянку в Київській області.

Відповідно до даних з реєстру майнових прав на нерухоме майно, Тетяна Шелепова орендувала земельну ділянку для будівництва садового будинку у своєї доньки — дружини судді Мартинова. Вартість користування ділянкою — 3 600 грн на рік. Цікаво, що теща судді працює вчителькою у київській школі. Такі дії можуть свідчити про спробу уникнути декларування будівництва.

Окрім того, дружина судді за 2017 рік задекларувала доходи від юридичної компанії "Магістр Консалтинг", власницею якої є Дарина Лєдовських — екс-нардепка від "Народного фронту" та співзасновниця громадської організації "Народний фронт молоді". Лєдовських одружена зі скандальним нардепом Євгеном Дейдеєм. Її батько працює заступником начальника одного із департаментів ГПУ та був раніше помічником екс-депутата від Нарфронту Миколи Мартиненка, якого підозрюють у причетності до розкрадання коштів на двох держпідприємствах на загальну суму понад 695 млн грн.
Запитання до кандидата:

  • Чому він пояснить недекларування майна?
  • Як кандидат може пояснити дивний договір між його дружиною та тещею?
  • Чи відбувається на орендованій тещею земельній ділянці будівництво?
  • Хто і за які кошти зводить будинок?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Марчак Віталій Ярославович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Чернівецького апеляційного суду Віталій Марчак вдався до приховування інформації про бенефіціарну власність.

У декларації за 2016 рік він не вказав, що його дружина, Марчак Альона Тодорівна, є одним із двох засновників та бенефіціарних власників ТОВ "Ґрац Студіум Компані".

Аналіз дат ухвалених Марчаком рішень свідчить, що він робив це під час навчання з підвищення кваліфікації у травні та у листопаді 2014 року.

Так, зокрема 11.11.2014 колегія Апеляційного суду під його головуванням ухвалила рішення, але Марчак цього дня офіційно був на курсах з підвищення кваліфікації в Києві.

З 26 по 20 травня 2014 року суддя також підвищував свою кваліфікацію в столиці. Однак 30 травня ним було підписано декілька ухвал про призначення кримінальних проваджень. Тобто, коли фізично не мав бути на роботі. Такі дії є порушенням закону "Про судоустрій та статус суддів" та Кодексу суддівської етики.

Окрім того, виявлено декілька випадків порушення строку надсилання рішення судом — у квітні, серпні та грудні 2016 року.
Запитання до кандидата:

  • З якою метою кандидат приховав інформацію про підприємницьку діяльність дружини?
  • Як йому вдавалося ухвалювати рішення, перебуваючи територіально поза місцем роботи?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Маслов Віктор Васильович
Суддя Тростянецького районного суду Сумської області Віктор Маслов є членом Ради суддів України.

У своїй декларації за 2017 рік він зазначає, що його дружина купила за 20 тис. грн. Daewoo Matiz 2013 року випуску. Водночас, аналогічна неушкоджена машина на сайтах купівлі-продажу авто коштувала мінімум вчетверо дорожче, тобто близько 3 тис. доларів США, або 83,7 тис. грн.

Під час навчання в Національній школі суддів в Харкові з 2 червня по 26 червня 2015 року суддя ухвалив 109 документів.
Запитання до кандидата:

  • Як дружина кандидата змогла придбати авто вчетверо дешевше від ринкової вартості?
  • Як суддя зміг одночасно ухвалювати рішення і перебувати на навчанні?

Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Мицак Мар'ян Степанович
Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Мар'ян Мицак практикував ведення судочинства та укладання документів недержавною мовою — російською. За період 2012-2016 року виявлено 529 документів, укладені Мицаком не українською мовою.

Також суддя порушував закон "Про судоустрій та статус суддів" та Кодекс суддівської етики. Суддя Мицак ухвалював рішення під час під час підвищення кваліфікації в Національній школі суддів України. Загалом за таких обставин ним було ухвалено три документи (1 — у 2013 році і 2 — у 2015 році).
Запитання до кандидата:

  • Яким чином суддя пояснить розгляд справ і ухвалення рішень під час фізичної відсутності його на робочому місці?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Міліціанов Роман Валерійович
Суддя Господарського суду Вінницької області Роман Міліціанов неодноразово ухвалював рішення про м'які покарання у корупційних справах.

Так, у вересні 2014 року двом хабарникам-податківцям було присуджено покарання у вигляді умовного терміну позбавлення волі з випробувальним строком один рік. А в жовтні 2013-го кандидат присудив умовний дворічний термін директору підприємству, який отримав кошти за невиконану роботу від Путивльської РДА.

Крім того, Роман Міліціанов протягом 2012-2016 років мешкав і працював у Сумах, втім не задекларував жодного права власності чи користування на нерухомість у цьому місті.

