«Не рішучий»: Саакашвілі виніс вирок Анатолію Гриценку

28.12.2018
Відсиджування в тилу, відмова від активних дій у часи Майдану, знищення воєнного потенціалу країни на посаді міністра оборони — неповний перелік того, що Саакашвілі поставив Гриценку у провину.
 
Скандальне розслідування Мiхеїла Саакашвілі щодо Анатолія Гриценка у програмі «Джокери. Шлях у президенти» на телеканалі ZIK завдає по репутації Гриценка в очах суспільства нищівного удару.
 
Попри слова про повагу до свого колишнього політичного союзника, які Саакашвілі декілька разів повторює протягом програми, він не соромиться називати речі своїми іменами і вдається до відвертих оцінок.
 
«Як людина, яка подає себе як найефективнiший головнокомандувач Збройних сил, могла проявити таку пасивність у війні? Як Гриценко міг у цей дуже вирішальний час української історії спостерігати війну з боку — я цього не розумію», — обурюється Саакашвілі тим, що Гриценко, хоча й є військовим, не взяв до рук зброї під час російської агресії, при тому, що на фронт пішли тисячі добровольців без будь-якої спеціальної підготовки.
 
Саакашвілі наводить і той факт, що у грудні 2013 року Анатолій Гриценко відмовився очолити «Самооборону» Майдану і, більше того, — взагалі зник iз поля зору на деякий час, а потім пропонував згортати намети.
 
«У грудні 2013 року я був присутній на Майдані. Я знаю точно, що тоді Гриценку пропонували очолити «Самооборону» Майдану, і тоді він від цього відмовився. Так, дійсно, було дуже небезпечно піти проти режиму Януковича, який був здатний на будь-які брудні й небезпечні дії, і ми це пізніше побачили. Але в цей вирішальний час української історії уникнути цієї відповідальності, відмовитися від неї і зникати на багато днів — це було неправильно», — поділився спогадами Саакашвілі.
 
«Джокери» процитували допис зі сторінки колишнього міністра оборони в соціальній мережі «Фейсбук» за 13 січня 2014 року: «Повернувся з нічного Майдану... Половина наметів за межами барикад, що на Хрещатику, пустують уже кілька тижнів поспіль. Я їх давно пропонував згорнути, але Рада Майдану ніяк не прийме рішення. Помітно, що люди стомилися...».
 
Не тільки брак рішучості, а й рису Гриценка перекладати всю відповідальність за важливі рішення на інших відзначив Саакашвілі. Так, намір кинути палити, а Гриценко відомий тим, що викурює багато цигарок, він приурочив до результатів виборів — проголосуєте за мене — тоді, мовляв, і позбудусь цієї шкідливої звички.
 
«Джокери» також нагадали, що у жовтні 2014 року ГПУ розпочала перевірку діяльності всіх міністрів оборони України починаючи з 2000 року. У поле зору прокуратури потрапив і Анатолій Гриценко.
 
«Перебуваючи на посаді міністра оборони у період з 2005 до 2007 року, Гриценко продав найбільшу кількість військового майна — у результаті Україна стала слабкою та опинилася у 2014 році у скрутному безпековому становищі, що і призвело до російської агресії», — йдеться у програмі.
 
Журналіст Ігор Рудич, слова якого наводить ZIK, зауважив, що ще 2006 року в КРУ підсумували, що внаслідок діяльності Гриценка і його команди у Міноборони було завдано шкоди державі та оборонній сфері на 6 млрд. грн.
 
«В 90-ті роки... я вже боявся, що Росія нападе на Грузію. Але щодо України я був спокійний, бо я дивився на дуже потужну військову інфраструктуру країни і був абсолютно переконаний, що Росія ніколи цього не зробить проти України. Але пройшов час — і ця військова інфраструктура України була методично знищена. І немає жодного міністра оборони України, котрий ніс би, як мінімум, політичну відповідальність за знищення цього міцного потенціалу української армії. На жаль, пан Гриценко був одним iз таких міністрів», — вважає Саакашвілі.
 
У програмі також натякнули на ймовірне фінансування виборчої кампанії Анатолія Гриценка колишніми соратниками Януковича. Зокрема, екс-голова АП часів Януковича Сергій Льовочкін раптово почав робити «політичні реверанси» політику, називаючи його одним із лідерів виборчої гонки.
 
Крім того, йдеться у розслідуванні, Анатолій Гриценко подавав в офіційних біографіях некоректну інформацію щодо вищої військової освіти в Академії Збройних сил в 1995 році.
 
Начальник національної академії оборони України імені Івана Черняховського Анатолій Сиротенко офіційним листом підтвердив, що Анатолій Гриценко не закінчував факультет, а відвідував лише курси підвищення кваліфікації.
 
«Зараз ми маємо декілька дуже небезпечних викликів, і Україна потребує нового бачення. Чи здатний Анатолій Гриценко піднятись до рівня цього нового бачення — я поки що не переконаний», — заявив Саакашвілі.
 
В одній зі своїх попередніх програм Мiхеїл Саакашвілі також розкритикував Юлію Тимошенко, якій він пригадав газові оборудки з «Газпромом», завдяки яким вона заробила мільярдні статки, виводила гроші в офшори, а також ділилася надприбутками з Павлом Лазаренком. Бажання Тимошенко поділити владу в Україні на двох з Януковичем шляхом створення так званої «широкої коаліції» Саакашвілі теж не залишив поза увагою.
 
Але, найголовніше, — він не пробачив їй того, що у 2008 році фракція Тимошенко у Верховній Раді відмовилась засудити напад Росії на Грузію, а сама Юлія Володимирівна як Прем’єр-міністр не виконала розпорядження Президента Ющенка та дозволила російським кораблям вийти з Севастополя для участі в агресії проти грузинського народу.
 
«Навіть у той час, коли Росія розпочала агресію проти Грузії, Тимошенко разом iз Путіним — публічно насміхається над грузинським президентом, якого на межі нервового зриву записують журналісти ВВС», — прокоментував Саакашвілі відео з прес-конференції, на якому Юлія Володимирівна демонструє лояльність до російського лідера.
 
Саме готовність Тимошенко домовлятись iз Путіним Саакашвілі вважає найнебезпечнiшим.
 
«Мене більше дратує не те, що вони хіхікають над моєю краваткою, і навіть не те, що вона відмовилась рішуче засу­джувати цю агресію. А те, що вона вважала, а може, і сьогодні вважає, що в цьому дуже стратегічному питанні для України і для всього регіону можна домовитись iз Путіним», — наголосив Мiхеїл Саакашвілі. 
 
(Інтернет-видання zik.ua)