В електронній декларації за 2015 рік, поданій 25.10.2016 р., кандидат зазначає інше право користування (проживання) дружини в квартирі площею 51,9 кв.м. у Харкові. Дата набуття права — 12.03.2009 р. Також кандидат зазначає право користування кімнатою площею 10 кв.м. у селищі Докучаєвське Харківської області. Дата набуття права — 01.07.2010 р. Проте вищезазначені об'єкти не вказувались кандидатом в паперовій декларації за 2015 рік.
Запитання до кандидата:

  • Чи справді суддя не мав у володінні чи користуванні жодної нерухомості під час роботи в Сумах?
  • Чи планує і надалі бути таким толерантним до корупціонерів?
  • Як суддя пояснить розбіжності в своїх деклараціях?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Мойсак Сергій Мирославович
Адвокат Сергій Мойсак не задекларував прав на свою нерухомість.

Відповідно до даних реєстру речових прав на нерухоме майно, кандидат з 2007 року є власником квартири у місті Нікополь. За цією ж адресою зареєстрований його адвокацький офіс.
Запитання до кандидата:

  • Як він пояснить недекларування квартири?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Надточиєва Анна Петрівна
Голова адвокатського об'єднання "Лойєрс Груп" та керуюча власного адвокатського бюро Анна Надточиєва, ймовірно, вдалася до приховування реальних доходів.

За 2017 рік вона задекларувала загальний дохід своєї родини на рівні 126 тис. грн. З них заробітна плата Надточиєвої — 42 тис. грн. При тому родина складається з 5 осіб, має три авто, які потребують обслуговування, квартиру та два недобудованих будинки (один з них площею 300 кв. м.).

Крім того, кандидатка декларує значні заощадження — 20 тис. доларів США, 5,5 тис. євро та 120 тис. грн.
Запитання до кандидата:

  • Чи відповідає її рівень життя задекларованим доходам?
  • За рахунок яких коштів зроблено заощадження?
  • Якими є офіційні оподатковані доходи кандидатки за попередні роки?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Олійник Оксана Вікторівна
Суддя Охтирського міськрайонного суду Сумської області Оксана Олійник, ймовірно, вдалася до приховування права власності не нерухомість.

Так, у її декларації за 2017 рік значна кількість нерухомості — садовий будинок площею 36,6 кв. м., квартира площею 62,7 кв. м., дві земельні ділянки площею 5,4 та 5,15 соток — оформлені на доньку.

Варто відзначити, що донька судді Аліна Мірошниченко набула у власність ці об'єкти нерухомості (2012) ще до того, як зайнялася підприємницькою діяльністю (2015). Відтак джерело походження коштів для таких покупок не з'ясоване.
Запитання до кандидата:

  • Якими є офіційні оподатковувані доходи дочки кандидатки і чи могла вона дозволити собі придбання цієї нерухомості?
  • За рахунок яких коштів придбано цю нерухомість?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Онуфрієв Віктор Миколайович
Суддя Кропивницького апеляційного суду Віктор Онуфрієв, ймовірно, вдається до приховування власного майна через реєстрацію на матір, яка є пенсіонеркою 1946 року народження.

Так, у 2014 році мати судді придбала квартиру площею 67 кв.м. та вартістю понад 1 млн грн, а в 2017 році — автомобіль. Існують обґрунтовані сумніви щодо спроможності матері-пенсіонерки здійснювати такі покупки.

Ще Онуфрієв не вказав у декларації кредитні зобов'язання своєї дружини. У 2007 році дружина судді уклала кредитний договір з "Райффайзен банк Аваль", відповідно до якого у неї виникло зобов'язання перед банком на суму 18 тис. доларів США. Відповідно до договору від 12.03.2015 суму було змінено на 105 164,04 грн. (Курс долара від НБУ на цей день — 21,55 грн). Однак ні у декларації за 2015, ні за 2016, ні за 2017 рік таких фінансових зобов'язань не відображено. У день отримання дружиною кредитних коштів теща судді і придбала вище згадану квартиру. Це може свідчити, що квартира була придбана за кредитні кошти і теща є лише формальним власником нерухомості.
Запитання до кандидата:

  • За які кошти мати-пенсіонерка придбала квартиру та автомобіль?
  • Чи намагався суддя приховати власне майно через реєстрацію на матір?
  • Чому суддя не вказав у декларації кредитні зобов'язання дружини?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Постульга Василь Євгенович
Заступник директора ТОВ ЮК "Постульга та партнери", адвокат Василь Постульга, ймовірно, вдався до приховування власних доходів.

Так, у 2017 році, згідно з його декларацією, він особисто не мав жодних доходів, а його дружина — 150 тис. грн. З цієї суми 116 тис. грн є негрошовим подарунком від іноземного громадянина. При тому Василь Постульга володіє 13 ділянками у Київській області.

Також він є бенефіціаром низки підприємств "Юридичної компанії "Постульга та партнери", Товарної біржі "Українська земельно-універсальна біржа", ТОВ "Груп ВМ", Житлово-будівельного кооперативу "Архітектурно-технічне об'єднання", ПП "Петрос-Сервіс".

Дружина кандидата Постульга Оксана Валеріївна є бенефіціарною власницею ТОВ "Кроне" та Товарної біржі "Українська земельно-універсальна біржа".
Запитання до кандидата:

  • Ким дружині кандидата доводиться іноземний громадянин, який подарував їй негрошовий подарунок вартістю 116 тис. грн?
  • Чому кандидат не задекларував жодних доходів за 2017 рік?
  • Які доходи у підприємств, бенефіціаром яких є Постульга?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Сало Андрій Богданович
У лютому 2014 року суддя Рівненського окружного адміністративного суду Андрій Сало визнав протиправним і скасував звернення депутатів Володимирецької районної ради до президента й парламенту, у якому вони закликали припинити політичні репресії проти Євромайдану та відмінити ухвалені 16 січня «диктаторські закони». Як привід для скасування звернення зазначив «відсутність правового обґрунтування». Суддя Сало, ймовірно, виконував політичну вказівку.

Крім того суддя користувався автомобілем, який не зазначав в деклараціях.

У травні 2016 року ЗМІ повідомили про викрадення автомобіля судді BMW X5, тоді як у майновій декларації за 2016 рік не було права користування будь-яким транспортним засобом.

У квітні 2018 кандидат порушив правила дорожнього руху вже на іншому автомобілі BMW, проте відповідно до поданого кандидатом повідомлення про суттєві зміни він став власником цього автомобіля у травні 2018 році.

Згідно з матеріалами досьє кандидата, у період з 12 по 13 квітня 2017 року він проходив тренінг для тренерів з метою підвищення рівня кваліфікації у Національній школі суддів України у Києві. Проте під час проходження навчання постановив ухвалу від 12 квітня 2017 року у справі №817/207/17 та ухвала від 12 квітня 2017 року у справі №817/1962/16.
Запитання до кандидата:

  • Чи здійснювався тиск на суддю під час Революції Гідності?
  • Чому суддя не задекларував викрадене в нього у 2016 році авто?
  • Чому він із запізненням подав декларацію про нове авто у 2018 році?
  • Як суддя одночасно проходив навчання та постановлював ухвали?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Сингаївський Олександр Пилипович
Колишній суддя Подільського районного суду міста Києва ухвалював рішення відносно учасників Революції Гідності. Він позбавив водійських прав групу активістів за те, що вони нібито не зупинились на вимогу співробітника МВС.

У декларації кандидата на посаду не вказано вартість земельної ділянки площею 800 кв.м. в м.Ірпінь, Київської області (Дата набуття права 17.03.2011). Дружина Кандидата в своїй декларації за 2017 рік в розділі «Доходи в тому числі подарунки» вказала чоловіка, як джерело доходу, але не було вказано ані розмір доходу, ані від кого кандидат отримав такий дохід. Кандидат не надав такої інформації своїй дружині. Розмір доходів і подарунків також не зазначено.

Привертає увагу також факт отримання у 2017 році позики від громадянина Російської Федерації — брата екс-судді, який до 2017 року виконував обов'язки керівника слідчого управління Слідчого комітету РФ по Ханти-Мансійському автономному округу.
Запитання до кандидата:

  • Чи чинився тиск на кандидата під час Революції Гідності?
  • Чому він не вказав вартість земельної ділянки в декларації?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Січеславський Ігор Анатолійович
Директор ТОВ "Юридичне бюро Січеславського" Ігор Січеславський не задекларував об'єкт нерухомості, у якому проживає у Києві.

Крім того, на його мати-пенсіонерку оформлено три квартири, а дати набуття прав на нерухоме майно у майнових деклараціях відрізняються. Згідно з декларацією за 2017 рік, мати Січеславського стала власницею двох квартир у Дніпрі у грудні 2017 та ще однієї у червні 2013 року. Проте у держреєстрі перші дві квартири перейшли у її власність ще 2016 року, а про останню взагалі немає інформації.
Запитання до кандидата:

  • Чим можна пояснити розбіжності у деклараціях кандидата та реєстрі?
  • З якою метою вказувалися неточні дані?
  • Звідки у матері-пенсіонерки кошти на квартири?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Смазнова Ірина Сергіївна
Доцент Національного університету "Одеська юридична академія" Ірина Смазнова не задекларувала у деклараціях за 2016 та 2017 роки прав на житло в Одесі.

Крім того, кандидатка не вказала власних корпоративних прав на ТОВ "Нове місто", співвласницею якого вона є.

Також Смазнова у 2016-2017 роках не задекларувала корпоративні права батька в трьох товариствах з обмеженою відповідальністю.

У декларації за 2017 рік відсутня також інформація про дивіденди від коштів, які були розміщені на банківських рахунках кандидатки та її батьків у 2016-2017 роках. У кожного з них було по 200 тис. грн.

Доцент Національного університету "Одеська юридична академія" Ірина Смазнова не задекларувала у деклараціях за 2016 та 2017 роки прав на житло в Одесі.

Крім того, кандидатка не вказала власних корпоративних прав на ТОВ "Нове місто", співвласницею якого вона є.

Також Смазнова у 2016-2017 роках не задекларувала корпоративні права батька в трьох товариствах з обмеженою відповідальністю.

У декларації за 2017 рік відсутня також інформація про дивіденди від коштів, які були розміщені на банківських рахунках кандидатки та її батьків у 2016-2017 роках. У кожного з них було по 200 тис. грн.
Запитання до кандидата:

  • Чому приховувалась інформація про статки?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Станіславський Валерій Петрович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Валерій Станіславський, ймовірно, вдався до приховування майна шляхом оформлення його на матір.

Мати кандидата Станіславська Валерія Іванівна є пенсіонеркою та керівником ТОВ "Медформ". Протягом 2009-2016 років вона набула у власність значну кількість об'єктів нерухомості та земельних ділянок.

У 2018 році за договором дарування вона отримала нежитлові приміщення, площа яких відповідає площі задекларованого Станіславським незавершеного будівництва.

Задекларований дохід Станіславського за 2017 рік склав близько 244 тис. грн, а в попередні — приблизно 163 та 150 тис. грн.

Таких доходів недостатньо для придбання автомобілів Mercedes B-class (у 2013 році) та Citroen Berlingo (у 2016 році). Ще протягом 2008-2013 років кандидат набув кілька об'єктів нерухомості.

Це ставить під сумнів відповідність задекларованих доходів та рівня життя.
Запитання до кандидата:

  • Яким чином можна пояснити невідповідність між рівнем життя та доходами?
  • Чи перебувають у його користуванні об'єкти нерухомості, що належать матері?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Тішко Дмитро Анатолійович
Суддя Центрального районного суду міста Миколаєва Дмитро Тішко своїм рішенням відпустив з-під варти особу, яка за даними СБУ, готувала теракт у Миколаєві. Пізніше звільнений втік на окуповану територію і брав участь в боях проти Збройних сил України.

Ще суддя Тішко ухвалював рішення під час проходження навчання. Так, під час навчання в Одесі ухвалив постанову 19 жовтня 2015, 30 жовтня і 31 жовтня 2014.

Крім того, суддя не задекларував частину корпоративних прав своєї дружини — Калугіної Ірини Сергіївни.

Вона є співвласницею ТОВ Юридична фірма "Правовий центр", а це ТОВ своєю чергою володіє 25% ТОВ "Трофімова". Інформація про корпоративні права дружини відносно ТОВ "Трофімова" відсутні в декларації судді.
Запитання до кандидата:

  • Чим керувався суддя, коли звільняв з-під арешту терориста?
  • Яким чином суддя ухвалював рішення фізично перебуваючи поза судом?
  • Чому кандидат не задекларував частину корпоративних прав дружини?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Федяєв Сергій Володимирович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Керуючий власним адвокатським бюро Сергій Федяєв отримав у подарунок 1 млн грн від батька-пенсіонера.

Дані про наявність коштів для такого щедрого подарунку у батька, який працював майстром в училищі, відсутні. Сам же адвокат заробив за 2017 рік лише 15 тис. грн.

Ще у спільній частковій власності Сергія Федяєва з 2018 року знаходиться блок у гуртожитку площею 102,4 кв.м., при цьому сукупний дохід сім'ї за 2016 та 2017 роки складав 173 тис. грн., не враховуючи подарунок батька.
Запитання до кандидата:

  • Звідки у батька-пенсіонера кошти на подарунок в 1 млн грн для сина?
  • Чому адвокат задекларував лише 15 тис грн доходу?
  • Чи уникає він сплати податків від реальних доходів?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Хитрик Руслан Іванович
Наразі кандидат працює помічником голови Рожищенського районного суду Волинської області. Раніше працював суддею.

У травні 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала його таким, що не відповідає посаді судді за результатами кваліфікаційного оцінювання, що мало б стати підставою для звільнення. Але наступного місяця рішенням Вищої ради правосуддя суддя був звільнений з посади за власним бажанням — тобто уникнув звільнення через невідповідність посаді.

Більше того, ВККС рекомендувала звільнити суддю Хитрика з посади за порушення присяги ще у 2015 — через вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди у стані алкогольного сп'яніння, внаслідок якої постраждали люди. 12 серпня 2014 року він перевищив швидкість, при обгоні перед пішохідним переходом зіткнувся з попутною машиною, завдавши пасажирам легких тілесних ушкоджень, намагався втекти, вміст алкоголю в крові тоді підтвердили в наркодиспансері.

Цікаво, що цього дня суддя розглянув 12 справ і навіть притягнув іншого водія до відповідальності за керування транспортним засобом у стані сп'яніння. Зважаючи на те, що о 14:30 суддя вже був у стані сп'яніння, виникає питання, як він розглядав ці справи.

Однак 2016 року рекомендацію ВККС звільнити Хитрика скасував Вищий адміністративний суд України — бо сплив строк давності притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

У рішенні ВККС також наведено дані з його письмових пояснень про те, що у робочий час Хитрик їздив консультуватися з суддею Апеляційного суду Волинської області — тобто суду, який забезпечує апеляційний перегляд рішень, що ухвалюються судом, у якому в той час працював суддею сам Хитрик. Це може свідчити про залежність кандидата як судді в минулому.
Крім того, кандидата помічено за постійним залученням кредитних коштів, що може створити додаткові загрози для його незалежності. Зокрема, за даними електронних декларацій, упродовж 2015, 2016 і 2017 років Руслан Хитрик отримав понад 400 тис. грн кредитних коштів, 220 тисяч з них — 2017 року. Однак у його іншій декларації за 2017 рік (на посаду антикорупційного судді) зазначено лише отримання кредиту в розмірі 75 тис. грн. Тобто, Хитрик подав різні відомості у деклараціях за один рік — у підсумковій декларації та декларації кандидата на посаду.

У декларації за 2015 рік Хитрик декларує користування автомобілем Toyota Camry з серпня 2012 року того ж року випуску, право власності на який належить його матері, яка працює медсестрою.

Після 2012 року з декларацій кандидата зникли майнові права на житловий будинок площею 245,6 кв.м., не був задекларований і дохід від його відчуження.

У декларації за 2015 рік кандидат декларує право власності дружини на земельну ділянку площею 900 кв.м., яке в неї виникло 2009 року. У деклараціях за 2016 та 2017 роки ця земельна ділянка декларується вже площею 0,09 кв.м.
Запитання до кандидата:

  • Чи може він бути незалежним суддею?
  • Звідки у матері кошти на елітне авто?
  • Як він розглядав справи у стані алкогольного сп'яніння?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Цікало Володимир Ігорович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Доцент кафедри цивільного права і юридичного процесу Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Цікало, який з 1997 році працює в навчальному закладі, де за 2017 рік заробив 149 475 грн. Про це йдеться у досьє кандидата до антикорсуду.

Дружина кандидата Олена Цікало того ж року отримала дохід у розмірі 62 652 грн за основним місцем роботи — у Головному територіальному управлінні юстиції у Львівські області.

Водночас у декларації кандидата на посаду антикорупційного судді за 2017 рік науковець зазначив, що йому на праві власності належать земельна ділянка загальною площею 600 кв.м. та житловий будинок загальною площею 401 кв.м. у селищі Брюховичі біля Львова, придбані у 2013 році за 123 606 грн і 1 588 057 грн відповідно. При цьому будинок кандидату дістався від невідомого дарувальника.

Серед родичів кандидата немає бізнесменів. Брат кандидата — суддя господарського суду, батько — екс-голова ГУ МВС України у Львівській області.

Крім того, у 2013 році дружина науковця набула у власність автомобіль Mitsubishi ASX 2013 року випуску за 216 000 грн.

Ще станом на кінець 2017 року, сім'я має у власності готівкові кошти у розмірі 640 000 грн, 39 000 доларів США та 7 000 євро.
Запитання до кандидата:

  • Хто подарував кандидату будинок?
  • За які кошти дружина набула автомобіль Mitsubishi AS X 2013 року?
  • Як кандидат пояснить значні заощадження родини?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Чайкін Ігор Борисович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Ігор Чайкін не вніс до декларації за 2014 рік право користування земельною ділянкою площею 1 856 кв.м. у селі Новофедорівка на Кіровоградщині та квартирою площею 61,10 кв.м. у Кривому Розі на праві оренди.

З'ясування потребують також підстави набуття й припинення права на житловий будинок площею 213 кв.м. Даний будинок вказаний у паперовій майновій декларації судді за 2014 рік, але відсутній у наступних майнових деклараціях. Так само суддя не зазначає жодного доходу від його продажу.

Разом із тим на суддю Чайкіна неодноразово накладали адміністративні стягнення у зв'язку з порушенням правил дорожнього руху. Про це, зокрема, зазначається в матеріалах досьє кандидата.

Також виявлено щонайменше три випадки ухвалення кандидатом рішень російською мовою.

Існують сумніви також у відповідності доходів та активів кандидата.

Так, у 2017 році сукупний дохід кандидата разом із дружиною, яка також працює суддею, складає близько 500 тис. грн та 54 тис. грн процентів від депозитів. Не зважаючи на це, з 2015 року подружжя декларує понад мільйон гривень готівкових коштів.

Окрім самого кандидата на посаду судді Антикорупційного суду претендує і його дружина — Ольга Чайкіна. Вона у 2012-2015 роках не декларувала право користування двома будинками і квартирою у Харківській та Кіровоградській областях загальною площею у 207 кв.м.
Запитання до кандидата:

  • Як кандидат пояснить відсутність прав на користування майном у декларації за 2014 рік, а також підстави набуття й припинення права на житловий будинок площею 213 кв.м.?
  • Чи вважає він етичним публікацію офіційних судових рішень іноземною мовою?
  • Як кандидат пояснить недекларування його дружиною право користування будинками та квартирою?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Чайкіна Ольга Володимирівна
Суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Ольга Чайкіна у 2012-2015 роках не декларувала право користування двома будинками і квартирою у Харківській та Кіровоградській областях загальною площею у 207 кв.м. та право свого чоловіка, також кандидата до Вищого антикорупційного суду, на користування земельною ділянкою площею у 1 856 кв.м. у Кіровоградській області.

Уперше дана нерухомість з'являється в електронних деклараціях кандидатки, починаючи з 2015 року. Ольга Чайкіна сама вказує дату набуття цих об'єктів — 2006, 2001 та 2010 роки, а отже, вони мали бути вказані й в минулих деклараціях.

Натомість у 2015 році з декларації "зникає" будинок площею 213 кв.м. Також не вказано жодного доходу від продажу цього будинку.

Ольга Чайкіна вже подавала документи до одного з нових суддів — Вищого суду з питань інтелектуальної власності, але не склала іспити.

До початку суддівської кар'єри Ольга Чайкіна займалася підприємницькою діяльністю, а саме – наданням в оренду й експлуатацію нерухомого майна.

Дана діяльність дозволила їй у 2012 році отримати прибуток понад 2,8 млн грн. У власності кандидатки є 2 об'єкти нежитлової нерухомості, припускаємо, що саме їх суддя і здавала в оренду. Однак з 2013 року кандидатка не декларує інших доходів, крім зарплати і матеріальної допомоги.

Сумнівно, що використання двох об'єктів нежитлової нерухомості вже 5 років не приносить їй жодного доходу. Ймовірно відбувається приховування доходів від використання цих приміщень.

Разом із тим суддя Чайкіна неодноразово виносила рішення про часткову або повну заборону відеофіксації судових засідань.

З 2012 по 2017 роки кандидаткою було внесено до судового реєстру 32 документи російською мовою.
Запитання до кандидата:

  • Як суддя пояснить відсутність прав на користування майном у деклараціях 2013-2015 років, а також недекларування доходів від продажу будинку в 2016 році?
  • Чи отримувала кандидатка прибуток від надання в оренду нерухомого майна з 2013 року?
  • Чому суддя складала судові рішення недержавною мовою?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Черниш Тетяна Олександрівна
Уманська суддя у відставці Тетяна Черниш уже пробувала свої сили в конкурсі до Верховного Суду. На неї тоді звернула увагу Громадська рада доброчесності.

Уманський міськрайонний суд, де працювала кандидатка, відомий тривалою практикою втручань у автоматизовану систему документообігу суду. Зокрема, за період 01.01.2015—31.03.2016 Державна судова адміністрація України зафіксувала у системі 48 365 випадків внесення недостовірних даних, що свідчить не лише про систематичну участь у розгляді справ неповноважних суддів, а й про ймовірне винесення ними неправосудних рішень. У негативному висновку щодо судді Черниш зазначено, що інформація про будь-які активні дії судді з викриття або протидії таким явищам відсутня. Таким чино, своєю бездіяльністю суддя сприяла спотворенню правосуддя.

Більше того, суддя Черниш скористалася традицією до порушень у діяльності суду на свою користь. У 2017 році суддя Черниш, безперечно усвідомлюючи порушення правил підсудності, подала до того ж суду, де працювала, позов щодо надання дозволу на її поїздку з малолітнім сином без згоди батька до Єгипту.
І попри вимоги законодавства, яке забороняло Уманському міськрайонному суду розглядати цю справу (її мали передати до суду вищої інстанції), суд у короткі строки надав дозвіл. Суддя Черниш, яка мала знати про порушення підсудності, таке рішення не лише не оскаржила, але й реалізувала.

Це неправосудне рішення ухвалював інший кандидат з цього списку — суддя Уманського міськрайонного суду Олег Кімстачов.

Ще один факт порушення правил підсудності суддею Черниш. Суддя того ж суду Людмила Горячківська — близька подруга та кума кандидатки, винесла завідомо неправосудне, злочинне рішення, яким позбавила родину Є. будинку, особистої власності та іншого майна.

За ці дії в 2017 році Вища рада правосуддя відсторонила Горячківську від здійснення правосуддя. Суддя Черниш, достовірно знаючи про ці факти, не повідомила про свої дружні стосунки з Горячківською та взяла до свого провадження справу родини Є. Крім того вона свідомо не повідомила позивача та його представника про час та місце розгляду справи, що пізніше було встановлено Апеляційним судом Черкаської області.

До того, у 2015 році, Вища кваліфікаційна комісія суддів притягала кандидатку до дисциплінарної відповідальності за порушення правил повідомлення учасників процесу про судові засідання.
Запитання до кандидата:

  • Чи брала кандидатка участь у втручання у автоматизовану систему документообігу суду?
  • Чому суддя не вжила жодних заходів для припинення втручання у автоматизовану систему документообігу суду?
  • Чому суддя не заявила про конфлікт інтересів у справі родини Є.?
  • Чому кандидатка проігнорувала правила підсудності?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Чорна Валерія Вікторівна
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Мати судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Валерії Чорної у 2016 році придбала квартиру у житловому комплексі "Кіровський" у Дніпрі.

Площа придбаного житла складає 127,9 кв.м. Ціна, яку було сплачено за таку нерухомість, мала складати близько 2,4 млн грн. На сьогодні вартість подібних квартир становить від 2,2 млн грн. до понад 3 млн грн.

Однак суддя не вказала у своїх деклараціях точної ціни помешкання матері так само, як і ціни квартири площею 49,2 кв.м. у Дніпрі, що належить її батьку — Віктору Чорному. Кандидатка мусила це зробити, оскільки має право на користування обома помешканнями.

Згідно з анкетою Валерії Чорної, її мати Світлана Чорна — пенсіонерка, а її місячний дохід, відповідно до ухвали Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, починаючи з 2016 року має складати 13 145 гривень (до 2016 року цей дохід був меншим).

Трохи раніше батько кандидатки придбав інше коштовне майно — автомобіль Hyundai Tucson 2008 року випуску, орієнтовна вартість якого на момент купівлі становила близько 10 тис. доларів США або ж близько 212 900 грн.

Разом із тим кандидатка ухвалювала рішення під час підвищення кваліфікації. Зокрема суддя Чорна постановила ухвалу від 15 вересня 2017 року у справі № 804/2106/14 та ухвалу від 15 вересня 2017 року у справі № 804/4924/15. Як вбачається з матеріалів досьє Чорної 15 вересня 2017 року вона брала участь у періодичному навчанні на тему "Практичні питання застосування норм сучасного антикорупційного законодавства у професійній діяльності" у місті Дніпро. 15 вересня 2017 року кандидаткою були винесені також й інші судові акти.
Запитання до кандидата:

  • Звідки у батьків кошти на згадане майно?
  • Чи давала кошти суддя Чорна своїй матері на придбання квартири?
  • Чи виносила вона рішення під час навчання?
  • Чи перебувала вона на навчанні цілий день?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Шикеря Ірина Анатоліївна
Суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Ірина Шикеря виправляла описки в судових рішеннях.

30 липня 2012 року у справі № 1421/3679/12 р. Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області в складі головуючої судді Ірини Шикері ухвалив виправити описку в рішенні Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 10 травня 2012 року. Це була справа за адміністративним позовом про визнання права власності на житловий будинок.

У вступній, мотивувальній та резолютивній частинах рішення про розмір частини домоволодіння, на яку було визнано право власності, формулювання "право власності на житловий будинок" було змінено на — "право власності на 11/30 домоволодіння". На нашу думку, вказане слід розцінювати зміною змісту судового рішення.

Кандидатка також запозичила два абзаци для власного мотиваційного листа з Національної антикорупційної стратегії на 2011—2015 роки.
Запитання до кандидата:
  • Чи було ухвалено рішення 30 липня 2012 року щодо виправлення описки з метою зміни рішення від 10 травня 2012 року з метою зміни рішення по суті?
  • Чому кандидатка використала текст антикорупційної стратегії без посилання на джерело?
  • Чому кандидатка не декларує майнові права лише на один житловий об'єкт?
Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Штульман Ігор Володимирович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Екс-суддя Вищого адміністративного суду України Ігор Штульман брав участь в ухваленні кількох рішень щодо заборони мирних зібрань.

За головування судді Штульмана ухвалою Вищого адмінсуду від 10 вересня 2013 року залишено без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими було обмежено право на проведення мирних агітаційних зібрань міській організації у місті Сорокине (раніше Краснодон) Луганської області.

Згодом колегія суддів за головування кандидата 17 вересня 2013 року залишила без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими було обмежено право на мирне зібрання громадян шляхом заборони Харківській благодійній організації «Центр усиновлення тварин» проведення пікету в Харкові.

Також суддя Штульман у складі колегії суддів ухвалою від 10 липня 2014 року залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій про заборону розміщення інформаційних наметів з метою розповсюдження інформації про діяльність та пропагування ідей, мети партійної організації "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у місті Севастополь 14 серпня 2012 року.
Кандидат також брав участь в ухваленні рішень на користь «суддів Майдану». Зокрема, він був у складі колегії суддів, яка 17 червня 2015 року визнала незаконним та скасувала рішення ВККС про відсторонення судді Печерського районного суду Києва Царевич Оксани Ігорівни, підозрюваної ГПУ в ухваленні завідомо неправосудного рішення.

Кандидат головував у колегії суддів, яка 29 лютого 2016 року визнала незаконним та скасувала подання Вищої ради юстиції про звільнення судді Червонозаводського районного суду міста Харкова Васильєвої Олени Олександрівни з посади за порушення присяги.

Висновку про порушення присяги Васильєвою дійшла Тимчасова слідча комісія, яка аналізувала рішення судді щодо учасників протестних акцій під час Революції гідності. Зокрема, за висновком комісії, суддя розглядала 2 адміністративні справи відносно учасників протестних акцій зі значними порушеннями норм КУпАП.

Кандидат виносив рішення, перебуваючи на навчанні. Згідно з судовим реєстром з 2011 по 2017 роки кандидат виніс щонайменше 10 ухвал та постанов під час навчання чи суддівських конференцій.
Запитання до кандидата:

  • Як суддя пояснить винесення рішень, які порушують Конституційні права громадян?
  • Чи вважає він етичним винесення рішень на користь суддів, які порушували права людини під час Революції Гідності?
  • Як стало можливим винесення ним рішень під час фактичної відсутності на робочому місці?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Ягунов Дмитро Вікторович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Юрисконсульт ТОВ "Фортранс", адвокат Дмитро Ягунов задекларував у 2015 році дохід на рівні 20 тис. грн, а у 2017 — 40 тис. грн. Такі мінімальні доходи створюють сумніви у можливості придбання квартири у Києві вартістю понад 1,3 млн грн у 2016 році.

В електронних деклараціях за 2015, 2017 роки кандидат в якості членів своєї сім'ї вказує своїх батьків. Згідно з даними анкети кандидата на посаду судді, його батько є пенсіонером, а мати – вчителем. Проте, у вищевказаних деклараціях ним не зазначаються доходи своїх батьків.
Запитання до кандидата:

  • Яким є джерело коштів для придбання квартири в Києві?
Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Яковенко Андрій Олександрович
Суддя Коломацького районного суду Харківської області Андрій Яковенко підозрюється прокуратурою Харківської області в отриманні хабара.

За даними слідства, у червні 2013 року кандидат вимагав та отримав хабар у своєму кабінеті за винесення позитивного рішення в одній зі справ.

У квітні 2014 року кандидату вручили повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а у вересні 2014 року Вища кваліфікаційна комісія суддів відсторонила його від посади судді. Кримінальна справа щодо Андрія Яковенка вже кілька років слухається в суді, проте остаточне рішення по ній до цього часу не винесене.

Також виявлено факти порушення кандидатом процесуальних норм під час ухвалення рішень. Так у 2015 та 2016 роках апеляційний суд звертав увагу на процесуальні порушення, допущені кандидатом при розгляді справи у першій інстанції.
Запитання до кандидата:

  • Чи здається йому можливим призначення суддею Антикорупційного суду людини, яка сама підозрюється у отриманні хабара?
  • Як кандидат пояснить порушення ним процесуальних норм під час ухвалення рішень?
ЩО ДАЛІ?
ЩО ДАЛІ?
Зараз м'яч на полі Громадської ради міжнародних експертів, якій виділили 30 днів (до 26 січня), щоб накласти вето на сумнівних кандидатів до Вищого антикорупційного суду.

Міжнародні експерти можуть ініціювати розгляд на спільному із Вищою кваліфікаційною комісією засіданні кандидатів, щодо доброчесності чи професійності яких виникають сумніви. І через голосування виключати таких претендентів із конкурсу.

Після цього кваліфкомісія суддів на власний розсуд обере переможців конкурсу із решти кандидатів. Для старту Вищого антикорупційного суду потрібно щонайменше 35 кандидатів, 10 із яких працюватимуть в Апеляційній палаті.

Новий суд повинен запрацювати вже навесні 2019. До нього перейдуть усі справи НАБУ та САП, навіть ті, що вже слухаються в судах.

На антикорупційний суд покладаються великі надії громадськості, адже він повинен поставити крапку в багатьох гучних розслідуваннях, які досі завершувалися лиш саботуванням у старих судах.

Зараз м'яч на полі Громадської ради міжнародних експертів, якій виділили 30 днів (до 26 січня), щоб накласти вето на сумнівних кандидатів до Вищого антикорупційного суду.

Міжнародні експерти можуть ініціювати розгляд на спільному із Вищою кваліфікаційною комісією засіданні кандидатів, щодо доброчесності чи професійності яких виникають сумніви. І через голосування виключати таких претендентів із конкурсу.

Після цього кваліфкомісія суддів на власний розсуд обере переможців конкурсу із решти кандидатів. Для старту Вищого антикорупційного суду потрібно щонайменше 35 кандидатів, 10 із яких працюватимуть в Апеляційній палаті.

Новий суд повинен запрацювати вже навесні 2019. До нього перейдуть усі справи НАБУ та САП, навіть ті, що вже слухаються в судах.

На антикорупційний суд покладаються великі надії громадськості, адже він повинен поставити крапку в багатьох гучних розслідуваннях, які досі завершувалися лиш саботуванням у старих судах.
Якщо ви маєте інформацію щодо негідної поведінки інших кандидатів, не включених у список, просимо надсилати таку інформацію на адресу anticorsud@gmail.com. Ми гарантуємо анонімність.
Made on
Tilda